Utama maklumat kesihatan Berhati-hati, 3 penyakit ini bersembunyi jika anda suka menggunakan mainan seks secara sembarangan
Berhati-hati, 3 penyakit ini bersembunyi jika anda suka menggunakan mainan seks secara sembarangan

Berhati-hati, 3 penyakit ini bersembunyi jika anda suka menggunakan mainan seks secara sembarangan

Anonim

Anda masih boleh mendapatkan penyakit kelamin walaupun anda tidak mempunyai hubungan seks. Kerana ada beberapa perkara yang boleh menjadi cara menyebarkan penyakit seksual yang mungkin tidak pernah berlaku kepada anda. Salah satunya ialah melalui penggunaan mainan seks. Bagi sesetengah perseorangan dan pasangan, yang melibatkan mainan seks dalam aktiviti seksual dapat menambah kepuasannya sendiri di tempat tidur. Tetapi berhati-hatilah, penggunaan mainan seks yang tidak bersih, tidak sembarangan, atau bahkan digunakan secara bergantian dapat menyebarkan penyakit kelamin. Mengapa itu, dan apakah beberapa penyakit berjangkit yang boleh menimbulkan risiko kepada mainan seks?

Bagaimana mainan seks boleh menyebarkan penyakit seksual?

Penyebaran penyakit seksual adalah salah satu risiko mainan seks. Tetapi ini mesti dijelaskan. Ia bukan mainan seks yang membuat anda berisiko, tetapi mainan seks boleh menjadi medium untuk menyebarkan penyakit daripada penis yang terinfeksi atau cairan vagina dan masih melekat pada mainan.

Satu kajian dari jurnal Jangkitan Penyebaran Seksual dijalankan penyelidikan yang memberi tumpuan kepada wanita antara 18 dan 29 tahun. Wanita yang dikaji ialah wanita yang telah melakukan hubungan seksual. Para penyelidik memberi setiap orang produk pembersih, alat vibrator yang diperbuat daripada elastomer termoplastik, dan alat vibrator yang diperbuat daripada silikon lembut.

Peserta wanita diminta menggunakan alat vibrator untuk melancap dan diperiksa selama 24 jam kemudian. Hasilnya didapati bahawa 75% wanita mempunyai HPV ( virus paviloma manusia). Kemudian pada 9 penggetar yang dimiliki oleh wanita yang positif untuk HPV, terdapat tanda-tanda virus.

Risiko peningkatan penyebaran penyakit ini amat tinggi apabila mainan seks digunakan seterusnya tanpa dibersihkan daripada aktiviti sebelumnya. Hasilnya berbeza apabila mainan seks dibersihkan dan disterilkan selepas setiap penggunaan. Sebenarnya, apabila ia telah dibersihkan, risiko penularan virus pada alat vibrator berkurangan kepada 56 peratus. Di samping itu, penyelidik juga mendapati bahawa penggetar silikon mempunyai kadar pengesanan virus yang lebih rendah. Nah, bayangkan jika penggetar yang tidak dibersihkan digunakan secara bergantian. Sudah tentu virus yang dilampirkan kepada penggetar akan merebak ke pengguna.

Beberapa penyakit menular seks yang menimbulkan risiko kepada mainan seks

1. Chlamydia

Chlamydia atau chlamydia adalah jangkitan seksual yang disebabkan oleh bakteria yang dikenali sebagai chlamydia trachomatis . Gejala klamidia yang paling biasa adalah sakit pada alat kelamin dan pelepasan dari vagina atau zakar. Tetapi klamidia jarang menunjukkan gejala, jadi anda mungkin tidak tahu bahawa anda mempunyai penyakit.

Chlamydia boleh menjangkiti serviks, anus, uretra, mata dan tekak. Chlamydia biasanya biasa berlaku pada lelaki dan wanita berumur 25 tahun. Dan salah satu penyebaran boleh melalui penggunaan mainan seks yang tidak bersih.

2. Sifilis

Sifilis adalah penyakit kelamin yang disebabkan oleh bakteria yang boleh menjangkiti kulit, mulut, alat kelamin, dan sistem saraf. Sifilis juga dikenali sebagai Lion King.

Jika dikesan awal, sifilis akan lebih mudah sembuh dan tidak akan menyebabkan kerosakan kekal. Walau bagaimanapun, sifilis yang tidak dirawat boleh menyebabkan kerosakan serius kepada otak atau sistem saraf dan organ lain, termasuk jantung.

3. Herpes

Herpes genital adalah penyakit kelamin yang disebabkan oleh herpes simplex virus (HSV). Biasanya dicirikan oleh lebam berair pada alat kelamin, anus, atau mulut. Herpes genital dapat menyebar melalui sentuhan, tetapi lebih sering melalui hubungan seksual.

Herpes genital adalah keadaan yang sering berlaku dan boleh berlaku pada wanita dan lelaki. Wanita lebih berisiko terkena virus ini daripada lelaki. Biasanya berlaku pada orang yang aktif secara seksual.

Bagaimana untuk mencegah penyakit kelamin yang tersebar melalui mainan seks

Untuk mengelakkan risiko mainan seks di atas, cuba jangan meminjamkan mainan seks. Di samping itu, pastikan mainan seks dan alat kelamin anda bersih. Pembersihan tetap mainan seks sebelum dan selepas menggunakannya dapat mengurangkan risiko jangkitan dan penyakit seksual yang dapat menginfeksi anda

$config[ads_text5] not found

Tetapi, tidak semua mainan seks boleh dibasuh dengan bahan atau kaedah yang sama. Anda perlu memberi perhatian kepada cara menjaga kebersihan mainan seks berdasarkan jenisnya. Kebanyakan mainan boleh dibersihkan dengan penyelesaian pemutih ringan (peluntur yang dicairkan dengan air), pembersih mainan seks antibakteria (terdapat di banyak kedai mainan seks), atau sabun dan air untuk membunuh penyakit atau kuman.

Selepas pembersihan, anda mungkin perlu menghidang mainan seks kering dengan cara yang berudara untuk mencegah pertumbuhan bakteria.

Juga Baca:

  • Petua untuk Aman dan Sihat Menggunakan Toy Seks
  • 4 Cara Anda Boleh Dapatkan Herpes Genital (Bukan Hanya Daripada Seks, Loh)
  • First time sexting? Inilah Cara Selamat

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 12, 2017 | Edited Terakhir: 12 September, 2017

$config[ads_text6] not found

Sumber

Mainan seks boleh mengesan HPV 24 jam selepas digunakan http://www.medicaldaily.com/sex-toys-can-show-traces-hpv-24-hours-after-use-have-increased-chance-spreading-virus-despite -278526 Diakses pada 8 September 2017

Adakah mainan seks selamat? http://www.nhs.uk/chq/pages/1690.aspx?categoryid=118& Diakses pada 8 September 2017

Bagaimana untuk mengurangkan risiko STD http://www.health.com/health/condition-article/0,, 20222980, 00.html Diakses pada 8 September 2017