Utama Maklumat kesihatan 4 Makanan yang Dikehendaki Mengendalikan Kolesterol dalam Darah
4 Makanan yang Dikehendaki Mengendalikan Kolesterol dalam Darah

4 Makanan yang Dikehendaki Mengendalikan Kolesterol dalam Darah

Anonim

Akhir-akhir ini, makanan yang kita makan cenderung kurang sihat. Kesibukan masyarakat bandar membuat kita memilih makanan yang mudah dan cepat. Kandungan nutrisi dalam makanan menjadi terabaikan. Banyak makanan yang menggoda dan kelihatan baik, tetapi membawa masalah kesihatan di kemudian hari, salah satunya adalah makanan yang gemuk.

Image

Makanan dengan kandungan lemak tinggi boleh berubah menjadi pelbagai bentuk makanan. Panggil pelbagai makanan goreng, tart, atau barbeku. Sekiranya kita tidak pintar memilih menu, kita akan menghadapi pelbagai penyakit akibat makanan yang kita makan.

Mengapa penting untuk mengawal kolesterol dalam darah?

Menurut WHO, 3 penyebab utama kematian di dunia adalah penyakit tidak berjangkit. Fenomena ini mengalihkan penyakit berjangkit yang pernah menjadi lambang masyarakat dunia. Kanser, penyakit jantung koronari, dan strok masih menjadi tahap utama kematian bagi kebanyakan orang. Malah, kemunculan ketiga-tiga penyakit ini kebanyakannya dicetuskan oleh perubahan dalam gaya hidup yang tidak sihat. Tahap tinggi karsinogen, kadar gula tinggi dalam darah serta paras lemak yang tinggi adalah punca langsung dari simptom ketiga-tiga penyakit ini.

Terutama untuk penyakit yang disebabkan oleh tahap lemak yang tinggi, kita boleh melawannya dengan makanan yang boleh mengawal proses pembentukan lemak, supaya lemak tidak menjadi kerak dalam pelbagai organ tubuh dan menyebabkan penyakit.

Seperti yang kita ketahui, jenis lemak dibahagikan kepada 3 iaitu lemak baik (kolesterol HDL), lemak buruk (kolesterol LDL) dan trigliserida yang merupakan jenis lemak yang diperoleh daripada glukosa darah yang berlebihan. Untuk mengekalkan keseimbangan, kita mesti meningkatkan lemak yang baik (HDL) dan mengurangkan jumlah lemak buruk (LDL) serta trigliserida. Terdapat beberapa makanan yang dapat mengawal paras lemak anda. Apakah makanan ini? Mari ikuti penjelasan berikut.

4 jenis makanan untuk mengawal kolesterol

1. Makanan kaya phytosterols

Phytosterols adalah sterol tumbuhan yang secara semulajadi diperolehi daripada pelbagai tumbuhan. Secara kimia, bentuk senyawa phytosterol adalah sama dengan kolesterol yang diperolehi daripada haiwan. Bagaimana ia berfungsi phytosterols dalam badan yang bersaing dengan penyerapan kolesterol dalam usus sehingga dapat mengurangkan kepekatan kolesterol total. Secara semulajadi, phytosterols terdapat di banyak minyak sayuran. Phytosterols juga boleh didapati di walnut, kacang, dan buah-buahan segar, walaupun mereka kurang daripada minyak sayur-sayuran. Phytosterols sering digunakan sebagai ramuan tambahan dalam minyak masak dan mentega.

Satu kajian mengatakan penggunaan phytosterols dalam diet menurunkan kolesterol LDL (lemak buruk) sebanyak 15%. Pengambilan 2 gram / hari dianggap sebagai pilihan terapeutik untuk mengurangkan kolesterol LDL. Walau bagaimanapun, pengambilan lebih tinggi lebih daripada 3 gram sehari tidak lagi mengurangkan kepekatan kolesterol. Sehingga kini, beberapa kajian masih dibangunkan untuk membuktikan bahawa terdapat pengurangan risiko kardiovaskular selepas penggunaan phytosterols secara rutin. Phytosterols sendiri mempunyai kesan yang sangat sedikit terhadap peningkatan kolesterol HDL dan mengurangkan trigliserida.

2. Makanan kaya serat

Serat telah terbukti mengekalkan badan yang sihat. Serat pemakanan boleh membantu penguraian yang baik, meningkatkan tahap glukosa darah, dan profil lemak badan. Diet serat larut air seperti sayur-sayuran, buah-buahan, kacang, dan bijirin mempunyai kesan hipokolesterolemik, kesan yang dapat mengurangkan proses pembentukan kolesterol dalam tubuh. Pemakanan serat larut air 5-10 gram / hari boleh mengurangkan kolesterol LDL sebanyak 5%. Pakar mengesyorkan bahawa jumlah serat makanan yang larut dalam air untuk mengurangkan kolesterol LDL adalah 5-15 gram / hari. Pelbagai gabungan disyorkan dan bukannya memakan hanya satu jenis serat.

3. Asid lemak Omega-3 yang tidak tepu (PUFA Omega-3)

Asid lemak omega-3 polyunsaturated adalah komponen yang terdapat dalam minyak ikan atau diet Mediterranean. Satu kajian di Jepun menunjukkan bahawa pengambilan Omega-3 PUFA yang diperolehi dari produk marin (seperti minyak ikan) sebanyak 4 gram sehari dilaporkan mempunyai kesan triple yang sangat bermanfaat yang dapat mengurangkan konsentrasi trigliserida sebanyak 25-30%, konsentrasi kolesterol LDL yang lebih rendah sebanyak 5-10% dan meningkatkan kepekatan kolesterol HDL sebanyak 1-3%. Sebabnya ialah produk marin mengandungi banyak rantai panjang omega-3 PUFA seperti EPA dan DHA.

Sedangkan asid lemak tak tepu omega-3 yang berasal dari tumbuh-tumbuhan seperti kacang soya dan kacang hanya mengandungi asid alpha linolenic (PUFA rantai sederhana) yang tidak konsisten mengurangkan kepekatan trigliserida. Dos terapeutik yang diperlukan untuk mengurangkan kepekatan trigliserida ialah> 2 gram / hari. Satu kajian di Jepun melaporkan bahawa terapi EPA dikaitkan dengan pengurangan 19% dalam kejadian kardiovaskular.

4. Protein soya

Protein kedelai sangat biasa kepada rakyat Indonesia. Kami biasanya mendapati protein ini dalam bentuk tempe, tahu, dan susu kedelai. Banyak kajian mencadangkan bahawa protein dalam soya dikaitkan dengan pengurangan 3-5% dalam kolesterol LDL. Satu kajian menunjukkan pengambilan 25 mg / hari dikaitkan dengan penurunan kolesterol LDL sebanyak 5 mg / dL. Kebanyakan kajian lain menggunakan asupan protein soya lebih daripada 40 mg / hari dan profil lemak badan yang terbukti berkurangan.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 5, 2017 | Terakhir diedit: 5 September, 2017

Sumber

  1. Reiner Z, Catapano AL, De Backer G, Graham I, Taskinen MR, Wiklund O, Agewall S, Alegria E, Chapman MJ, Durrington P, Erdine S, Halcox J, Hobbs R, JKjekshus J, Filardi PP, Riccardi G, RF, Wood D untuk Pasukan Petugas untuk pengurusan dislipidaemias Persatuan Kardiologi Eropah (ESC) dan Persatuan Atherosclerosis Eropah (EAS). Garis Panduan ESC / EAS untuk pengurusan dislipidaemias. Eur Heart J 2011; 32: 1769-818.
  2. Brown L, Rosner B, Willet W, Sack SM. Kesan kolesterol menurunkan serat makanan: analisis meta. Am J Clin Nutr 1999; 69: 30-42.
  3. Abumweis SS, Barake R, Jones PJ. Sterol / stanol tumbuhan sebagai agen penurunan kolesterol: meta-analisis ujian terkawal rawak. Makanan Nutr Res 2008; 52.
  4. Dewell A, Hollenbeck PL, Hollenbeck CB. Penilaian kritikal mengenai peranan protein soya dan suplemen isoflavon dalam mengawal kepekatan kolesterol plasma. J Clin Endocrinol Metab 2006; 91: 772-80.