Utama maklumat kesihatan 9 Penyakit Seks Anda Mungkin Tidak Menyedari
9 Penyakit Seks Anda Mungkin Tidak Menyedari

9 Penyakit Seks Anda Mungkin Tidak Menyedari

Anonim

Penyakit kelamin tidak selalunya pasti menyebabkan gejala yang kelihatan. Sesetengah jenis penyakit kelamin boleh menjadi tidak gejala sama sekali, jadi anda tidak menyedari bahawa anda sebenarnya mempunyai penyakit itu untuk masa yang lama, sehingga anda mengalami komplikasi yang serius. Ini boleh meningkatkan risiko menyebarkan penyakit ini kepada orang lain. Itulah sebabnya doktor dan pakar kesihatan memanggil penyakit kelamin sebagai "wabak tersembunyi."

Beberapa jenis penyakit kelamin yang biasa tetapi tidak asimtomatik

1. Trichomoniasis

Satu jenis penyakit kelamin yang tidak menyebabkan gejala adalah trichomoniasis. Seseorang boleh hidup semasa dijangkiti parasit Trichomonas vaginalis selama bertahun-tahun, tanpa mengetahui bahawa dia sakit.

Apabila ia muncul, gejala-gejala juga tidak jelas dan sering disalahpahami sebagai gejala penyakit lain. Gejala-gejala trikomoniasis yang paling biasa adalah pelepasan faraj berbau busuk untuk wanita dan cecair berbau asing yang keluar dari zakar lelaki.

Wanita dan lelaki juga boleh mengalami gatal-gatal pada organ-organ intim, sensasi yang menyakitkan dan membakar ketika membuang air kecil, atau kesakitan semasa seks.

2. Mono (mononucleosis)

Mono alias mononucleosis adalah jangkitan virus yang disebabkan oleh EBV (Virus Epstein-Barr). Jangkitan ini tidak disebarkan secara umumnya melalui alat kelamin dan cecair organ intim, tetapi dari pertukaran air liur semasa mencium.

Kebanyakan kes-kes mono tidak disertai dengan gejala biasa, kecuali aduan "tidak berasa sihat" termasuk keletihan dan sakit reumatik, menggigil, dan demam ringan. Pada pandangan pertama, simptom ini menyerupai gejala sejuk sejuk atau disyaki sejuk biasa, sehingga sering diremehkan.

3. jangkitan parasit usus

Jangkitan parasit usus adalah sejenis penyakit kelamin yang ditularkan melalui pendedahan fecal yang bergerak dari satu orang ke orang lain semasa seks dubur, seks oral, atau seks mulut (rimming).

Buak manusia mengandungi berbilion parasit dan bakteria yang merupakan hasil sampah makanan. Salah satunya adalah E. histolytica, parasit yang menyebabkan amebiasis.

Orang yang "ibu" parasit ini dalam usus mereka mungkin tidak menunjukkan apa-apa gejala, tetapi mereka boleh menghantar parasit ke pasangan seks mereka.

Tempoh inkubasi parasit baru dalam tuan rumah adalah dari 2-4 minggu dari pendedahan awal sehingga gejala muncul. Gejala jangkitan parasit ini biasanya termasuk loya, sakit perut, cirit-birit, kejang perut, penurunan berat badan, dan muntah-muntah.

Jangkitan E. histolytica paling biasa dijumpai di lelaki gay, tetapi ia tidak menolak pasangan heteroseksual juga boleh mendapatkan jangkitan ini jika mereka tidak menggunakan prinsip seks yang selamat.

4. Molluscum contagiosum

Molluscum contagiosum (Molluscum contagiosum) adalah sejenis penyakit kelamin yang disebabkan oleh poxviruses. Selain daripada seks tanpa perlindungan, penyakit ini juga boleh disebarkan melalui sentuhan kulit biasa seperti meminjam pakaian atau tuala mandi.

Simptom yang paling umum dari moluskum contagiosum adalah kemunculan ketuat kelamin yang pada mulanya membentuk lesi lembut dan rasa gatal. Jangkitan ini umumnya tidak diikuti oleh gejala sistemik yang lain untuk diikuti, seperti demam, loya, atau tidak berasa sihat. Itulah sebabnya seseorang boleh hidup setiap tahun tanpa menyedari bahawa mereka telah dijangkiti.

5. HPV

Virus papilloma manusia (HPV) adalah salah satu penyakit kelamin yang paling biasa. Malangnya, tidak semua orang akan secara automatik menunjukkan gejala jangkitan HPV.

Anda mungkin terdedah kepada virus HPV tanpa merasakan apa-apa gejala walaupun selepas bertahun-tahun. Pertumbuhan kulit kelamin adalah gejala yang paling mudah dikesan, tetapi sekali lagi ramai orang tidak memilikinya.

$config[ads_text5] not found

Walaupun asymptomatic tidak bermakna anda bebas dari risiko. Beberapa jenis virus HPV boleh menyebabkan kanser serviks.

6. Chlamydia

Chlamydia adalah salah satu penyakit kelamin yang paling biasa di kalangan wanita di bawah 25 tahun.

Gejala mungkin muncul dalam masa beberapa minggu selepas bersetubuh dengan pasangan seks yang positif dijangkiti, seperti pembuangan vagina dan sensasi panas ketika buang air kecil. Ia mudah merawat gejala ini sebagai ciri jangkitan yis atau vaginosis bakteria.

Pendarahan vagina di luar kitaran haid, sakit belakang dan sakit semasa hubungan seks juga merupakan gejala yang berpotensi untuk klamidia.

Bagi wanita, akibat klamidia akan menjadi lebih serius. Sekiranya tidak dirawat, klamidia boleh merebak ke rahim, mengakibatkan jangkitan radang pelvis (PID). Bagi lelaki, klamidia jarang berkembang menjadi keadaan yang lebih teruk, tetapi mereka boleh menyampaikannya kepada rakan kongsi mereka.

7. Gonorrhea

$config[ads_text6] not found

Gonorrhea adalah penyakit kelamin yang disebabkan oleh jangkitan bakteria gonococcus atau neisseria gonorrhoeae. Sama dengan chlamydia, gonorrhea adalah biasa dalam wanita aktif secara seksual di bawah umur 25 tahun.

Lebih daripada 50% orang yang dijangkiti gonorrhea tidak menunjukkan apa-apa tanda dan gejala. ini adalah. Ini bermakna bahawa terdapat banyak orang di seluruh dunia yang hidup dengan jangkitan gonorrhea tanpa menyedari mereka sakit.

Gejala-gejala gonorea adalah sama dengan chlamydia, iaitu pendarahan vagina di luar jadual haid, pembuangan vagina, berbau busuk, dan sakit semasa kencing atau semasa hubungan seks.

Gonorrhea yang didiagnosis dan dirawat lewat dapat meningkatkan risiko wanita mengalami keradangan pelvik (PID dan kerosakan lebih lanjut ke organ pembiakan.) Jangkitan ini juga dapat meningkatkan risiko jangkitan HIV sehingga jangkitan maut yang menyerang darah, otak, jantung dan sendi.

8. Herpes genital

Herpes adalah sejenis penyakit kelamin yang gejala utama adalah rupa pustules merah kecil yang lepuh dan rasa sakit. Selain dari kawasan intim, nodul merah juga boleh muncul di sekeliling bibir dan mulut jika anda mendapat herpes dari seks oral. Sesetengah orang juga mungkin berasa gatal apabila kencing.

Walau bagaimanapun, sekali lagi tidak semua orang yang dijangkiti akan mengalami gejala. Malah, dianggarkan kira-kira 90% kes herpes simplex 2 (HSV-2) tidak pernah didiagnosis.

Herpes akan sangat menular apabila terdapat luka terbuka pada kulit, tetapi ia juga boleh merebak apabila tiada kecederaan yang ada. Plus, kondom tidak akan selalu melindungi anda daripada herpes jika virus hadir pada kulit yang terdedah di luar kondom.

9. Sifilis

Sifilis atau sifilis atau raja singa adalah penyakit menular seksual yang boleh membawa akibat yang membawa maut.

Jangkitan ini disebabkan oleh bakteria lingkaran yang dipanggil Treponema pallidum yang boleh hidup di mana-mana di dalam badan dan menyebar dengan cepat. Mudah untuk hidup dengan sifilis selama bertahun-tahun tanpa menyedari bahawa anda telah dijangkiti.

Ramai tanda-tanda dan gejala sifilis serupa dengan penyakit lain. Pada mulanya, anda mungkin hanya menyedari penampilan luka tanpa sebab di kawasan kelamin, sekitar mulut, atau juga di tangan, walaupun jarang. Luka boleh tumbuh seperti kelihatan bisul atau ketuat yang tidak menyakitkan dan boleh melepaskan apabila pecah. Walau bagaimanapun, luka akan hilang dengan sendirinya selepas enam minggu.

Ciri-ciri lain dari sifilis adalah aduan "tidak sihat" seperti gejala selesema, seperti demam, sakit tekak, sakit tulang, dan sakit kepala.

Sifilis mudah dijadikan salah satu penyakit seksual paling teruk yang boleh dialami oleh seorang wanita hamil, kerana ia selalu menyebabkan bayi dilahirkan mati atau mengalami keguguran sebagai tambahan kepada masalah kesihatan lain yang serius.

Sekiranya tidak dirawat atau dirawat hanya pada peringkat akhir, sifilis menyebabkan kerosakan saraf dan kardiovaskular yang tidak dapat dinafikan, termasuk penyakit jantung, kebutaan, dan lumpuh.

Penting untuk ujian penyakit kelamin

Banyak jenis penyakit kelamin adalah asimptomatik, tetapi mempunyai akibat yang membawa maut yang boleh mengancam nyawa. Oleh itu, sangat penting untuk melihat seorang doktor untuk menjalani ujian penyakit kelamin jika anda hanya mempunyai hubungan seks yang tidak dilindungi dan curiga dengan gejala yang tidak biasa.

Juga Baca:

 • Bagaimana Kerapkah Adakah Ujian Gender Tidak Terjejas?
 • 6 Perkara Yang Harus Anda Lakukan Yang Benar Apabila Dipengaruhi Secara Positif oleh Penyakit Jantina
 • 3 variasi dalam posisi seks dubur yang lazat dan selamat untuk kesihatan
 • 6 Prinsip Seks Selamat yang Harus Anda Ketahui

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 29 Januari, 2019 | Last Edited: 29 Januari 2019

Sumber

4 STD Anda Boleh Mempunyai Tanpa Mengetahui Ia http://www.self.com/wellness/2016/04/stds-you-can-have-without-knowing-it/

Penyakit Parasit Menular Seksual http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2780057/ diakses 19 September 2016

Infectious Mononucleosis Clinical Presentation http://emedicine.medscape.com/article/222040-clinical?pa=FJF7mxHemJWvaqIA8r3CkTd/ cSfUZwOuz5ojTms5PjDS0RS9qyNBMA% 2B / cpu6qCBOVk6dz7JGENa61zcuX / nQkQre% 2BTDghIhBdbPYiWRVfsA% 3D accessed Sept 19, 2016

Pembentangan Klinik Molluscum Contagiosum http://emedicine.medscape.com/article/910570-clinical diakses 19 Sept, 2016

Sifilis & Tahap Sifilis http://www.healthcommunities.com/syphilis/syphilis-diagnosis-stages-treatment.shtml diakses 19 September 2016