Utama Lain Pelbagai Pilihan Rawatan untuk HIV
Pelbagai Pilihan Rawatan untuk HIV

Pelbagai Pilihan Rawatan untuk HIV

Anonim

Rawatan dengan ubat HIV disyorkan untuk semua orang yang hidup dengan HIV. HIV dirawat menggunakan kombinasi ubat untuk melawan jangkitan HIV. Rawatan ini dipanggil terapi antiretroviral (ART). ART melibatkan penggunaan harian gabungan ubat HIV (dirujuk sebagai regimen HIV), tepat seperti yang ditetapkan. ART tidak menyembuhkan, tetapi ia dapat mengawal virus supaya anda dapat hidup lebih lama, lebih sihat, dan mengurangkan risiko penularan HIV kepada orang lain.

Image

Apakah fungsi ubat HIV jika ia tidak dapat disembuhkan?

Ubat HIV menghalang HIV daripada membiak, jadi ubat anti-virus mengurangkan jumlah HIV dalam badan. Oleh itu, ART mengurangkan beban viral. Jumlah HIV dalam tubuh yang dikurangkan memberi peluang kepada sistem imun untuk pulih dan melawan jangkitan dan kanser. Walaupun masih terdapat HIV di dalam badan, sistem kekebalan tubuh cukup kuat untuk melawan jangkitan dan kanser.

Dengan mengurangkan jumlah HIV di dalam badan, ubat HIV juga mengurangkan risiko penghantaran virus kepada orang lain.

ART adalah disyorkan untuk semua orang yang mempunyai HIV, tanpa menghiraukan berapa lama mereka mempunyai virus atau bagaimana mereka sihat. Sekiranya tidak dirawat, HIV akan menyerang sistem imun dan akhirnya menjadi AIDS.

BACA JUGA: Mengapa Orang Boleh Menghidap HIV Tidak Pernah Lupakan Ubat?

Apa ubat-ubatan yang digunakan dalam rawatan HIV?

Jenis utama ubat-ubatan antiretroviral yang digunakan dalam rawatan HIV termasuklah:

 • Nucleoside reverse transcriptase inhibitors (NRTIs) seperti zidovudine (Retrovir), abacavir (Ziagen), dan emtricitabine (Emtriva), yang menyekat salah satu enzim yang HIV perlu meniru dirinya dalam sel.
 • Nukleoside inhibitor transcriptase terbalik (NNRTI) seperti efavirenz (Sustiva), etravirine (Intelence), dan nevirapine (Viramune), yang mensasarkan enzim yang sama seperti NRTI, tetapi dengan struktur kimia yang berbeza.
 • Protease inhibitors (PIs) seperti atazanavir (Reyataz), ritonavir (Norvir), dan tipranavir (Aptivus), yang menghentikan pengeluaran satu komponen HIV.
 • Inhibitor kemasukan, yang menghalang kemasukan HIV ke dalam sel CD4. Ubat jenis ini termasuk 2 bahagian kecil: yang pertama adalah antagonis CCR5 (juga dikenali sebagai inhibitor masuk), seperti maraviroc (Selzentry) yang menyekat CCR5, protein reseptor pada permukaan sel CD4 (sel sistem imun) yang mengikat virus masuk. sel. Yang kedua adalah perencat fusi, seperti enfuvirtide (Fuzeon) yang juga menghalang keupayaan HIV untuk memasuki sel CD4.
 • Integrase inhibitor seperti dolutegravir (Tivicay), elvitegravir (Vitekta), dan raltegravir (Isentress), yang menyekat HIV daripada memasuki DNA virus ke sel-sel tuan rumah.

BACA JUJU: Rawatan HIV nampaknya boleh meningkatkan risiko serangan jantung

Rejimen rawatan yang paling banyak terdiri daripada tiga jenis ubat yang sering digabungkan ke dalam unit pil harian. Gabungan terapi antiretroviral menyerang virus HIV pada pelbagai titik dalam kitaran hidupnya. Ubat-ubat ini mencipta kesan sinergistik dalam menindas virus yang lebih besar daripada jumlah bahagiannya.

AIDS disebabkan oleh HIV, virus immunodeficiency manusia, yang merosakkan sistem imun. Ubat terapi antiretroviral untuk HIV boleh mengurangkan risiko penghantaran dalam semua jenis pendedahan. Walau bagaimanapun, ini tidak berjaya. Rujuk doktor anda untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: 20 Januari, 2017 | Terakhir Edited: 20 Januari 2017

Sumber

https://www.aids.gov/hiv-aids-basics/just-diagnosed-with-hiv-aids/treatment-options/overview-of-hiv-treatments/

http://www.everydayhealth.com/hs/hiv-health/exploring-hiv-treatment-options/

http://www.everydayhealth.com/hiv/guide/treatment/

http://www.healthline.com/health/hiv-aids/treatment-guidelines