Utama Maklumat kesihatan 4 Penyakit yang boleh disertai oleh kebimbangan yang berlebihan
4 Penyakit yang boleh disertai oleh kebimbangan yang berlebihan

4 Penyakit yang boleh disertai oleh kebimbangan yang berlebihan

Anonim

Setiap orang pasti berasa cemas dalam hidupnya. Kebimbangan dan kebimbangan adalah semulajadi, kerana ini adalah tindak balas semula jadi tubuh terhadap ancaman dari persekitaran luar. Tetapi tanpa menyedari, kebimbangan yang berlebihan mesti ditonton kerana mungkin menunjukkan penyakit yang mungkin berbahaya jika tidak dirawat dengan serta-merta.

Image

Penyakit yang seperti gejala ditafsirkan sebagai kebimbangan

Berikut adalah beberapa penyakit yang mungkin disertai oleh sensasi yang sama dengan kebimbangan yang berlebihan sebagai salah satu gejala.

Hyperthyroidism

Hyperthyroidism adalah koleksi gejala yang disebabkan oleh pengeluaran hormon tiroid yang berlebihan. Hyperthyroidism tidak berkaitan secara langsung dengan gangguan kecemasan, tetapi penyakit ini biasanya menyebabkan satu siri gejala yang sama seperti apa yang anda rasai apabila cemas - cepat atau tidak teratur degupan jantung (berdebar dada), kehilangan berat badan yang cepat, banyak berpeluh, tangan menggeletar, dan mood berubah dengan cepat.

Hyperthyroidism lebih kerap berlaku pada wanita, terutama yang berumur lebih dari 35 tahun. Gejala-gejala hipertiroidisme pada wanita kadang-kadang sukar dibezakan dari premenopausal dan menopaus. Jika anda mengalami gejala seperti yang disebutkan, lebih baik untuk berjumpa dengan doktor dengan serta-merta.

Penyakit jantung

Penyakit jantung umumnya dicirikan dengan perasaan sesak nafas dan keletihan yang berlebihan, yang juga boleh disertai dengan sensasi yang cemas dan cemas. Sekiranya anda menunjukkan gejala-gejala ini, anda dinasihatkan untuk berunding dengan doktor dengan segera.

Kebimbangan yang berlebihan tidak boleh dikategorikan sebagai gejala penyakit jantung itu sendiri, tetapi gejala yang dirasakan sebelum serangan jantung (seperti rasa mual, pening, sakit dada, peluh sejuk) membuatkan anda berasa seperti anda disentuh oleh kebimbangan yang teruk tanpa sebab. Pelaporan Kesihatan Wanita, kajian menunjukkan bahawa 35 peratus wanita yang mengalami serangan jantung sebelumnya mengalami kecemasan dan tekanan yang tidak seperti biasa.

Penyakit yang gejala ditandakan oleh kebimbangan yang berlebihan

Tidak seperti kedua-dua penyakit di atas, beberapa keadaan kesihatan di bawah boleh menyebabkan kebimbangan yang berlebihan .

Anemia

Anemia adalah keadaan di mana kiraan sel darah merah anda lebih rendah daripada biasa. Anemia juga boleh berlaku jika sel darah merah anda tidak mengandungi hemoglobin yang cukup, protein kaya dengan besi yang memberikan darah merah tersendiri, sambil membantu sel darah merah membawa oksigen dari paru-paru ke seluruh tubuh.

Wanita yang haid atau mengandung dan seseorang yang mempunyai keadaan perubatan seperti penyakit sendi, penyakit ginjal, kanser, penyakit hati, penyakit tiroid dan penyakit usus radang yang paling mudah terdedah kepada anemia kekurangan zat besi.

Gejala anemia kekurangan zat besi adalah 3L - letih, letih, lesu. Anemia juga boleh menyebabkan kulit pucat atau kekuningan, denyutan jantung tidak teratur, sesak nafas, pening dan pening, sakit dada, tangan dan kaki yang sejuk, sakit kepala dan kesukaran menumpukan perhatian. Kesemua simptom ini mengiringi kebimbangan yang berlebihan.

Kanser pankreas

Menurut satu kajian, ramai orang yang telah didiagnosis dengan kanser pankreas telah mengalami kemurungan, kegelisahan, dan kebimbangan yang berlebihan walaupun tidak diketahui secara tepat apa yang menyebabkannya. Sekurang-kurangnya, terdapat dua kes orang yang mengalami serangan panik sebelum mereka diketahui mempunyai kanser pankreas.

Juga Baca:

  • Mengenali 5 Jenis Gangguan Kecemasan (Anda Mungkin Satu-satunya yang Mengalami)
  • Bimbang Mengenai Pendapat Orang Lain Mengenai Diri Anda? Kesan Psikologi?
  • Pengguna Remaja Media Sosial Adakah rentan terhadap Insomnia Asli dan Gangguan Kecemasan

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: November 12, 2017 | Edited Terakhir: 12 November 2017

Sumber

5 Keadaan Perubatan Yang Serius Yang Boleh Menimbulkan Kebimbangan Anda.

https://www.womenshealthmag.com/health/anxiety-a-sign-of-something-more-serious/slide/5. Diakses pada 11/07/2017.

Anemia https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/anemia/symptoms-causes/syc-20351360. Diakses pada 11/07/2017.

https://www.health.harvard.edu/heart-health/anxiety-and-heart-disease-a-complex-connection