Utama Maklumat kesihatan Jenis-jenis Dadah Paling Maut di Dunia
Jenis-jenis Dadah Paling Maut di Dunia

Jenis-jenis Dadah Paling Maut di Dunia

Anonim

Dadah adalah pembunuh generasi muda. Anda mesti tahu pelbagai jenis ubat yang diedarkan secara meluas di Indonesia, seperti ganja, metana kristal, heroin, dan kokain. BNN (Agensi Narkotik Kebangsaan) mengatakan bahawa sekitar 50 orang mati setiap hari akibat narkotik dan dadah haram. Walau bagaimanapun, selain jenis ubat-ubatan yang sering kita dengar, ternyata masih terdapat banyak jenis ubat lain di dunia ini yang lebih mematikan apabila digunakan. Mari lihat apa jenis ubat yang paling mematikan, di sini.

Image

7 jenis ubat yang paling dahsyat di dunia

Menurut penyelidikan, tujuh ubat adalah jenis yang paling berbahaya di kalangan banyak jenis lain. Inilah barisan ubat pembunuh generasi muda dari ketujuh ke tempat pertama:

7. Crystal meth

Ini adalah bahan yang paling merosakkan di dunia. Methamphetamine telah dibangunkan pada tahun 1887, dan digunakan secara meluas dalam Perang Dunia 2 untuk menjaga tentera. Kesan buruk dari meth. Penggunaan jangka pendek kesannya adalah sukar untuk tidur dan berasa cemas. Tetapi dalam jangka masa panjang, hab kristal akan menyebabkan tubuh merosakkan akibat kerosakan pada otak dan saluran darah.

6. AH-7921

AH-7921 adalah opioid sintetik yang sebelum ini dijual dalam talian secara sah sehingga ia menjadi ubat Kelas A pada bulan Januari 2015. Dadah ini dipercayai memiliki potensi morfin 80%, jadi ia dikenali sebagai heroin undang-undang. Walaupun hanya ada satu kematian di UK yang berkaitan dengan AH-7921, ubat ini dipercayai sangat berbahaya dan boleh menyebabkan pemberhentian pernafasan dan gangren (kematian tisu badan).

5. Flakka

Flakka adalah perangsang yang serupa dengan bahan kimia seperti amphetamine yang terdapat dalam "garam mandi" (jenis ubat). Walaupun dadah pada mulanya dipasarkan sebagai alternatif undang-undang untuk ekstasi, kesan itu berbeza dengan ketara. Pengguna Flakka akan merasakan peningkatan kadar denyutan jantung, peningkatan emosi, dan jika ia telah dicerna, hal itu dapat menyebabkan halusinasi yang kuat. Ubat ini boleh menyebabkan kerosakan psikologi kekal, kerana ia mempengaruhi neuron yang mengawal mood yang mengekalkan pegangan sertraline dan dopamin. Di samping itu, jenis ubat ini juga boleh menyebabkan kegagalan jantung.

4. Heroin

Dicipta pada tahun 1874 oleh CR Alder Wright, heroin adalah salah satu ubat tertua di dunia. Pada mulanya, heroin telah ditetapkan sebagai ubat penahan sakit yang sangat kuat untuk merawat sakit kronik dan trauma fizikal. Walau bagaimanapun, pada tahun 1971 beliau diisytiharkan sebagai tidak sah oleh Akta Penyalahgunaan Dadah. Sejak itu, heroin dianggap sebagai salah satu bahan yang merosakkan masyarakat dan memusnahkan keluarga.

Kesan sampingan heroin termasuk keradangan gusi, peluh sejuk, menurunkan sistem kekebalan tubuh, kelemahan otot, dan insomnia. Ia juga boleh merosakkan saluran darah yang kemudiannya boleh menyebabkan gangren jika tidak dirawat.

3. Cocaine

Cocaine pertama kali muncul pada tahun 1980 apabila ia menjadi komoditi yang meluas di dunia pengedaran dadah. Pada mulanya, kokain menawarkan harga yang sangat tinggi kerana kekurangan dan kesukaran menghasilkannya, namun apabila peredaran kokain berkembang, harga kokain turun dengan ketara. Akibatnya, peniaga membentuk kokain seperti batu dengan menggunakan baking soda sebagai cara penyulingan bubuk kokain ke dalam batu. Orang ramai melakukan ini kerana mereka boleh menjual kokain dalam kuantiti yang rendah, dan dengan jumlah pengguna yang lebih tinggi.

Sejak itu kokain adalah salah satu "epidemik" terbesar di seluruh dunia, termasuk Indonesia. Dan semasa ketinggian popularitinya, dipercayai bahawa terdapat lebih dari 10 juta orang di Amerika Syarikat yang merupakan pengguna kokain. Kesan sampingan dari kokain termasuk kerosakan pada hati, buah pinggang, paru-paru, dan kerosakan kekal pada saluran darah, yang sering menyebabkan penyakit jantung, strok, dan kematian.

2. Whoonga

Whoonga adalah gabungan ubat-ubatan antiretroviral, yang digunakan untuk merawat HIV, dan pelbagai agen pemotongan seperti detergen dan racun. Ubat ini diedarkan secara meluas di Afrika Selatan kerana penghidap HIV yang tinggi di sana, dan ubat ini telah terkenal dengan harga yang rendah. Ubat ini sangat ketagihan dan boleh menyebabkan masalah kesihatan utama seperti pendarahan dalaman, ulser perut, dan akhirnya kematian.

1. Krokodil

Krokodil adalah rahsia rahsia dari Rusia. Harga yang agak rendah menyebabkan penagih yang berminat memakannya. Krokodil lebih berbahaya kerana biasanya buatan sendiri, dengan ramuan termasuk ubat penahan sakit, yodium, perlawanan padat, dan agen pembersihan industri. Bahan kimia ini boleh membuat krokodil menjadi sangat berbahaya, dan cenderung menyebabkan gangren dan kerosakan daging.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 6, 2017 | Terakhir Edited: September 6, 2017

Sumber

BNN Mengingatkan 50 Orang untuk Mati Setiap Hari Kerana Obat-Ubat http://www.cnnindonesia.com/nasional/20150429202212-12-50148/bnn- mengingatkan 50 orang-orang yang mati setiap hari akibat narkotik /. Diakses pada 14 September 2016.

10 dari Dadah Jalan Paling Berbahaya di Dunia http://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/from-krokodil-to-purple-drank-the-worlds-10-most-deadly- jalan-ubat-a6719541.html. Diakses pada 14 September 2016.

The Top 10 Deadliest Street Drugs http://www.medicaldaily.com/pulse/top-10-deadliest-street-drugs-theyll-destroy-your-vital-organs-and-rot-your-flesh-359058. Diakses pada 14 September 2016.