Utama Maklumat kesihatan 5 Perkara Yang Membuat Wajah Anda Menjadi Lebih Lama Daripada Rakan-rakan di Zaman
5 Perkara Yang Membuat Wajah Anda Menjadi Lebih Lama Daripada Rakan-rakan di Zaman

5 Perkara Yang Membuat Wajah Anda Menjadi Lebih Lama Daripada Rakan-rakan di Zaman

Anonim

Anda mungkin merasakan rakan anda yang umurnya sama tetapi kelihatan lebih tua. Atau mungkin anda yang kelihatan lebih tua daripada rakan-rakan anda? Rupa-rupanya terdapat penjelasan saintifik di sebalik penampilan seseorang yang kelihatan lebih muda atau lebih tua daripada orang yang berumur mereka. Lihat penjelasan dalam artikel ini.

Image

Faktor-faktor yang menentukan proses penuaan cepat atau perlahan seseorang

Melalui jurnal yang diterbitkan dalam Prosiding Akademi Sains Kebangsaan, penyelidik mendedahkan bahawa setiap orang mempunyai proses penuaan yang berbeza. Menggunakan 18 faktor, penyelidik menentukan berapa cepat dan lambat proses penuaan seseorang. Antara faktor ini termasuk tekanan darah, fungsi paru, kolesterol, indeks jisim badan, keradangan, integriti DNA, gigi, saluran darah di belakang mata, sistem imun, kecergasan cardiorespiratori, dan panjang telomere (penutup pelindung pada akhir kromosom yang dipendekkan memendekkan umur).

Dari 18 jenis ukuran, pasukan penyelidikan mengendalikan pengiraan umur biologi yang dilakukan pada peserta berusia di bawah 30 hingga hampir 60 tahun. Pada tahun berikutnya, penyelidik sekali lagi mengukur 18 faktor dan mengira usia biologi setiap peserta. Setelah itu para penyelidik membuat perbandingan dua keputusan pengiraan untuk menentukan kelajuan proses penuaan setiap individu.

Hasilnya?

1. 80 peratus faktor yang mempengaruhi penuaan adalah genetik

Sesetengah peserta kajian yang mempunyai umur biologi lebih tua, mengalami proses penuaan lebih cepat daripada orang yang mereka umur. Sebaliknya, para penyelidik juga mendapati bahawa peserta lain yang mempunyai usia biologi yang lebih muda mengalami proses penuaan yang lebih perlahan daripada orang-orang yang berumur mereka.

Selepas menjalankan penyelidikan lanjut, para penyelidik berkata jika 80 peratus daripada faktor yang mempengaruhi kelajuan proses penuaan pada setiap orang adalah genetik. Ini adalah kerana faktor genetik berada di luar kawalan manusia. Walau bagaimanapun, beberapa faktor seperti penyakit kronik dan perubahan psikologi juga memainkan peranan dalam menentukan kelajuan penuaan seseorang.

2. Minum alkohol

Alkohol boleh menyebabkan dehidrasi dan boleh menjejaskan kandungan garam dalam badan. Di samping itu, alkohol juga boleh menyerang sel-sel baru yang harus menggantikan sel-sel yang mati. Itulah sebabnya, kebanyakannya meminum alkohol membuat sel kulit mati terkumpul di muka supaya wajah kelihatan lebih kusam dan lusuh.

3. Merokok

Seperti yang anda ketahui, merokok tidak baik untuk kesihatan. Satu kajian menunjukkan, selain memendekkan umur anda dengan meningkatkan risiko penyakit jantung dan paru-paru, ternyata merokok juga boleh mengaktifkan enzim yang memecahkan keanjalan kulit, anda tahu!

Merokok rokok membuat otot-otot di sekeliling muka, lebih tepat lagi mulut, menjadi terbentang atau diregangkan. Di samping itu, asap yang dihasilkan daripada rokok akan menyebabkan kulit muka menjadi kering supaya wajah menjadi berkerut dengan cepat.

4. Kurang tidur

Semasa anda bertambah tua, anda masih perlu memenuhi keperluan tidur anda selama 7 hingga 8 jam setiap malam untuk kesihatan yang optimum. Kurang tidur tidak hanya membuat beg mata, tetapi juga dapat mempercepat proses penuaan. Oleh itu, mendapatkan tidur yang cukup pada waktu malam adalah sesuatu yang sangat penting.

5. Malas untuk membersihkan wajah anda

Selepas seharian aktiviti, adalah idea yang baik untuk meluangkan masa untuk membersihkan wajah anda dari kotoran dan debu di kawasan muka. Sebabnya, jika tidak dibersihkan, kotoran akan terkumpul di muka untuk memberi peluang kepada masalah kulit seperti kulit kusam, lusuh atau jerawat yang menjejaskan penampilan anda.

Bagaimana untuk membuat muka tidak cepat berpanjangan?

Juga Baca:

  • Adakah benar bahawa selfie kerap menyebabkan penuaan pramatang kulit?
  • Inilah sebabnya mengapa Asia lebih muda daripada orang kulit putih
  • 5 Cara Mengurus Kulit Anda untuk Mencegah Penuaan dari Zaman Muda

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 31 Mei 2019 | Terakhir Edited: 31 Mei 2019

Sumber

Kalkulator Umur: Penyelidik Boleh Menentukan Mengapa Sesetengah Orang Lihat Lebih Lama Daripada Lain-lain Umur yang Sama - http://www.medicaldaily.com/age-calculator-researchers-can-determine-why-some-people-look-older-others- sama umur 341484 yang diakses pada 11 April 2017

14 Makanan Yang Membuat Anda Lihat Lebih Lama -

http://www.health.com/health/gallery/0,, 20837371, 00.html#more diakses pada 11 April 2017

8 Tabiat Tidak Sihat Yang Membuat Anda Lebih Cepat Umur - http://www.everydayhealth.com/senior-health-pictures/bad-habits-that-make-you-age-faster.aspx#09 diakses pada 11 April 2017