Utama maklumat kesihatan Membuat Out Dengan Setiap Swipe Of The Genitals (Petting), Adakah Terdapat Risiko Untuk Kesihatan?
Membuat Out Dengan Setiap Swipe Of The Genitals (Petting), Adakah Terdapat Risiko Untuk Kesihatan?

Membuat Out Dengan Setiap Swipe Of The Genitals (Petting), Adakah Terdapat Risiko Untuk Kesihatan?

Anonim

Hubungan seksual bukan sahaja melibatkan penembusan zakar. Ramai pasangan yang mendahului sesi bercinta mereka antara satu sama lain untuk membuat semangat menggalakkan semangat. Melayari alat kelamin alias petting adalah salah satu aktiviti yang boleh menjadi "memanaskan" kegemaran beberapa pasangan.

Setiap aktiviti seksual mempunyai risiko tersendiri. Bagaimana dengan petting? Mengikuti maklumat lengkap.

Petting menjadi panas sebelum seks

Petting adalah istilah yang merangkumi banyak aktiviti seksual yang berbeza untuk mencapai keseronokan seksual tanpa menembusi. Petting sering dirujuk untuk membuat keluar (membuat keluar) atau humping kering (frottage), aka "seks tanpa membuka baju".

Petting boleh termasuk memberi dan / atau menerima hickey, mencium, menggigit, menjilat, dan sentuhan seksual pada tubuh pasangan seperti menyentuh, mengurut, mengusap, meremas, untuk stimulasi puting dengan mulut atau tangan. Merangsang klitoris atau zakar dengan tangan juga sering dikelaskan sebagai aktiviti membuat. Menggunakan mainan seks juga termasuk petting, untuk banyak pasangan. Lebih khusus lagi, rakyat Indonesia lebih rapat mengaitkan istilah petting dengan swiping genital.

Petting boleh dilakukan sepenuhnya berpakaian, separuh separuh (rangsangan dilakukan di bawah pakaian), atau bahkan telanjang antara satu sama lain. Selain dari kehadiran atau ketiadaan pakaian yang masih melekat pada badan, petting tidak melibatkan penembusan zakar di mana saja - sama ada dimasukkan ke dalam vagina, ke dubur (seks dubur), atau ke mulut (seks oral).

Bagi kebanyakan pasangan, petting adalah "appetizer" aka foreplay sebelum penetrasi untuk mencapai klimaks. Walau bagaimanapun, terdapat juga banyak pasangan yang boleh orgasme hanya dengan membuat keluar.

Adakah petting berisiko untuk kesihatan?

Secara umum, petting adalah aktiviti seks yang mempunyai risiko paling rendah untuk penghantaran penyakit kelamin dan kehamilan jika dibandingkan dengan seks zakar (oral, vagina, atau dubur).

Walau bagaimanapun, risiko petting itu sebenarnya bergantung kepada apa yang anda lakukan, bagaimana untuk melakukannya, dan sama ada anda atau pasangan seks anda bebas dari penyakit berjangkit. Oleh itu, kita lebih baik mengupas satu demi satu sebagai contoh untuk menjadikannya lebih jelas.

Sekiranya anda berdua bersih dari penyakit kelamin dan membuat pakaian (memakai pakaian atau tidak), sama ada dengan menyentuh, mencium, stimulasi puting, menggosok, atau menggosok alat kelamin masing-masing, pastinya tidak akan ada jangkitan jangkitan penyakit. Kecuali jika anda atau pasangan anda sakit dengan selesema atau cendawan, mencium boleh menyebarkan penyakit ini.

Kisah lain jika satu pihak mempunyai penyakit menular seksual. Inilah yang mesti dipertimbangkan. Kerana, banyak penyakit menular seksual yang dapat mengubah tangan melalui cairan tubuh seperti air liur, cairan vagina, dan air mani, juga melalui kontak langsung dengan kulit yang tercedera atau ketuat. Sifilis, gonorea, dan herpes adalah antara penyakit yang boleh disebarkan melalui sentuhan lisan dan kulit.

Apabila anda menyentuh tanda herpes mulut lisan dalam mulut pasangan, contohnya, atau menyentuh ketuat kemaluan semasa seks oral atau handjob (rangsangan secara manual dengan tangan, sama ada kepada vagina atau zakar), kemudian berpindah untuk memegang alat kelamin atau bahagian tubuh yang lain akan berisiko bergerak penyakit ini kepada badan anda.

Begitu juga dengan pergerakan genital bersama tanpa menggunakan kondom. Cairan semen yang mengandungi jangkitan boleh menetes dan menyentuh kulit pada vagina, bahkan ke dalamnya - cukup untuk menghantar penyakit venereal.

$config[ads_text5] not found

Walau bagaimanapun, jika petting (mengusap alat kelamin masing-masing) dilakukan dengan kedua-dua mereka masih berpakaian lengkap, risiko penularan penyakit ini agak kecil. Ini adalah kerana cecair badan akan kering dengan cepat apabila memenuhi bahan pakaian. Sperma tidak boleh menembusi kain, dan mana-mana virus atau bakteria yang terkandung di dalamnya akan cepat mati.

Bagaimana dengan risiko kehamilan?

Risiko kehamilan dari petting, membuat, atau bonggol kering sangat kecil - terutamanya jika ia masih berpakaian. Sperma tidak boleh menembusi kain. Sperma juga tidak dapat menembusi pori-pori kulit wanita dan menyebabkan kehamilan.

Peluang kehamilan dari aktiviti ini hanya meningkat apabila kedua-dua orang terlibat kedua-dua telanjang dan lelaki itu menjerit di luar (berhampiran pembukaan faraj) sehingga sangat mungkin bahawa cairan semen menetes dan akhirnya sperma berenang untuk memenuhi telur, yang kemudiannya membawa kepada kehamilan.

Ingat juga bahawa ejakulasi di luar tubuh wanita (contohnya di muka atau dada) juga boleh berisiko untuk memindahkan jangkitan penyakit kelamin dari air mani apabila dilekatkan pada luka terbuka pada tubuh wanita.

Berhati-hati terlalu jauh!

$config[ads_text6] not found

Satu petting risiko yang sering diabaikan adalah "terlalu jauh". Aktiviti petting, apa sahaja yang anda lakukan, biasanya tidak menggunakan kondom. Sesetengah jenis aktiviti selamat dilakukan tanpa kondom, seperti memerah payudara, memeluk, mengurut dan membelai.

Walau bagaimanapun, keghairahan dan keseronokan yang terus meningkat semasa sesi solek ini boleh membuat anda dan pasangan anda tertidur sehingga anda melupakan diri anda. Akhirnya, tidak mustahil kedua-dua anda secara tidak sedar akan menanggalkan satu sama lain dan terlibat dalam seks menembusi sebelum menggunakan kondom. Inilah yang boleh menggandakan risiko pemindahan penyakit venereal atau kehamilan yang tidak diingini.

Bagaimana untuk membuat petting selamat?

Juga Baca:

 • Adakah Ia Kemungkinan Dapatkan Hamil Disebabkan Secara Secara Secara Swiping Gender (Petting)?
 • Bolehkah Kami Dapatkan Gonorrhea Melalui Mencium?
 • 5 Bahaya yang ditimbulkan oleh virus HPV, sebagai tambahan kepada kanser serviks
 • Kedudukan Seks Terbaik untuk Anda dalam 30-an, 40-an, 50-an dan 60-an

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh Semakan: 7 Februari, 2018 | Terakhir diedit: 7 Februari 2018

Sumber

Penasihat Remaja. Tanpa tahun. Petting. [Dalam Talian] Boleh didapati di: http://www.teensadvisor.com/teen-dating/petting.html (diakses 1 Februari 2018)

Netdoctor. 2015. Petting: Apa itu dan Apa Itu Terlibat. [Dalam Talian] Boleh didapati di: http://www.netdoctor.co.uk/healthy-living/sexual-health/a2231/what-is-petting/ (diakses 1 Februari 2018)

Ghose Moushmi. 2017. Foreplay yang Boleh Menyelamatkan Hubungan Anda. [Dalam Talian] Boleh didapati di: https://www.huffingtonpost.com/entry/foreplay-that-can-save-your-relationship_us_58cb27f4e4b0537abd956f50 (Diakses pada 1 Februari 2018)