Utama maklumat kesihatan 12 Manfaat Kesihatan Melancap
12 Manfaat Kesihatan Melancap

12 Manfaat Kesihatan Melancap

Anonim

Apakah stigma yang tersebar di dalam masyarakat tentang melancap? Tiada yang lain dianggap sebagai tindakan penyalahgunaan diri , penyakit fizikal, dan gangguan psikologi. Padalah, penyelidikan mengatakan bahawa 38 peratus wanita dan 61 peratus melancap secara berkala. Bukankah peratusan itu terlalu besar untuk gangguan psikologi?

Sekiranya anda termasuk dalam peratusan, anda tidak akan risau dengan segera. Ternyata terdapat beberapa manfaat perubatan dan psikologi daripada melancap. Beberapa mata di bawah akan menyebabkan penyesalan anda terhadap kebiasaan mereda.

1. Mencegah kemurungan

Dalam keadaan kecemasan, kebimbangan, dan tekanan, kadang-kadang melancarkan pandangan anda sebagai penyelesaian. Memang benar bahawa melancap boleh menghalang kemurungan. Melancap boleh meningkatkan pengeluaran endorphin.

Endorfin adalah hormon yang boleh membuat anda berasa baik. Ini juga boleh berlaku kepada anda jika anda melakukan sukan. Tidak logik apa yang kita lakukan apabila melancap seperti sukan?

2. Mengurangkan risiko kanser serviks

Melancap oleh wanita lebih pantang daripada melancap pada lelaki. Walau bagaimanapun, ini ternyata dapat mengurangkan risiko kanser serviks. Penyelidikan menunjukkan bahawa pergerakan melancap boleh melindungi diri anda dari jangkitan serviks kerana orgasme biasa boleh membengkak leher rahim. Kemudian, pergerakan yang dilakukan oleh wanita apabila melancap dapat membantu cairan serviks penuh bakteria keluar dari tubuh anda.

3. Membantu anda tidur

Seperti sukan, melancap ternyata mengurangkan tekanan darah anda dan boleh meletakkan anda dalam keadaan santai. Dengan keadaan fizikal dan psikologi santai yang dibuat dengan senang dengan peningkatan endorfin, anda berada dalam keadaan terbaik untuk tidur. Oleh itu, lebih baik melakukan melancap sebelum tidur, bukan apabila anda bangun dan hanya akan memulakan aktiviti tersebut.

4. Mengurangkan kesakitan perut semasa haid

Penyelidikan mengatakan bahawa melancap wanita boleh menghalang sakit haid semasa fasa haid.

5. Mengurangkan risiko kanser prostat

Penyelidikan yang disebutkan di Mesyuarat Tahunan Urogical Amerika mencadangkan agar lelaki melancap sekurang-kurangnya sebulan sekali untuk membantu mencegah kanser prostat.

6. Meningkatkan imuniti

Melancap boleh meningkatkan fungsi imun. Apa yang berlaku apabila melancap meningkat tahap kortisol, hormon yang boleh mengawal fungsi imun dalam dos yang kecil.

7. Pelepasan keinginan seks yang paling selamat

Dalam kehidupan, keinginan seksual sangat normal. Dan tahu bahawa melancap adalah cara paling selamat untuk mengekspresikan keinginan seksual. Ini jauh lebih baik daripada mencari lawan dari hubungan seksual yang tidak diketahui, kerana ia lebih mengancam kemungkinan berbagai penyakit dan kehamilan di luar kehendak.

8. Menghalang ejakulasi pramatang

Melancap membolehkan anda menjadi lebih bijak dalam mengukur keupayaan anda untuk mengekalkan diri anda untuk mencapai tahap orgasme. Oleh itu, melancap boleh digunakan sebagai terapi untuk diri sendiri dalam usaha untuk menggembirakan pasangan anda.

9. Meningkatkan kualiti sperma

Sesetengah kajian menunjukkan bahawa melancap sebelum hubungan seks dengan rakan kongsi dapat meningkatkan kualiti sperma. Itu berlaku kerana pada ejakulasi pertama anda secara tidak langsung akan menyingkirkan sperma yang "lama".

10. Mencegah selesema dan demam

Kajian baru menyatakan bahawa dalam aktiviti melancap akan mengurangkan bengkak di dalam saluran hidung anda. Ini membantu anda menjauhi risiko terkena pil atau demam.

11. Mencegah serangan jantung koronari

Satu kajian yang dijalankan oleh Dr. Sharon Stills menyatakan bahawa rutin orgasme pada wanita akan membantu anda dihalang daripada risiko penyakit jantung koronari.

12. Menguatkan organ-organ seks pada wanita

$config[ads_text5] not found

Rutin melancap adalah manfaat untuk melatih otot-otot faraj, klitoris, dan bahagian-bahagian organ intim wanita. Ini boleh membawa manfaat apabila anda melakukan hubungan seks dengan pasangan anda.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 6, 2017 | Terakhir Edited: September 6, 2017

Sumber

http://www.independent.co.uk/life-style/love-sex/the-health-benefits-of-masturbation-a7050761.html

http://www.independent.co.uk/life-style/love-sex/masturbation-the-health-benefits-10252487.html

$config[ads_text6] not found

http://www.enkivillage.com/benefits-of-masturbation.html