Utama Maklumat kesihatan 4 Masalah Seksual Yang Dapat Diagnosis dan Diobati oleh Ginekologi
4 Masalah Seksual Yang Dapat Diagnosis dan Diobati oleh Ginekologi

4 Masalah Seksual Yang Dapat Diagnosis dan Diobati oleh Ginekologi

Anonim

Kebanyakan orang menganggap bahawa pakar obstetrik hanya ditugaskan untuk memeriksa dan mengatasi masalah mengenai kehamilan. Walau bagaimanapun, pakar ObGyn juga boleh membantu mendiagnosis beberapa masalah seksual lain di luar rahim. Apa-apa perubahan dalam diri anda atau organ pembiakan anda boleh diperiksa oleh pakar obstetrik untuk mengetahui apa yang menyebabkannya dan bagaimana penyelesaian terbaik.

Image

Jadi, walaupun anda tidak hamil, ia masih tidak menyakitkan untuk berunding dengan pakar obstetrik anda tentang masalah seksual anda atau anomali fizikal yang lain.

Pelbagai masalah seksual yang boleh dibantu oleh pakar obstetrik

1. Pemandu seks yang rendah

Kekurangan pemacu seks di sesetengah wanita tidak bermakna bahawa mereka tidak mempunyai libido. Semua orang, lelaki dan wanita, mesti mempunyai selera seksual. Tetapi kadang-kadang semangat boleh dikurangkan.

Dalam kebanyakan kes, penurunan rangsangan seksual wanita lebih disebabkan oleh faktor umur dan perubahan hormon (libido cenderung menurun apabila wanita mencapai menopaus atau hamil / penyusuan), gaya hidup yang kurang sihat, penyakit tertentu (seperti kanser, kencing manis, tekanan darah tinggi), kepada masalah kesihatan mental seperti tekanan kronik, gangguan kecemasan, kemurungan.

Pakar obstetrik anda boleh membantu anda mengetahui apa yang benar-benar menyebabkan pemacu seks anda berkurangan dan mencari penyelesaian terbaik - sama ada melalui ubat preskripsi atau terapi rujukan mengikut keadaan anda.

2. Masalah faraj

Ramai wanita, orang dewasa dan remaja, sering mengadu tentang masalah dengan sistem pembiakan mereka. Masalah vagina yang biasanya didiagnosis oleh pakar obstetrik adalah vagina kering, vulvodynia (kesakitan vagina kronik), vulvovaginitis (radang vulva dan vagina yang disebabkan oleh kerengsaan kimia), vaginismus, jangkitan vagina, supaya ia tidak menolak kanser vagina. Gangguan pada faraj boleh menyebabkan seks menjadi menyakitkan. Di samping itu, kesakitan semasa seks juga boleh disebabkan oleh fibroid rahim dan endometriosis.

Pakar obstetrik anda boleh mencari cara untuk merawat keadaan anda dengan melihat gejala-gejala dan menjalankan beberapa siri ujian fizikal asas untuk mengetahui sebabnya.

3. Masalah haid

Walaupun haid dialami oleh setiap wanita, tetapi setiap corak menstruasi adalah berbeza. Sesetengah wanita boleh mengalami tempoh haid yang sangat pendek, sementara yang lain lebih lama. Jumlah darah haid beberapa wanita adalah besar, sementara yang lain kurang.

Beberapa keadaan biasa yang dikeluhkan termasuk dismenore (haid yang menyakitkan), menorrhagia (pendarahan yang berlaku sangat dan berat), haid yang tidak teratur, amenorrhea (tiada haid atau berhenti haid, walaupun sudah lewat masa pubertas).

4. Penyakit-penyakit seksual

Wanita sangat terdedah untuk mengalami penyakit kelamin yang kebanyakannya ditularkan melalui hubungan seks tanpa perlindungan. Penyebaran jangkitan boleh melalui darah, sperma, cairan vagina, atau cecair badan lain.

Terdapat beberapa gejala penyakit kelamin di kalangan wanita yang sering tidak disedari. Yang paling biasa ialah rasa sakit semasa hubungan seks, pelepasan faraj yang kelihatan berbeza dari biasanya, sehingga luka muncul atau benjolan di dalam vagina tetapi tidak merasa sakit.

Juga Baca:

  • Tips Memilih Ahli Pakar Ginekologi (Ginekologi) untuk Kesihatan Reproduktif Wanita
  • 4 Kesalahan Seks Lisan Kerap Dibuat oleh Lelaki
  • 4 Soalan Mengenai Seks Yang Anda Malu Mengenai
  • Petua Cara Memasang Kondom Yang Benar

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: 13 Disember, 2017 | Terakhir Edited: 13 Disember 2017

Sumber

Bagaimana ahli sakit puan membantu kehidupan seks anda http://www.health.com/sex/how-gynecologists-help-your-sex-life Diakses pada 12 Disember 2017.

Fibroid uterus https://www.webmd.com/women/uterine-fibroids/uterine-fibroids#1 Diakses pada 12 Disember 2017.

Kehilangan hasrat seksual dalam wanita https://www.webmd.com/sex-relationships/features/loss-of-sexual-desire-in-women Diakses pada 12 Disember 2017.