Utama Maklumat kesihatan 5 Jenis Guna Ubat dan Rawatan
5 Jenis Guna Ubat dan Rawatan

5 Jenis Guna Ubat dan Rawatan

Anonim

Gonorrhea atau gonorrhea adalah penyakit kelamin yang boleh ditularkan melalui seks oral, dubur atau faraj. Penyakit ini tidak menyebabkan gejala selepas jangkitan beberapa minggu. Jika tidak dirawat akan menyebabkan komplikasi. Rawatan antibiotik adalah ubat gonorea yang mesti dilakukan supaya bakteria tidak merebak sehingga pesakit dapat sembuh.

Image

Rawatan untuk pesakit gonorea (gonorea)

Gonore tidak menyebabkan masalah jangka panjang jika dijangkiti awal jangkitan. Walau bagaimanapun, jika penyakit ini tidak dirawat, ia pasti dapat menyebabkan banyak komplikasi. Kerana jangkitan gonorea boleh merebak ke bahagian lain tubuh selain alat kelamin, iaitu sendi, kulit, jantung, atau darah. Ini juga dipanggil jangkitan gonokokus (DGI) yang disebarkan dan pesakit memerlukan rawatan hospitalisasi dan antibiotik yang biasanya diberikan secara intravena.

Berbanding lelaki, wanita lebih berisiko untuk komplikasi jangka panjang jika jangkitan tidak dirawat. Jangkitan ini kemudian akan menyerang saluran pembiakan wanita dan melibatkan rahim, tiub fallopi, dan ovari. Keadaan ini dikenali sebagai radang pelvis (PID). Kehamilan ektopik (kehamilan di luar rahim) juga boleh berlaku dan membahayakan nyawa.

Dalam rawatan awal gonorea boleh dirawat dengan antibiotik. Sesetengah pesakit yang menjalani rawatan awal, iaitu:

 • Seseorang yang mempunyai ujian gonorea positif
 • Seseorang yang mempunyai hubungan seks dalam tempoh 60 hari yang lalu dengan seseorang yang didiagnosis dengan gonorea
 • Bayi baru yang ibunya mempunyai gonorea

Suppuration dengan antibiotik

Berikut adalah beberapa jenis ubat gonorea dalam bentuk antibiotik yang digunakan untuk menyembuhkan gonorea.

 • Ceftriaxone (rocephin) . Antibiotik ini digunakan bersama azithromisin untuk menghalang pertumbuhan dinding sel bakteria yang telah mencapai darah.
 • Azithromycin (zithromax, zmax). Antibiotik ini digunakan untuk menghalang pertumbuhan bakteria.
 • Cefixime dan cephalosporin . Antibiotik ini digunakan sebagai pengganti jika ceftriaxone tidak tersedia. Ubat ini menghalang sintesis dinding sel bakteria dan digunakan bersama dengan azithromycin. Keduanya digunakan jika pesakit tidak mempunyai komplikasi.
 • Doxycycline. Antibiotik ini menghalang sintesis protein yang boleh mencetuskan pertumbuhan bakteria. Doxycycline digunakan selama 10 hingga 14 hari pada dos 100 mg sebagai tambahan kepada dos tunggal cetriaxone untuk merawat radang pelvik (PID).
 • Erythromycin. Salap antibiotik disyorkan untuk digunakan dalam bayi yang baru lahir untuk mengelakkan gonorea konjunktivitis (keradangan mata konjunktiva).

Jika anda diberikan satu dos antibiotik, pastikan anda menggunakan antibiotik mengikut nasihat doktor. Kehilangan dos atau tidak mengambil ubat sepenuhnya akan menyebabkan jangkitan gonorea tidak pulih. Pesakit yang merasa gejala tidak bertambah baik boleh disebabkan oleh jangkitan gonorea lain atau kegagalan rawatan. Ada kemungkinan bakteria tertentu dari gonorea menjadi tahan terhadap antibiotik supaya mereka tidak lagi dapat dibunuh oleh antibiotik ini. Oleh itu, pesakit memerlukan antibiotik lain untuk menyembuhkan jangkitan.

Sesetengah orang yang menderita gonorrhea juga boleh mendapat klamidia. Oleh itu, rawatan gonore juga termasuk antibiotik yang berkesan dalam merawat klamidia.

Image

Adakah terdapat ubat gonorea selain antibiotik?

Melaporkan dari WebMD, tidak ada rawatan dengan ubat-ubatan herba atau ubat-ubatan yang bebas dibeli oleh farmasi yang dapat menyembuhkan gonorrhea. Urin pus hanya boleh diperolehi oleh preskripsi dari doktor supaya jangkitan tidak berkembang dan menyebabkan komplikasi.

Juga Baca:

 • Bolehkah Kami Dapatkan Gonorrhea Melalui Mencium?
 • Gargle After Sex Ia Boleh Dibantu Mencegah Gonorrhea
 • Ciri-ciri Anda Mungkin Gonorrhea

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: 2 Februari, 2018 | Edited Terakhir: 2 Februari, 2018

Sumber

Ubat Gonorrhea. https://emedicine.medscape.com/article/218059-medication#2. Diakses pada 25 Januari 2018.

Rawatan dan Perubatan Gonorea. https://www.webmd.com/sexual-conditions/tc/gonorrhea-treatment-overview. Diakses pada 25 Januari 2018.

Gonorrhea - Rawatan Rumah. https://www.webmd.com/sexual-conditions/tc/gonorrhea-home-treatment. Diakses pada 25 Januari 2018.

Gonorrhea. https://www.healthline.com/health/gonorrhea. Diakses pada 25 Januari 2018.