Utama Lain 8 Nutrien Penting Diperlukan oleh Orang dengan TB
8 Nutrien Penting Diperlukan oleh Orang dengan TB

8 Nutrien Penting Diperlukan oleh Orang dengan TB

Anonim

TB adalah jangkitan pernafasan yang disebabkan oleh bakteria Mycobacterium tuberculosis . Penyakit ini masih menjadi hantu yang menakutkan bagi masyarakat dunia. Sepertiga populasi dunia telah dijangkiti tuberkulosis. Jumlah kes TB tertinggi di dunia dipegang oleh India, Indonesia dan China. Menurut WHO, setiap detik ada satu orang yang dijangkiti tuberkulosis di dunia.

Image

TB boleh dirawat dengan antibiotik. Walau bagaimanapun, hanya mendapatkan rawatan tanpa memastikan nutrisi yang baik masih berisiko membuat penyakit anda sukar disembuhkan. Sebabnya, badan tidak mempunyai tenaga yang cukup untuk dapat melawan jangkitan sepenuhnya. Oleh itu, anda harus berusaha sebaik mungkin untuk mendapatkan nutrisi yang cukup untuk tuberkulosis dengan memakan makanan seimbang.

Dengan melaksanakan diet yang sihat, anda juga membantu badan melawan jangkitan dan anda juga menjaga status pemakanan anda, jadi anda akan sembuh lebih cepat.

Senarai pemakanan yang paling penting untuk TB

Berikut adalah nutrien penting yang diperlukan oleh orang dengan TB.

Kalori

Kalori alias tenaga adalah keperluan pemakanan yang paling penting untuk tuberkulosis dan mesti dipenuhi. Meningkatkan pengambilan kalori akan membantu meningkatkan imuniti badan anda. Sebaliknya, orang dengan TB yang mempunyai berat badan yang kurang berisiko memburukkan keadaan penyakit tersebut.

Penyelidikan yang diterbitkan oleh American Journal of Clinical Nutrition pada tahun 2004 menunjukkan bahawa pesakit TB yang diberi tenaga tambahan selama enam minggu rawatan mempunyai keadaan fizikal yang lebih baik daripada mereka yang tidak diberikan tenaga tambahan.

Protein

Selain tenaga, anda juga memerlukan lebih banyak protein. Protein juga boleh membantu meningkatkan sistem imun anda, jadi tubuh dapat melawan jangkitan dengan lebih baik. Di samping itu, protein juga berfungsi untuk membaiki sel yang rosak di dalam badan.

Anda boleh mendapatkan protein dari daging tanpa lemak, telur, susu dan produknya, ikan, kacang, dan biji.

Vitamin dan mineral

Anda memerlukan vitamin dan mineral dalam kuantiti yang besar apabila anda sakit tuberkulosis. Kekurangan vitamin dan mineral boleh menyebabkan sistem imun menurun sehingga anda menjadi lebih terdedah kepada jangkitan.

Berikut adalah vitamin dan mineral penting yang anda perlukan apabila anda mengalami penyakit TB.

Zink

Zink mempunyai peranan penting dalam sistem imun dalam memerangi jangkitan dan juga radikal bebas. Pada orang yang mempunyai TB mendapati bahawa mereka mempunyai tahap zink yang lebih rendah di dalam tubuh berbanding dengan orang yang tidak menderita tuberkulosis, tanpa mengira status pemakanan mereka. Oleh itu, penghidap TB memerlukan lebih banyak pengambilan zink untuk membantu meningkatkan fungsi imun.

Di samping itu, zink juga memainkan peranan dalam metabolisme vitamin A. Penyelidikan pada haiwan dan juga manusia menunjukkan bahawa kekurangan zink boleh mengganggu pengikatan retina protein dan mengurangkan kepekatan plasma retina.

Sumber makanan yang mengandungi zink ialah daging, ayam, kerang, kepiting, udang, kacang, cendawan, bayam, brokoli, kale, bawang putih, susu dan produknya, bijirin yang diperkaya, dan cokelat gelap.

Vitamin A

Zink sangat berkaitan dengan vitamin A. Kedua-duanya mempunyai peranan penting dalam penyembuhan TB. Vitamin A diperlukan dalam fungsi limfosit T dan B, aktiviti makrofag, dan tindak balas antibodi. Kesemuanya adalah sebahagian daripada sistem imun. Orang dengan TB yang mengambil banyak vitamin A pastinya mempunyai keadaan yang lebih baik daripada mereka yang kurang vitamin A.

Keperluan untuk pengambilan vitamin A meningkatkan penghidap tuberkulosis disebabkan oleh peningkatan dalam perkumuhan dan metabolisme vitamin A dalam tubuh. Anda boleh mendapatkan vitamin A dari wortel, tomato, bayam, ubi jalar, salad, asparagus, saderi, hati lembu atau hati ayam, telur, mangga, tembikai, dan banyak lagi.

Vitamin D

Vitamin D juga memainkan peranan dalam fungsi makrofag yang merupakan faktor utama dalam memerangi jangkitan TB. Oleh itu, penghidap TB juga mempunyai keperluan yang tinggi untuk vitamin D. Berdasarkan kajian, orang Indonesia yang tidak diobati penyakit TB mempunyai tahap vitamin D yang rendah.

Anda boleh mendapatkan vitamin D dari sumber makanan cendawan, minyak ikan, ikan (terutamanya salmon dan makarel), tauhu, bijirin yang diperkaya, kuning telur, susu dan produknya, dan makanan lain.

Vitamin C

Vitamin C mengandungi banyak antioksidan yang diperlukan untuk melawan radikal bebas. Kerana fungsi ini, tentu saja vitamin C sangat diperlukan oleh pesakit TB. Malah, penyelidikan juga menunjukkan bahawa terdapat hubungan antara kekurangan vitamin C dan tuberkulosis.

Anda boleh mendapatkan sumber vitamin C yang baik dari buah-buahan (seperti jeruk, kiwi, strawberi, tembikai, jambu, dan pepaya) dan sayur-sayuran (seperti paprika merah, hijau, brokoli, kale dan tomato).

Besi

Beberapa kajian menunjukkan bahawa penghidap TB mempunyai hemoglobin yang lebih rendah daripada orang yang sihat. Oleh itu, penghidap TB memerlukan lebih banyak besi untuk mencegah anemia. Perlu diingat bahawa anemia sangat biasa di kalangan pesakit tuberkulosis.

Anda boleh mendapatkan besi dari daging merah, sayur-sayuran hijau (seperti bayam, brokoli, kale, sayur-sayuran mustard), sayur-sayuran yang telah diperkaya, dan lain-lain.

Selenium

Juga Baca:

 • Kenapa Pesakit HIV / AIDS (PLHA) Perlu Mempunyai Ujian TB Segera?
 • Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) Mengesyorkan Diabetes Segera untuk Ujian TB
 • Kanak-kanak suka makan, tetapi berat badan tidak meningkat. Bolehkah ia Gejala TB?
 • 4 perkara yang perlu dilakukan oleh orang dengan batuk kering supaya tidak menyebarkan penyakit

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh Semakan: 8 Mac, 2018 | Terakhir Edited: 8 Mac, 2018

Sumber

Kawikova, I. (2016). Makanan untuk Tuberkulosis Pulmonari . [dalam talian] LIVESTRONG.COM. Boleh didapati di: http://www.livestrong.com/article/439593-foods-for-pulmonary-tuberculosis/ [Diakses 1 Dis. 2016].

Gupta, K., Gupta, R., Atreja, A., Verma, M. dan Vishvkarma, S. (2009). Tuberkulosis dan pemakanan. India Lung , 26 (1), hl.9. [dalam talian] NCBI. Boleh didapati di: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2813110/ [Diakses 1 Dis. 2016].

Pivonka, E. (2016). Terbaik: Vitamin A. [online] Boleh didapati di: http://www.fruitsandveggiesmorematters.org/vitamin-a-in-fruits-and-vegetables [Diakses pada 1 Disember. 2016].

Kennedy, K. (2015). 10 Sumber Makanan Terbaik Zink . [online] Boleh didapati di: http://www.everydayhealth.com/pictures/best-food-sources-zinc/#11 [Diakses pada 1 Disember. 2016].

KesihatanAliciousNess. (2016). 10 Makanan Tertinggi dalam Vitamin D. [dalam talian] Boleh didapati di: https://www.healthaliciousness.com/articles/high-vitamin-D-foods.php [Diakses pada 1 Disember. 2016].

KesihatanAliciousNess. (2016). 10 Makanan Tertinggi dalam Vitamin C. [dalam talian] Boleh didapati di: https://www.healthaliciousness.com/articles/vitamin-C.php [Diakses 1 Dis. 2016].

KesihatanAliciousNess. (2016). 10 Makanan Tertinggi di Selenium . [dalam talian] Boleh didapati di: https://www.healthaliciousness.com/articles/foods-high-in-selenium.php [Diakses pada 1 Disember. 2016].