Utama Maklumat kesihatan 5 Ubat-ubat bebas Sakit Asli
5 Ubat-ubat bebas Sakit Asli

5 Ubat-ubat bebas Sakit Asli

Anonim

Apa yang akan anda lakukan terlebih dahulu jika anda mengalami sakit belakang, sakit gigi, atau kesakitan yang lain? Kebanyakan anda mungkin akan mengambil ubat sakit dengan serta-merta. Ramai penderita sakit kronik bergantung kepada ubat-ubatan untuk merawat kesakitan mereka, tetapi bersama-sama dengan itu, tentu saja akan ada kesan sampingan, dan kemungkinan tabiat buruk dalam mengambil dadah.

Adakah anda tahu bahawa terdapat pelbagai bahan semulajadi yang boleh berguna untuk melegakan kesakitan? Banyak herba dan herba boleh digunakan untuk merawat keradangan dan keadaan lain yang berkaitan. Pilihan ubat semulajadi ini termasuk dalam kategori ubat alternatif seperti akupunktur dan yoga.

Pelbagai ubat sakit semulajadi yang boleh anda cuba

1. Dedalu

Sejak berabad-abad yang lalu, manusia telah menggunakan tongkat untuk mengurangkan keradangan yang merupakan penyebab utama kesakitan. Tumbuhan ini ternyata mengandungi salicin, sejenis bahan kimia yang serupa dengan ramuan yang terdapat dalam aspirin.

Pada masa lalu, orang mengunyah tebu untuk melegakan kesakitan dan mengurangkan haba. Tetapi sekarang, rotan biasanya dijual sebagai ramuan kering yang boleh diseduh seperti teh. Di samping itu, juga akan dibungkus dalam kapsul atau suplemen cecair. Tumbuhan ini boleh digunakan sebagai ubat untuk sakit kepala, sakit belakang belakang, osteoartritis, dan lain-lain.

Walau bagaimanapun, berhati-hati, tumbuhan ini boleh menyebabkan gangguan pencernaan, menghalang aktiviti buah pinggang, dan meningkatkan masa pendarahan seperti aspirin. Tumbuhan ini hanya boleh dimakan oleh orang dewasa. Dedalu boleh berbahaya untuk kanak-kanak kecil, sama seperti aspirin yang juga boleh berbahaya jika dimakan dalam kuantiti yang banyak.

Sekiranya anda alahan terhadap aspirin, atau jika anda mengambil ubat-ubatan anti-kesakitan (aspirin, ibuprofen, naproxen), anda tidak boleh mengambil kacang hitam. Anda juga tidak boleh menggunakan tumbuhan ini apabila anda mengambil warfarin atau ubat anti-koagulan lain, kerana kandungan salicin dapat meningkatkan risiko pendarahan.

2. Kunyit

Kunyit yang biasa digunakan sebagai rempah memasak juga boleh menjadi penyembur sakit semula jadi. Turmeric mengandungi curcumin, antioksidan yang dapat melindungi tubuh dari radikal bebas yang dapat merusak sel-sel dan tisu.

Kunyit boleh digunakan sebagai ubat untuk gangguan pencernaan, sakit perut, psoriasis, dan juga kanser. Sesetengah orang dengan osteoartritis menggunakan kunyit sebagai pelega kesakitan semulajadi kerana kesannya yang boleh menyekat keradangan.

BACA JUGA: 7 Alasan Kenapa Wanita Yang Kelahiran Perlu Minum Kunyit

3. Cengkeh

Sama seperti kunyit, cengkih juga biasa digunakan sebagai rempah dalam memasak. Tetapi cengkeh juga mempunyai fungsi lain sebagai ubat sakit semulajadi. Sebagai ubat, ulas biasanya dibungkus dalam kapsul, serbuk, atau minyak cengkih.

Seperti ubat herba lain, cengkeh juga boleh digunakan untuk merawat pelbagai keadaan. Cengkeh boleh melegakan loya dan merawat selesema. Di samping itu, herba ini juga boleh melegakan kesakitan yang berkaitan dengan sakit kepala, keradangan sendi, dan sakit gigi.

Bahan aktif yang terkandung dalam ulas, eugenol, sebagai tambahan sebagai penyembuh rasa sakit semulajadi, juga sering digunakan sebagai liniment yang boleh dibeli di farmasi. Menggosok minyak cengkeh sedikit pada gusi boleh melegakan sakit gigi ketika anda menunggu waktu untuk melihat dokter gigi. Bagaimanapun, jangan gunakannya terlalu banyak, kerana minyak cengkih yang berlebihan boleh merosakkan gusi. Tanya doktor gigi anda terlebih dahulu.

Orang-orang yang mengalami masalah pendarahan atau orang-orang yang memakan penipisan darah mesti berhati-hati apabila memakan produk cengkih. Minyak cengkih diketahui meningkatkan risiko pendarahan.

BACA JUGA: 6 Cara Cara Mengatasi Sakit Gigi di Rumah

4. Akupunktur

Perubatan Cina tradisional semakin popular pada hari-hari ini. Kaedah ini menghilangkan rasa sakit dengan mengimbangi aliran tenaga badan yang dikenali sebagai 'qi' (baca: CHEE). Jarum yang kecil dan nipis akan dimasukkan ke dalam badan anda berdasarkan lokasi rasa sakit yang anda rasa. Walau bagaimanapun, berdasarkan qi, lokasi jarum yang melekat mungkin jauh dari lokasi kesakitan anda. Akupunktur boleh melegakan kesakitan dengan merangsang badan untuk melepaskan serotonin, hormon yang membuat anda berasa baik.

Satu kajian yang diterbitkan oleh JAMA Internal Medicine mendapati bahawa akupunktur membantu melegakan kesakitan yang berkaitan dengan osteoarthritis, migrain, dan sakit kronik.

BACA JUJU: Berbagai Manfaat dan Risiko Akupuntur

5. Haba dan ais

Antara penghidap kesakitan semulajadi, meletakkan objek panas atau ais di lokasi kesakitan adalah cara yang paling kerap dan paling mudah untuk melakukannya. Walau bagaimanapun, walaupun kaedah ini adalah kaedah biasa yang digunakan, ramai orang masih keliru tentang masa yang tepat untuk menggunakan ais atau kompres panas.

Otot atau kecederaan sukan baru akan lebih baik selepas memampatkan. Walau bagaimanapun, selepas keradangan atau keradangan telah reda, kompres panas dapat membantu mengurangkan kekakuan yang akan diikuti.

Pemampatan sejuk juga boleh digunakan untuk sakit kepala. Sementara itu, kompres panas boleh digunakan dalam kesakitan sendi seperti arthritis.

BACA JUGA: Apabila Haruskah Mampatan Panas, Kapan Haruskah Mampat Dingin?

Ingatlah, rasa sakit tidak boleh diabaikan

Penyembuh sakit semula jadi yang diterangkan di atas mungkin hanya berkesan untuk sebab-sebab tertentu kesakitan. Ia sangat mungkin jika tidak semua kaedah atau bahan di atas boleh memberi kesan kepada anda. Walau bagaimanapun, alternatif semulajadi ini mungkin memberi anda lebih banyak pilihan sebelum anda beralih menggunakan dadah sebagai ubat penahan sakit.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 6, 2017 | Terakhir Edited: September 6, 2017

Sumber

Roland J. 2015. 5 Painkiller Asli yang Mengejutkan. http://www.healthline.com/health/pain-relief/surprising-natural-pain-killers - Acupuncture5 [diakses pada 13 November 2016]

Akupunktur: Definisi. 2015. http://www.mayoclinic.org/tests-procedures/acupuncture/basics/definition/prc-20020778 [diakses 13 November 2016]

Alqareer, A., Alyahya, A., & Andersson, L. 2006. Kesan cengkih dan benzocaine versus plasebo sebagai anestetik topikal. Jurnal Pergigian, 34 (10), 747-50. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16530911 [diakses pada 13 November 2016]

Hsu, CH, Cheng, AL 2007. Kajian klinikal dengan kurkumin. Pendahuluan dalam Perubatan Eksperimental dan Biologi, 595, 471-80. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17569225 [diakses pada 13 November 2016]

Hume W. Sifat farmakologi dan toksikologi zink oksida-eugenol. JADA Vol 113, Nov 1986 p 789 - 91. http://jada.ada.org/article/S0002-8177(86)35022-0/pdf [diakses pada 13 November 2016]

Sekiranya anda menggunakan ais atau haba untuk kesakitan? 2014. http://health.clevelandclinic.org/2014/08/should-you-use-ice-or-heat-for-pain-infographic/ [diakses pada 13 November 2016]