Utama maklumat kesihatan Sekiranya Saya Gunakan Sabun Perempuan untuk Bersihkan Vagina?
Sekiranya Saya Gunakan Sabun Perempuan untuk Bersihkan Vagina?

Sekiranya Saya Gunakan Sabun Perempuan untuk Bersihkan Vagina?

Anonim

Andaian bahawa vagina mesti mencium wangi membuat ramai wanita berminat menggunakan sabun feminin. Belum lagi banyak pilihan produk sabun dengan pelbagai wangian yang menarik. Walau bagaimanapun, adakah ia benar-benar perlu menggunakan sabun khas untuk membersihkan vagina?

Sekiranya saya menggunakan sabun feminin?

Sabun feminin dikehendaki membersihkan dan membakar vagina, dan menghapuskan pembuangan vagina.

Tetapi melancarkan dari laman Mayo Clinic, sabun wanita tidak diperlukan untuk membersihkan vagina. Mengapa?

Faraj sebenarnya dapat secara rutin membersihkan dan melindungi dirinya tanpa memerlukan pertolongan. Malah, pelepasan sebenarnya merupakan tanda fungsi pembersihan faraj anda berjalan dengan normal. Leucorrhoea adalah fasa semula jadi dan normal yang dialami oleh setiap wanita.

Persekitaran dalam vagina adalah berasid yang semulajadi sesuai untuk mengekalkan koloni bakteria yang baik. Kehadiran bakteria yang baik adalah perlindungan terhadap risiko jangkitan.

Tepat apabila anda menggunakan sabun wanita yang secara kebetulan mengandungi banyak bahan kimia, keseimbangan pH dalam faraj akan terganggu. Ini menjadikan bakteria dan ragi (kulat) buruk boleh tumbuh secara berlebihan untuk menyebabkan jangkitan.

Anda juga harus mengelakkan douching. Douching adalah teknik untuk membersihkan bahagian dalam vagina dengan menyembur penyelesaian air dengan cuka, baking soda, atau yodium.

Douching tidak digalakkan kerana ia boleh mengganggu keseimbangan vagina normal. Ini menyebabkan V terdedah kepada jangkitan termasuk penyakit kelamin.

Hasilnya menggunakan sabun wanita

Keseimbangan pH vagina yang terganggu kerana penggunaan sabun feminin boleh menyebabkan:

1. Jangkitan vagina

Faraj mempunyai bakteria yang baik yang berfungsi untuk melindungi tubuh daripada jangkitan. Produk sabun feminin berwarna atau berwarna boleh mengubah keasidan faraj sehingga tahap bakteria yang baik dikurangkan.

Apabila pH terganggu, anda terdedah kepada jangkitan bakteria (vaginosis bakteria) dan jangkitan yis faraj.

Jangkitan bakteria dan kulat boleh membuat vagina berasa gatal, menghasilkan pembuangan vagina yang tidak normal, walaupun rasa panas terbakar.

Sekiranya tidak dirawat, jangkitan vagina boleh merebak dan memasuki organ pembiakan yang lain. Jangkitan yang merebak risiko menjadikan wanita sukar hamil dan terdedah kepada penyakit kelamin.

2. Penyakit radang pelvis

Penyakit radang pelvik adalah jangkitan pada rahim, tiub fallopi, dan / atau ovari.

Hakikatnya ialah wanita yang menggunakan pembersih vagina atau melakukan douching mempunyai risiko 73% lebih tinggi untuk mengembangkan penyakit ini.

Kemunculan penyakit keradangan pelvis agak sukar untuk diiktiraf. Sebabnya, penyakit ini sering tidak menyebabkan gejala pada permulaan jangkitan.

Apabila ia mula menyebar, keradangan pelvik biasanya menyebabkan:

 • Sakit di perut bahagian bawah atau pelvis
 • Leucorrhoea tidak normal
 • Mempunyai pendarahan selepas seks atau antara kitaran haid
 • Sakit semasa bersetubuh
 • Demam kadang-kadang disertai dengan menggigil
 • Sakit ketika buang air kecil

Risiko penyakit ini dapat dikurangkan dengan salah satu daripada mereka dengan tidak menggunakan sabun feminin.

3. Meningkatkan risiko komplikasi kehamilan

Wanita yang menggunakan sabun feminin lebih daripada sekali seminggu dilaporkan berpotensi lebih sukar untuk hamil daripada mereka yang tidak.

$config[ads_text5] not found

Menggunakan pembersih vagina juga disyaki meningkatkan risiko kehamilan ektopik sebanyak 76 peratus. Kehamilan ektopik menjadikan batang embrio pada organ di luar rahim.

Semakin sering anda membersihkan vagina anda, semakin besar risiko kehamilan ektopik atau kehamilan dalam wain.

4. Vagina kering

Faraj kering tidak semestinya tanda bahaya, tetapi ia boleh menjadi tidak selesa. Di samping itu, kekeringan faraj yang disebabkan oleh bahan kimia dalam sabun wanita juga boleh membuat seks menyakitkan.

5. Risiko penyakit kelamin

Ramai yang mengatakan bahawa menggunakan sabun wanita sebelum dan sesudah hubungan seks dapat menghalang penularan penyakit kelamin. Walau bagaimanapun, tidak mudah percaya berita yang beredar.

Menggunakan sabun feminin boleh merosakkan keseimbangan bakteria yang baik yang melindungi vagina daripada jangkitan. Itulah sebabnya sabun pembersih vagina benar-benar boleh meningkatkan risiko anda mengidap penyakit kelamin daripada aktiviti seksual yang tidak selamat.

Walau bagaimanapun, ia masih penting untuk membersihkan vagina dengan air suam selepas seks supaya bakteria yang dilampirkan boleh hilang. Bersihkan vagina hanya dengan air bersih yang bersih. Lap dari depan ke belakang, bukan sebaliknya. Ini dilakukan untuk menghalang bakteria dalam dubur daripada bergerak dan menjangkiti faraj.

$config[ads_text6] not found

Di samping itu, jangan lupa untuk mencuci tangan terlebih dahulu sebelum dan selepas pembersihan vagina.

Bagaimana untuk membersihkan vagina tanpa sabun feminin?

Menurut Dr. Suzy Elneil, pakar urologi di University College Hospital, London, cukup untuk mengekalkan kesihatan dan kebersihan diri.

Hanya bilas vagina hanya dengan air bersih hangat yang bersih, dengan menggosoknya dari depan ke belakang. Bilas bersih dan kering dengan baik supaya vagina tidak lembab. Di samping itu, selalunya menukar seluar beberapa kali dengan kapas.

Produk sabun wanita tidak diperlukan untuk membersihkan vagina. Jika anda ingin menggunakan sabun, Dr. Sangeeta Agnihotri sebagai pakar perunding ginekologi dan obstetrik di UK, mengesyorkan menggunakan sabun dengan syarat-syarat berikut:

 • Tanpa minyak wangi
 • Tanpa warna
 • Tiada pengawet
 • Tanpa bahan kimia yang terlalu keras

Jika anda keliru tentang menentukan sabun yang betul, tanya doktor anda untuk cadangan. Jangan tergoda oleh harga murah dan tarikan menarik iklan.

Juga Baca:

 • Bolehkah Wanita Hamil Gunakan Pembersih Vagina?
 • 6 Kesalahan yang Anda Sering Membuat Semasa Pembersihan Vagina Anda
 • Berhati-hati, sering menggunakan Bahaya Sabun Betel untuk faraj

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh Semakan: 9 Julai, 2019 | Terakhir diedit: 9 Julai 2019

Sumber

Adakah Produk Kebersihan Feminin Perlu? https://www.medicalnewstoday.com/articles/325360.php diakses pada 4 Julai 2019

Adakah Kebersihan Feminin Cuci Selamat Penggunaan? https://thesexpert.princeton.edu/2018/04/are-feminine-hygiene-washes-safe-to-use/ diakses pada 4 Julai 2019

Douching https://www.womenshealth.gov/publications/our-publications/fact-sheet/douching.html. Diakses pada 08 November 2016.

Masalah Bau Feminin? Apa yang setiap wanita perlu tahu https://health.clevelandclinic.org/2015/03/feminine-odor-problems-what-you-should-know-about-douching/. Diakses pada 08 November 2016.

Voucher Douching: Membantu atau berbahaya http://www.webmd.com/women/guide/vaginal-douching-helpful-or-harmful. Diakses pada 08 November 2016.

Menjaga Vagina Bersih dan Sihat https://www.nhs.uk/live-well/sexual-health/keeping-your-vagina-clean-and-healthy/ diakses pada 5 Julai 2019

Anda tidak perlu produk mewah untuk kebersihan feminin yang baik https://mayoclinichealthsystem.org/hometown-health/speaking-of-health/you-dont-need-fancy-products-for-good-feminine-hygiene diakses pada 5 Julai 2019

Penyakit Radang Pelvik https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pelvic-inflammatory-disease/symsptoms-causes/syc-20352594 diakses pada 5 Julai 2019

Sekiranya anda menggunakan sabun pada vagina anda?

https://www.telegraph.co.uk/beauty/body/should-use-soap-vagina/ diakses pada 5 Julai 2019