Utama Lain 4 perkara yang boleh anda lakukan apabila seorang rakan dijatuhkan hukuman HIV positif
4 perkara yang boleh anda lakukan apabila seorang rakan dijatuhkan hukuman HIV positif

4 perkara yang boleh anda lakukan apabila seorang rakan dijatuhkan hukuman HIV positif

Anonim

Sekiranya rakan anda HIV positif, mereka mungkin sering merasa cemas, cemas, takut, dan terisolasi. Sebagai kawan, ini adalah masa anda menjadi seseorang yang mereka benar-benar percaya sebagai tempat mereka untuk bersandar apabila kemerosotan itu. Tetapi ia memerlukan cara yang tepat untuk membantu mereka, sehingga mereka tidak merasa sakit atau semakin buruk. Berikut adalah beberapa langkah yang boleh anda ambil untuk membantu rakan-rakan yang positif HIV berasa lebih baik.

Image

Ingat bahawa kerahsiaan sangat penting

Rakan anda telah memberitahu anda mengenai penyakitnya, ini bermakna mereka benar-benar mempercayai anda. Mereka juga boleh memberitahu anda siapa yang mereka katakan. Rakan anda adalah satu-satunya orang yang boleh memilih kapan dan sesiapa sahaja yang perlu tahu mengenai keadaan mereka, jadi anda bertanggungjawab menjaga rahsia itu.

Malah, HIV masih mendapat label negatif di mata rakyat kerana kurangnya pengetahuan mengenai penyakit ini. Oleh itu, anda perlu berbincang dengan rakan-rakan anda terlebih dahulu jika anda ingin berbincang dengan rakan-rakan lain. Rahsia bocor tanpa pengetahuan pemilik maklumat adalah sama seperti anda mengkhianati persahabatan anda, dan ini boleh memberi kesan besar kepada perkembangan penyakit ini.

Sentiasa bersedia di sisinya

Berurusan dengan HIV boleh menekan rakan anda, yang menyumbang kepada kegawatan emosi pada peringkat awal diagnosis. Sudah tiba masanya untuk anda sentiasa berada di sebelah rakan anda. Anda boleh membantunya memberi tumpuan kepada perkara-perkara positif, memberi pemahaman bahawa HIV tidak lagi dianggap hukuman mati. Walaupun tidak ada ubat yang berkesan untuk penyakit ini, HIV dapat diurus dengan baik. Anda boleh menunjukkan penjagaan dan kasih sayang untuk mereka, jadi mereka tahu bahawa penyakit mereka tidak mengubah keputusan anda tentang mereka. Banjir pemahaman dan perhatian dari sahabat baik boleh sangat menyokong mereka.

Tawarkan sokongan khusus

Perkara-perkara yang lebih spesifik yang anda boleh tawarkan, lebih baik. Anda boleh membantu membawa tugasan ke rumah mereka jika mereka tidak pergi ke sekolah untuk melawat hospital. Sekiranya rakan anda dikehendaki dimasukkan ke hospital, anda boleh membantu mereka untuk berhubung dengan rakan sekelas melalui laman rangkaian sosial. Apabila anda melawat rakan anda, jangan lupa membawa buku cerita, DVD komedi, mainan kecil, makanan, atau apa sahaja yang anda rasa boleh membuat ketawa rakan anda.

Bantu rakan anda menghadapi tekanan

Secara semulajadi, jika rakan anda merasa tidak selamat dan tidak mahu rakan lain mengetahui tentang penyakitnya, yang menyebabkan tekanan. Tekanan boleh memberi kesan buruk terhadap sistem imun dan menyebabkan masalah seperti kebimbangan dan kemurungan. Anda boleh menawarkan untuk menjadi tempat untuk mengadu. Jika anda melihat mereka lemas dalam tekanan, jangan teragak-agak untuk membantu mereka menyelesaikan masalah; Tanya perasaannya sejauh ini mengenai keadaan yang dihadapinya. Seboleh mungkin mengelakkan topik yang harus mewujudkan suasana yang tidak selesa.

Rakan anda yang positif HIV bukan sahaja perlu menyesuaikan diri dengan perubahan besar dalam tubuhnya, tetapi juga memerangi peristiwa traumatik dalam hidupnya. Jika anda tahu apa yang perlu dilakukan sebagai rakan sokongan, anda boleh membantu rakan anda lebih daripada yang anda fikirkan!

Juga Baca:

 • Mengesan gejala HIV & AIDS mengikut peringkat
 • 5 Tips Selamat Menyihatkan Orang yang HIV / AIDS (ODHA)
 • 5 Sukan Luaran yang Boleh Anda Lakukan Dengan Rakan-rakan
 • Hidup Dengan HIV Tidak Bermaksud Anda Perlu Mengunci Diri Anda di Rumah

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 6, 2017 | Terakhir Edited: September 6, 2017

Sumber

http://kidshealth.org/en/teens/friend-hiv.html#

http://i-base.info/qa/101

http://www.wikihow.com/Be-Supportive-of-a-Friend-With-HIV