Utama maklumat kesihatan Ketahui risiko jangkitan akibat seks semasa haid
Ketahui risiko jangkitan akibat seks semasa haid

Ketahui risiko jangkitan akibat seks semasa haid

Anonim

Adalah penting untuk melakukan seks yang selamat semasa anda haid, kerana anda masih boleh mendapatkan atau menyebarkan penyakit kelamin, seperti HIV, menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Tidak semua penyakit menular seksual ditransmisikan dengan cara yang sama. Jangkitan yang berkaitan dengan haid adalah jangkitan yang ditularkan melalui darah, seperti HIV. Virus ini boleh didapati dalam darah, dan semasa haid, akan ada lebih banyak darah yang membolehkan pasangan seks terdedah kepada virus. Adalah mungkin, walaupun anda telah mengamalkan seks dengan betul.

Risiko jangkitan seksual akibat melakukan hubungan seks semasa haid

Seks semasa haid boleh meningkatkan risiko jangkitan HIV heteroseksual. Akan ada pendedahan darah semasa persetubuhan. Malah lebih mengejutkan ialah terdapat bukti yang menunjukkan seks semasa haid juga dikaitkan dengan peningkatan risiko penyakit menular seksual lain.

Lauren Streicher, MD., Seorang pensyarah klinikal dalam persatuan obstetrik dan ginekologi di Feinberg School of Medicine di Northwestern University, Chicago, berkata dua sebab untuk risiko ini. "Setiap cecair badan membawa HIV atau penyakit lain, dan semasa tempoh haid anda, serviks akan terbuka sedikit, membolehkan virus melaluinya, " katanya. "Mesej saya kepada wanita adalah, anda tidak akan selamat jika anda tidak menggunakan perlindungan."

Anda juga mungkin lebih terdedah kepada beberapa jangkitan semasa haid. Faraj mengekalkan tahap pH 3.8 hingga 4.5 sepanjang bulan, menurut Kongres Ahli Pakar Obstetrik Amerika dan Ahli Gynecologists (ACOG). Tetapi, semasa haid, tahap pH lebih tinggi daripada darah, supaya mikroorganisma dapat berkembang lebih pesat.

Mengapa risiko mendapat penyakit kelamin lebih tinggi jika melakukan hubungan seks semasa haid?

Mengapa risiko penyakit kelamin juga meningkat semasa hubungan seks semasa haid, walaupun untuk penyakit kelamin (STD) yang tidak disebarkan melalui darah? Berikut adalah beberapa sebab teori:

 1. Bilangan patogen berbeza mengikut kitaran haid. Penjelasan ini masuk akal, tetapi ini tidak terbukti. Dalam satu kajian, jumlah penyebaran sitomegalovirus (CMV), yang bukan herpes, telah ditunjukkan untuk mengubah kitaran. Walau bagaimanapun, penyebaran virus maksimum adalah dalam fasa luteal, dan ia tidak berlaku semasa haid.
 2. Aliran darah bertindak sebagai pembawa virus dan patogen lain. Perubahan fisiologi semasa haid boleh meningkatkan kelemahan wanita kepada jangkitan. Di samping itu, darah haid juga boleh meningkatkan pertumbuhan bakteria.
 3. Serviks wanita lebih terdedah semasa haid. Oleh itu, anda mungkin lebih terdedah kepada jangkitan rahim serviks dan atas. Walau bagaimanapun, terdapat data yang bercanggah tentang sama ada peningkatan jangkitan dan penyakit radang pelvis (PID) berkaitan dengan seks semasa haid atau tidak lama sebelum haid. Peningkatan jangkitan mungkin berlaku seminggu selepas haid, tetapi mungkin jangkitan sedia ada akan masuk ke dalam rahim dan menjadi gejala PID semasa haid. Ini boleh berlaku walaupun aktiviti seksual yang menyebabkan jangkitan berlaku pada masa akan datang.
 4. Wanita yang melakukan hubungan seks semasa haid cenderung mempunyai banyak hubungan seks dan mempunyai lebih banyak pasangan seksual. Ia juga boleh meningkatkan risiko penyakit kelamin dengan cara yang tidak ada kena mengena dengan haid. Terdapat beberapa kajian yang menunjukkan bahawa wanita yang melakukan hubungan seks semasa haid mempunyai risiko penyakit menular seksual yang lebih tinggi selain daripada HIV. Walau bagaimanapun, terdapat juga data yang menunjukkan bahawa wanita yang melakukan hubungan seks semasa haid biasanya lebih aktif secara seksual. Mereka lebih kerap melakukan seks dan juga mempunyai lebih banyak pasangan seksual daripada wanita yang memilih untuk menjauhkan diri dari seks semasa haid. Oleh itu, wanita yang melakukan hubungan seks semasa haid mungkin mempunyai risiko penyakit kelamin yang lebih tinggi pada umumnya.
 5. Pendedahan darah haid menyebabkan kerengsaan kulit dan keradangan. Ini boleh meningkatkan kecenderungan kepada jangkitan. Darah haid boleh merengsa bagi sesetengah orang. Kerengsaan kulit boleh meningkatkan kecenderungan kepada pelbagai jangkitan. Malah, terdapat data bahawa wanita mungkin lebih mudah terdedah kepada kerengsaan kulit vulvar semasa mereka.
 6. Darah haid juga boleh mencairkan kesan pelincir semula jadi dan tiruan. Ini boleh meningkatkan risiko merobek kulit dan kerosakan kulit yang lain yang memberi kesan kepada risiko penyakit kelamin.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 6, 2017 | Terakhir Edited: September 6, 2017

Sumber

Adakah Tempoh Jantina Meningkatkan Risiko Mendapat STD? https://www.verywell.com/does-period-sex-increase-the-risk-of-getting-an-std-3133094. Diakses pada 3 Oktober 2016.

Adakah Ia Selamat Mempunyai Seks Semasa Tempoh Anda? http://www.everydayhealth.com/news/it-safe-have-sex-during-your-period/. Diakses pada 3 Oktober 2016.

Seks pada Tempoh Anda http://www.soc.ucsb.edu/sexinfo/article/sex-your-period. Diakses pada 3 Oktober 2016.