Utama maklumat kesihatan 12 Jenis Keganasan Verbal Anda Mungkin Telah Berpengalaman Atau Dilakukan
12 Jenis Keganasan Verbal Anda Mungkin Telah Berpengalaman Atau Dilakukan

12 Jenis Keganasan Verbal Anda Mungkin Telah Berpengalaman Atau Dilakukan

Anonim

Dalam kehidupan seharian, keganasan berubah menjadi pelbagai bentuk. Yang paling mudah dikenali ialah keganasan fizikal. Walau bagaimanapun, selain keganasan fizikal terdapat bentuk keganasan yang lain yang tidak kurang sadis dan harus diperhatikan, iaitu keganasan verbal. Bentuk keganasan ini sering tidak disedari oleh kedua-dua pelaku dan mangsa.

Apakah penyalahgunaan kata?

Walaupun keganasan verbal tidak meninggalkan bekas luka yang kelihatan, bentuk keganasan ini menyakitkan seperti keganasan fizikal. Banyak kajian telah menunjukkan bahawa mangsa penderaan lisan boleh mengalami trauma psikologi yang serius. Di samping itu, keganasan ini juga berkemungkinan besar akan menghancurkan hubungan pasangan itu. Jadi apakah tanda-tanda penyalahgunaan lisan? Perhatikan dengan teliti pada dua belas jenis berikut.

1. Pastikan maklumat tertentu sulit

Berhenti dan menyimpan maklumat tertentu dari pasangan anda juga termasuk keganasan. Sebabnya, ini sengaja dilakukan dengan sengaja supaya mangsa berasa tidak berdaya.

Sebagai contoh, anda sengaja tidak mengatakan bahawa kemudian anda akan pulang terlambat supaya pasangan anda masih menyediakan makanan dan menunggu anda pulang seperti biasa.

2. Perselisihan

Membezakan antara pertikaian dan perdebatan yang berterusan. Setiap sekarang dan kemudian, perbahasan adalah perkara yang semula jadi dan sihat dalam hubungan. Ini bermakna anda berdua menyampaikan pandangan masing-masing tanpa niat untuk menyakiti.

Sedangkan pasangan yang selalu menafikan kata-kata anda bermaksud untuk membuat anda berkecil hati. Sebagai contoh, anda berdua makan di restoran. Anda memuji makanan yang lazat, tetapi pasangan itu segera berhujah dan mengatakan makanan itu tidak lazat.

3. Menolak

Untuk menafikan di sini adalah untuk tidak mengakui perasaan atau pendapat anda. Sebagai contoh, anda meminta rakan kongsi anda untuk menemani anda ke acara kerana anda benar-benar ingin pergi bersama. Walau bagaimanapun, pasangan anda sebenarnya mengecam pasangan anda dengan memanggil anda rosak dan egois.

4. Keganasan dengan jenaka

Rakan anda mungkin menyakitkan perasaan anda dengan kata-kata beliau, maka apabila dia melihat tindak balas anda, dia akan berhujah bahawa dia hanya bercanda sebelum ini. Ini selalu digunakan sebagai alasan untuk bercakap keras atau mengganggu anda.

5. Mendominasi perbualan tanpa berputus asa

Pasangan yang menguasai perbualan cenderung untuk menentukan topik yang penting untuk dibincangkan dan yang tidak. Sebagai contoh, anda mula bercakap mengenai perkara yang menarik minat anda, dia akan mengabaikannya dan terus bercakap tentang topik yang difikirkannya lebih berguna.

6. Menuduh dan menyalahkan

Berbeza dengan memberikan kritikan yang membina, menuduh dan menyalahkan sudut seterusnya anda. Malah, pasangan anda menyalahkan anda untuk perkara-perkara yang sebenarnya tidak terkawal.

Contohnya apabila pasangan anda terlambat untuk bekerja. Dia boleh menyalahkan awak kerana memandu perlahan. Malah, pada masa itu jalan itu sememangnya lebih banyak trafik berbanding biasa.

7. Menilai dan merendahkan

Untuk memalukan pasangan anda terus-menerus adalah satu bentuk keganasan yang begitu terselubung. Sebabnya, pelaku tidak perlu bersorak keras atau menaikkan suaranya untuk melakukan ini. Contohnya apabila anda mengadu tentang kesibukan di pejabat. Pasangan itu mungkin menjawab dengan kata-kata pedas seperti, "Adakah anda tinggal terlambat lagi? Beban kerja anda tidak begitu hebat. Di pejabat saya, perkara-perkara seperti itu mesti selesai dalam masa kurang dari satu hari. "

8. Mengutuk dan menghina

Kebiasaan menghina dan menghina adalah sejenis keganasan yang kesannya agak serius. Sebagai contoh menghina rakan kongsi dengan kata-kata kasar seperti bodoh, murah, pembohong, atau gila.

9. Mengancam

Ancaman adalah sejenis keganasan lisan yang boleh menyebabkan trauma. Sebagai contoh mengancam untuk meninggalkan pasangan jika dia tidak mematuhi hasratnya. Atau dalam kes yang teruk, mengancam untuk memukul atau menyakiti pasangan mereka.

10. Kerajaan

Menuntut, melarang, mengehadkan, dan memesan pasangan anda boleh menjadi kebiasaan anda. Malah, ini boleh membuat pasangan jadi tertekan. Contohnya termasuk mengharamkan pasangan daripada bekerja larut malam atau memesan pasangan pulang ke rumah sekarang ketika mereka bekerja lewat di kantor.

11. Mempertahankan diri walaupun ia salah

Orang yang sentiasa mempertahankan diri selalu enggan disalahkan, walaupun pada masa itu dia salah. Sekiranya pasangan anda sentiasa mempertahankan dirinya dan mencari alasan ketika bercakap dengan anda, mungkin dia telah menjadi ganas terhadap anda.

12. menjerit

Juga Baca:

  • 6 Trik untuk Menghadapi Pasangan Pasif yang Agresif
  • Adakah anda Narcissistic, Sociopathic, Atau Hanya Milik?
  • 5 Tips Berkesan untuk Menyekat Emosi dan Kemarahan Apabila Puasa

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 6, 2017 | Terakhir Edited: September 6, 2017

Sumber

15 Jenis-jenis Penyalahgunaan Verbal dalam Hubungan. https://www.psychologytoday.com/blog/the-mysteries-love/201503/15-types-verbal-abuse-in-relationships Diakses pada 31 Mei 2017.

Tanda-tanda Anda Disalahgunakan secara Verbal. https://psychcentral.com/lib/signs-you-are-verbally-abused-part-i/ Diakses pada 31 Mei 2017.

Evans, Patricia. (2009). Hubungan Terlibat secara Verbally. Avon: Adams Media.

5 Perkara Semua Orang Harus Memahami Tentang Penyalahgunaan Verbal. https://www.psychologytoday.com/blog/tech-support/201602/5-things-everyone-must-understand-about-verbal-abuse Diakses pada 31 Mei 2017.