Utama Maklumat kesihatan 4 Kebaikan Sauna Selepas Latihan (Bukan Hanya Relaksasi)
4 Kebaikan Sauna Selepas Latihan (Bukan Hanya Relaksasi)

4 Kebaikan Sauna Selepas Latihan (Bukan Hanya Relaksasi)

Anonim

Banyak pusat kecergasan menyediakan kemudahan sauna (wap mandi) di dalamnya. Ini disediakan sebagai tempat untuk bersantai selepas bersenam. Walau bagaimanapun, ada manfaat lain untuk mengambil sauna selepas senaman selain untuk menjadikan badan dan minda lebih santai? Atau mungkin sauna selepas senaman berbahaya? Semak ulasan berikut.

Image

Gambaran keseluruhan sauna

Sauna atau mandi wap dilakukan di bilik tertutup dengan suhu sekitar 65 hingga 90 darjah Celsius. Biasanya orang akan menghabiskan masa untuk sauna selama 15 hingga 30 minit, bergantung kepada betapa kuatnya toleransi badan anda untuk memanaskan. Tenaga yang dibelanjakan untuk 30 minit sauna adalah sama dengan berjalan kira-kira 10 kilometer.

Setelah terbiasa melakukan sauna, anda boleh meningkatkan daya tahan anda selama sauna selama 40 minit. Walau bagaimanapun, tidak disyorkan untuk melakukan sauna lebih daripada sekali sehari.

Menurut Rhonda Perciavalle Patrick, Ph.D., saunas memberikan peningkatan yang cepat dalam prestasi sukan di dalam badan. Itulah sebabnya aktiviti ini dijalankan oleh banyak atlet selepas bersenam, seperti yang dilaporkan oleh tapak kesihatan Mercola. Di samping itu, kenyataan serupa oleh Dr. Walaupun sauna juga boleh membantu meningkatkan kekuatan dan kekuatan atlet.

Manfaat sauna selepas senaman

Menyediakan kemudahan sauna di pusat kecergasan ternyata mempunyai banyak faedah selagi dilakukan dengan betul. Berikut adalah beberapa manfaat sauna selepas bersenam.

1. Relaksasi dan mempercepatkan proses pemulihan otot

Selepas melakukan sukan, otot-otot di dalam badan rosak dan diperketatkan. Sauna adalah cara untuk melegakan otot selepas bersenam. Terutama jika seseorang mengalami gejala sakit otot atau kecederaan kecil dalam masa satu atau dua hari selepas bersenam atau mengambil tempat semasa bersenam. Kesakitan biasanya akan berterusan sehingga 72 jam. Walau bagaimanapun, selepas melakukan sauna, proses pemulihan otot yang rosak akan dilakukan dengan lebih cepat dan kesakitan akan kurang.

Menurut Live Strong, Persatuan Sauna Amerika Utara mendedahkan bahawa sauna membantu mengurangkan kesakitan pada otot kerana pengeluaran endorfin. Saunas juga membantu menghilangkan asid laktik dan toksin yang dikeluarkan semasa senaman dan membantu meningkatkan aliran darah ke seluruh badan supaya otot menjadi segar. Walau bagaimanapun, kajian ini belum dipersetujui sepenuhnya oleh para pakar.

Sauna juga dipercayai membantu mengurangkan kesakitan dan keletihan pada orang yang mengalami kesakitan sendi akibat arthritis rheumatoid dan fibromyalgia.

2. Mengekalkan daya tahan

Apabila melakukan sauna, suhu badan, nadi, dan metabolisme seseorang akan meningkat. Ini menjadikan saluran darah menjadi lebih fleksibel dan memudahkan peredaran darah yang membawa oksigen ke seluruh tubuh dan menurunkan tekanan darah. Semua ini boleh meningkatkan mekanisme kardiovaskular untuk mengelakkan penyakit jantung.

3. Membakar kalori

Latihan mungkin cara yang betul untuk menurunkan berat badan. Walau bagaimanapun, dengan menggabungkannya dengan sauna, hasilnya akan lebih baik. Kerana, semasa melakukan sauna, haba menyebabkan peningkatan denyut jantung dan membakar kalori oleh tubuh lebih daripada duduk di dalam bilik dengan suhu normal.

Walaupun kesannya tidak terlalu besar, tetapi ini dapat mengoptimumkan keseimbangan berat badan semasa program diet.

4. Detoksifikasi

Melakukan sauna boleh berpeluh dalam kuantiti yang besar. Ini bermakna bahawa meneutralkan toksin yang dilepaskan dari badan juga lebih optimum. Terutama toksin yang melekat pada kulit, seperti bakteria, kendi, minyak yang berlebihan, dan kekotoran (racun dan logam) dari makanan, air, dan udara akan dikeluarkan bersama dengan peluh. Sudah tentu ini akan menjadikan kulit anda bersih selepas bersenam.

Untuk ambil perhatian jika anda mahu sauna selepas senaman

Kemungkinan buruk yang berlaku apabila melakukan sauna adalah penyahhidratan. Lebih-lebih lagi, anda telah bersenam dan berpeluh. Oleh sebab itu, penting untuk mengambil banyak air sebelum melakukan sauna. Keluar dari bilik segera jika anda merasakan gejala dehidrasi seperti kelemahan, pening, kulit kering, sehingga rasa mual.

Juga Baca:

  • Sauna Kering vs Sauna Basah, Yang Betul Untuk Anda?
  • Adakah benar bahawa sauna boleh membakar lemak dan menurunkan berat badan?
  • Sauna Apabila Hamil, Selamat atau Tidak?

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)

Disemak: 22 Februari, 2018 | Terakhir Edited: 22 Februari, 2018

Sumber

Latihan Sebelum atau Selepas Penggunaan Sauna? https://www.livestrong.com/article/347103-exercise-before-or-after-sauna-use/. Diakses pada 6 Februari 2018.

A Sauna & Pemulihan Otot. https://www.livestrong.com/article/268288-a-sauna-muscle-recovery/. Diakses pada 6 Februari 2018.

Adakah Saunas Mempertingkatkan Kinerja Yang Lebih Besar "Ubat"? https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/05/24/sauna-benefits.aspx. Diakses pada 6 Februari 2018.

Sauna Selepas Latihan: Apakah Manfaat? https://www.healthline.com/health/fitness/sauna-after-workout#1 Diakses pada 6 Februari 2018.

Adakah Sauna Baik untuk Latihan Anda? https://www.mensfitness.com/training/sweat-it-out. Diakses pada 6 Februari 2018.

Adakah Saunas Really Detox Anda? https://www.livestrong.com/article/280619-do-saunas-really-detox-you/. Diakses pada 6 Februari 2018.