Utama Maklumat kesihatan Bolehkah Mengetahui Keperawanan Perempuan Melalui Ciri Fizikal?
Bolehkah Mengetahui Keperawanan Perempuan Melalui Ciri Fizikal?

Bolehkah Mengetahui Keperawanan Perempuan Melalui Ciri Fizikal?

Anonim

Indonesia terkejut dengan ujian keperawanan untuk calon anggota polis dan angkatan bersenjata. Masyarakat masih sangat berpegang pada prinsip bahawa seorang wanita yang tidak menikah masih harus menjadi seorang dara. Bukan sahaja untuk calon anggota polis dan angkatan bersenjata, bahkan orang pada umumnya mempunyai kebimbangan dan kecemasan besar tentang keperawanan seseorang. Kerana kebimbangan yang berlebihan ini, mitos yang berakar adalah bahawa keperawanan boleh diuji secara perubatan, iaitu melalui selaput dara.

Image

Dari kepercayaan ini, juga timbul pelbagai mitos lain tentang keperawanan. Masyarakat begitu agresif mencari pelbagai cara untuk membuktikan sama ada seorang wanita masih perawan. Kemudian bagaimana dengan keperawanan dalam sains? Adakah benar bahawa orang lain boleh menguji keperawanan wanita berdasarkan ciri-ciri tertentu? Pertimbangkan jawapan berikut.

Apakah keperawanan?

Keperawanan adalah konsep dan norma sosial, bukan keadaan perubatan. Oleh itu, makna keperawanan tentu berbeza bagi setiap orang. Tidak ada definisi khusus yang dapat menggambarkan keperawanan apa. Walau bagaimanapun, secara umumnya seorang dara adalah seorang wanita yang tidak pernah berhubungan seks dengan orang lain.

BACA JUGA: Masa Pertama Jantina: 6 Perkara yang Anda Perlu Tahu

Maksud melakukan hubungan seks sahaja boleh berbeza-beza. Ada yang menganggap bahawa seks berlaku jika terdapat penembusan oleh zakar di dalam vagina. Walau bagaimanapun, ada juga yang percaya bahawa aktiviti seperti melancap, jari (memasukkan jari ke dalam vagina untuk memberi rangsangan seksual), dan petting (mengusap alat kelamin masing-masing) juga termasuk hubungan seksual.

Kerana makna keperawanan adalah samar-samar dan kontekstual, tiada siapa yang boleh menguji keperawanan wanita. Keperawanan hanya boleh diketahui sendiri. Bahkan doktor atau pekerja kesihatan tidak dapat menentukan sama ada seseorang masih dara.

Mitos tentang ujian dara

Tidak ada tanda-tanda fizikal yang dapat dilihat oleh orang lain sama ada seorang wanita telah melakukan hubungan seks. Oleh itu, tidak ada cara untuk menguji keperawanan seseorang. Walau bagaimanapun, kerana masyarakat begitu terobsesi dengan keperawanan, pelbagai mitos timbul di sekitar ujian keperawanan.

Walaupun pada pandangan pertama ia mungkin terdengar meyakinkan, tidak ada asas saintifik yang dapat membenarkan mitos-mitos ini. Anda mesti mendengar tentang mitos-mitos di bawah, kan?

1. Hymen

Ramai orang percaya bahawa keperawanan boleh dilihat dari sama ada selaput dara seseorang masih utuh. Inilah sebabnya mengapa orang percaya ujian untuk menguji keperawanan adalah mungkin dan perlu. Malah, selaput dara tidak boleh digunakan sebagai penanda aras untuk keperawanan.

Selaput dara adalah lapisan nipis dan fleksibel yang melindungi pembukaan faraj daripada bahagian dalam. Lapisan ini mempunyai pelbagai bentuk. Kebanyakan selaput dada adalah berongga di tengah. Ini membolehkan darah mengalir semasa haid. Walau bagaimanapun, terdapat juga wanita yang membrannya hanya mempunyai lubang yang sangat kecil sehingga mereka cenderung merobek. Selaput dara ini boleh koyak pada bila-bila masa, contohnya apabila bersenam, menunggang basikal, menari, jatuh, bersetubuh, dan banyak kemungkinan lain. Mempunyai seks bukan satu-satunya sebab selaput dara wanita koyak.

Seorang wanita yang mempunyai hubungan seks mungkin utuh. Ini kerana sesetengah wanita mempunyai selaput dara yang sangat kuat atau lubang cukup besar supaya zakar dapat masuk tanpa mengoyakkan lapisan. Tampon juga boleh memasuki faraj tanpa merosakkan selaput dara.

BACA JUGA: Selaput dara yang robek: Tidak semua wanita mengalaminya

Kerana setiap wanita mempunyai selaput dada yang berbeza dan bentuk, tidak ada cara tertentu untuk menguji keperawanan wanita hanya dengan melihat selaput dara. Selaput dara yang terkoyak biasanya dicirikan oleh tanda kulit retak di sekitar pembukaan faraj tanpa membran. Walau bagaimanapun, sama seperti mencederakan permukaan mana-mana kulit di seluruh badan anda, selaput dara koyak sebelum melakukan hubungan seks adalah perkara yang semulajadi dan tidak perlu dikhuatiri. Selaput dubur juga tidak memberi kesan kepada kesihatan umum dan seksual seseorang.

2. Pendarahan faraj

Mitos ini didasarkan pada kepercayaan serupa, iaitu keperawanan boleh diuji dengan melihat selaput dara. Satu gejala selaput dara yang terkoyak adalah pendarahan di kawasan vagina. Jadi, orang percaya bahawa setiap wanita harus mengalami pendarahan semasa seks pertama.

Malah, selaput dara tidak selalu menyebabkan pendarahan. Atau kadang-kadang pendarahan yang berlaku sangat ringan sehingga tidak sedar sama sekali. Ingatlah, sesetengah wanita mempunyai selaput yang begitu tipis sehingga kerosakan tidak begitu parah sehingga menyebabkan pendarahan. Sementara itu, terdapat membran tebal sehingga kerosakan boleh menyebabkan pendarahan. Oleh itu, tidak benar bahawa seorang dara akan berdarah ketika dia pertama kali melakukan hubungan seks.

BACA JUGA: 9 Perkara Mengenai Seks yang Perlu Diperhatikan Wanita

3. Rangsangan seksual wanita

Jika seorang wanita mengalami orgasme, pussy basah, atau teruja apabila dia mula melakukan hubungan seks, itu tidak bermakna dia "berpengalaman" atau pernah melakukan hubungan seks sebelum ini. Mitos bahawa wanita yang bersemangat atau mencapai orgasma kali pertama mereka melakukan hubungan seks bukanlah seorang dara yang meninggalkan kepercayaan tradisional. Ia adalah pantang larang dalam masyarakat jika seorang wanita mempunyai keinginan seksual ketika dia seorang perawan. Seorang wanita tidak boleh tahu atau menikmati seks seperti lelaki.

Ini sudah tentu salah. Semua orang, sama ada wanita atau lelaki, mempunyai kesedaran dan semangat seksual yang sama. Kesedaran seksual boleh bermula pada usia apa pun. Terdapat kesedaran seksual yang muncul semasa akil baligh, tetapi terdapat juga muncul baru dalam masa dewasa. Malah sesetengah orang sudah mempunyai rangsangan seksual di usia sekolah rendah.

Mempunyai pengetahuan seksual yang luas juga tidak bermakna seseorang tidak seorang dara. Bagaimanapun, setakat ini komuniti sering tersilap dan memberikan setem negatif kepada wanita yang tidak melindungi seksualiti mereka. Oleh itu, supaya anda juga tersilap dan menganggap hasrat seksual wanita adalah sesuatu yang harus ditutup kerana ia boleh digunakan untuk menguji keperawanannya. Hanya wanita itu sendiri boleh mentafsir dan mengesahkan keperawanannya.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh penyajian: 17 November, 2017 | Terakhir Edited: 17 November, 2017

Sumber

Bagaimana Tahu Jika Hymen Anda Kerosakan? http://www.newhealthadvisor.com/How-to-Know-If-Your-Hymen-Is-Broken.html Diakses pada 4 Disember 2017.

Bagaimana saya tahu jika saya seorang perawan? http://www.telegraph.co.uk/women/sex/how-do-i-know-if-im-a-virgin/ Diakses pada 4 Disember 2017.