Utama maklumat kesihatan Mengapa Mangsa Rogol Tidak Boleh Berlawan? Inilah sebabnya semua orang tahu
Mengapa Mangsa Rogol Tidak Boleh Berlawan? Inilah sebabnya semua orang tahu

Mengapa Mangsa Rogol Tidak Boleh Berlawan? Inilah sebabnya semua orang tahu

Anonim

"Jika anda tidak mahu, mengapa tidak hanya bertarung?" Kata-kata tajam ini sering dihantar oleh orang awam kepada mangsa dan mangsa kes rogol. Komen seperti ini boleh timbul kerana pada dasarnya ramai orang tidak faham apa yang berlaku di dalam minda dan tubuh seorang mangsa ketika rogol berlaku.

Sebelum mengkaji artikel ini lebih lanjut, perlu diperhatikan bahawa artikel berikut boleh mencetuskan trauma bagi mangsa keganasan seksual.

Untuk memahami mengapa banyak mangsa rogol tidak dapat melawan pelaku dan menghentikan serangan mereka, baca penjelasan penuh di bawah.

Kebanyakan mangsa rogol tidak boleh bergerak melawan pelaku

Fenomena lumpuh sementara dalam mangsa rogol telah diperhatikan selama beberapa dekad. Walau bagaimanapun, baru-baru ini, penyelidikan ke atas reaksi mangsa rogol terhadap situasi yang melampau telah mendapat lebih banyak perhatian.

Dalam satu kajian di jurnal Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica (AOGS) pada tahun 2017, para pakar menyatakan bahawa 70 peratus mangsa rogol mengalami sensasi seolah-olah seluruh tubuh mereka lumpuh. Hasilnya, mereka tidak dapat bergerak, apatah lagi untuk melawan serangan pelaku.

Lumpuh secara tiba-tiba adalah tindak balas fizikal yang normal dalam keadaan traumatik

Sensasi lumpuh sementara yang berlaku dalam mangsa rogol dikenali sebagai "immobiliti tonik". Reaksi fizikal ini sangat mirip dengan reaksi haiwan mangsa yang diserang oleh pemangsa. Haiwan-hewan mangsa ini biasanya akan diam tanpa pergerakan yang sedikit, sehingga pemangsa yang akan menyerbu berfikir bahwa binatang yang mereka targetkan mati.

Rupa-rupanya, manusia juga boleh mengalami tindak balas yang sama. Pada manusia, mangsa yang diserang tidak boleh menjerit dengan bantuan, melarikan diri, apalagi melawan pelaku kerana seluruh tubuhnya tidak dapat dipindahkan.

Ingat, ini tidak bermakna bahawa mangsa membenarkan pelaku melakukan kejam! Mangsa begitu tidak berdaya sehingga kehilangan kendali badannya sendiri.

Sebenarnya tindak balas ini adalah perkara biasa dalam pelbagai situasi tegang. Contohnya apabila seseorang tiba-tiba terjerat dengan senjata api oleh seorang penjenayah. Sudah tentu sangat sukar untuk segera bergerak dan melawan perompak itu, bukan? Kebanyakan orang sebenarnya akan terus terkejut dan takut. Sama dengan mangsa rogol.

Apabila diserang, dalam fikirannya mangsa juga akan cuba mengosongkan fikirannya. Ini dilakukan secara automatik supaya mangsa tidak akan mengingati peristiwa traumatik.

Ia berbahaya untuk menilai mangsa yang tidak dapat bergerak

Menurut Dr. Anna Möller, seorang penyelidik dari Institut Karolinska dan Hospital Umum Stockholm Selatan di Sweden, menilai dan menyalahkan mangsa kerana tidak melawan pelaku adalah sangat berbahaya.

Alasannya, beberapa kajian membuktikan bahawa mangsa rogol yang pada masa pengalaman mengalami kelumpuhan sementara lebih mudah mengalami PTSD (gangguan tekanan selepas trauma) dan kemurungan. Ini kerana di dalam hati mereka, mangsa menyalahkan diri mereka kerana tidak berdaya terhadap serangan pelaku.

Tekanan dari mangsa itu sendiri sangat besar sehingga menimbulkan kecenderungannya dan menyebabkan trauma psikologi yang serius. Terutama jika anda menambah komen dari komuniti yang lebih luas.

Juga Baca:

 • 12 Jenis Keganasan Verbal Anda Mungkin Telah Berpengalaman Atau Dilakukan
 • Apa Proses Pemeriksaan Visum seperti?
 • Panduan untuk Melakukan Selepas Mengalami Keganasan Seksual

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 6, 2017 | Terakhir Edited: September 6, 2017

$config[ads_text5] not found

Sumber

Ramai mangsa rogol mengalami 'lumpuh' semasa serangan. http://www.reuters.com/article/us-health-rape-tonic-immobility-idUSKBN19626W. Diakses pada 26 Julai 2017.

Ramai mangsa rogol 'lumpuh' oleh ketakutan semasa serangan, kata kajian. http://www.healthline.com/health-news/many-rape-victims-paralyzed-by-fear-during-assault-study-finds. Diakses pada 26 Julai 2017.

Galliano, Grace, et al. "Reaksi Mangsa Semasa Rotan / Kesalahan Seksual." Journal of Violence Interpersonal 8.1 (1993): 109-114.

Möller, Anna, Hans Peter Söndergaard, dan Lotti Helström. "Ketidakstabilan Tonik Semasa Serangan Seksual - Reaksi Biasa Yang Memprediksi Gangguan Tekanan Pasca Trauma dan Kemurungan Teruk." Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica 96.8 (2017): 932-938.