Utama Maklumat kesihatan Punca Peralatan Uji Kehamilan Menunjukkan Hasil yang Tidak Benar
Punca Peralatan Uji Kehamilan Menunjukkan Hasil yang Tidak Benar

Punca Peralatan Uji Kehamilan Menunjukkan Hasil yang Tidak Benar

Anonim

Adakah anda pernah mendengar istilah positif palsu atau palsu apabila menggunakan kit ujian kehamilan (pek ujian rumah)? Kadang-kadang ujian kehamilan yang kami gunakan menjadi salah tafsir. Walaupun ujian kit kehamilan air kencing mempunyai ketepatan 97%, ralat dalam keputusan mungkin berlaku. Sebenarnya anda mengandung, tetapi kit ujian kehamilan menunjukkan bahawa anda tidak hamil, atau sebaliknya.

Image

Perkara-perkara seperti yang kadang-kadang kita hadapi, itu menjengkelkan, jadi ia akan menjadi lebih baik jika anda mengujinya dua kali atau lebih, atau jika perlu untuk melihat doktor untuk mengesahkan keputusannya.

Punca keputusan positif palsu

Ini mungkin jarang terjadi, tetapi ia boleh berlaku kepada anda. Ujian kehamilan menunjukkan bahawa anda mengandung secara positif, walaupun anda tidak mengandung. Inilah yang dipanggil positif palsu .

Positif palsu mungkin berlaku kepada anda yang boleh disebabkan oleh:

1. Kehamilan kimia

Kira-kira 25% kehamilan berakhir dalam kehamilan kimia atau dikenali sebagai keguguran awal. Ini berlaku apabila kehamilan anda hilang sejurus selepas telur yang disenyawakan oleh sperma melekat pada dinding uterus (implantasi). Oleh kerana kit ujian kehamilan kini lebih sensitif, maka anda dapat mengesan kehamilan anda pada peringkat awal. Kit ujian kehamilan anda telah mengesan bahawa anda mengandung, walaupun bayi berpotensi anda telah mati sebelum berkembang.

2. Terlalu terlambat untuk melihat keputusan

Menggunakan ujian kehamilan yang tidak mengikut arahan juga boleh membuat keputusan yang ditunjukkan oleh ujian kehamilan yang salah. Anda mesti mengikut arahan untuk menggunakan ujian kehamilan dengan betul. Dalam pakej mesti ada petunjuk berapa lama anda perlu menunggu sehingga hasilnya keluar. Jika anda membaca keputusan dalam masa berlalu yang melebihi arahan yang diberikan, maka hasilnya mungkin salah.

3. Terdapat bahan kimia yang mengganggu

Bahan kimia dari dadah boleh mengganggu keputusan ujian kehamilan, contohnya metadon. Di samping itu, jika anda menjalani rawatan kesuburan dan mengambil ubat kesuburan yang mengandungi HCG (Human Chorionic Gonadotropin), ini juga boleh mengganggu keputusan ujian. Hormon HCG ini mencetuskan anda untuk melepaskan telur. Melakukan ujian kehamilan di rumah sejurus selepas anda mengambil ubat kesuburan yang mengandung HCG boleh membuat ujian kehamilan menunjukkan hasil yang positif walaupun anda tidak hamil. Tunggu selama 14 hari sehingga tahap HCG dalam tubuh anda hilang sepenuhnya, maka anda boleh melakukan ujian kehamilan di rumah.

4. Baris stim muncul

Sesetengah kit ujian kehamilan meninggalkan garis stim pada peranti kerana urin melepasi kawasan hasil. Talian uap ini biasanya sangat lemah dan kelabu di kawasan pada ujian kehamilan. Sesetengah wanita menganggap hasilnya positif kerana terdapat garis stim ini, walaupun warna garis itu berbeza dari warna garis seharusnya (seperti yang diarahkan).

Sebab akibat negatif palsu ( negatif palsu)

Berbeza dengan positif palsu , negatif palsu menunjukkan hasil ujian kehamilan negatif , padahal sebenarnya anda hamil. Ini boleh berlaku, yang disebabkan oleh:

1. Lakukan ujian terlalu awal

Yang lebih awal anda melakukan ujian kehamilan di rumah setelah terlambat untuk haid, semakin sukar tes kehamilan untuk mengesan HCG adalah anda hamil. Kit ujian kehamilan rumah adalah ujian kualitatif yang mengukur kehadiran atau ketiadaan hormon HCG dalam air kencing. Anda perlu melakukan ujian kehamilan satu minggu selepas anda terlambat untuk tempoh anda. Pada masa ini, tahap HCG dalam air kencing anda sudah dapat dikesan oleh ujian kehamilan. Sekiranya anda tidak boleh menunggu untuk mengetahui sama ada anda hamil atau tidak, anda perlu melawat doktor anda untuk mendapatkan pemeriksaan yang lebih tepat.

2. Terlalu cepat untuk melihat keputusan ujian

Melihat keputusan ujian yang terlalu cepat (tidak mengikut arahan pada pembungkusan) juga boleh menyebabkan anda salah faham. Ujian kehamilan mengambil masa yang cukup untuk menunjukkan hasil anda. Lebih baik tidak tergesa-gesa, tunggu sehingga hasilnya benar-benar keluar. Ikut arahan yang disenaraikan di dalam pembungkusan dan jangan lupa untuk sentiasa memeriksa tarikh tamat kit ujian kehamilan.

3. Menggunakan air kencing yang terlalu berair

Ujian kehamilan yang anda gunakan di rumah menggunakan air kencing sebagai medium untuk mengesan kehamilan. Jika air kencing anda terlalu berair, sukar untuk ujian kehamilan untuk mengesan kehadiran HCG dalam air kencing. Lebih baik menggunakan air kencing pagi untuk mendapatkan hasil ujian yang lebih tepat kerana air kencing pagi mempunyai kepekatan tertinggi.

Sekiranya anda merasakan anda mengalami gejala yang menunjukkan bahawa anda mengandung, tetapi kit ujian kehamilan menunjukkan sesuatu yang berbeza atau sebaliknya, anda perlu segera melawat doktor anda dan melakukan ujian darah untuk mengesahkan kehamilan anda.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 6, 2017 | Terakhir Edited: September 6, 2017

Sumber

Mayo Clinic. 2015. Home Ujian Kehamilan: Bolehkah Anda Percayakan Keputusan? . Diperolehi daripada http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/getting-pregnant/in-depth/home-pregnancy-tests/art-20047940?pg=2. Diakses pada 8 Ogos 2016.

Bayi berharap. Bagaimana Common Adakah Ujian Kehamilan Positif Palsu dan Apa Sebabnya? . Diambil dari http://www.babyhopes.com/articles/falsepositive.html. Diakses pada 8 Ogos 2016.

Mauer, Elena Donovan. 2015. Bolehkah Ujian Kehamilan Memberi Negatif Salah? . Diambil dari http://www.parents.com/pregnancy/signs/test/false-negative-pregnancy-test/. Diakses pada 8 Ogos 2016.

Mauer, Elena Donovan. 2015. Adakah Kemungkinan untuk Dapatkan Keputusan Ujian Kehamilan Positif Palsu? . Diambil dari http://www.parents.com/pregnancy/signs/test/false-positive-pregnancy-test/. Diakses pada 8 Ogos 2016.