Utama maklumat kesihatan 8 Kesalahan Tidak Sadar Boleh Membuat Air Terjun
8 Kesalahan Tidak Sadar Boleh Membuat Air Terjun

8 Kesalahan Tidak Sadar Boleh Membuat Air Terjun

Anonim

Bagi pasangan yang melambatkan kehamilan, kondom boleh menjadi salah satu penyelesaian yang paling berkesan dan bijak bagi seks yang selamat. Kondom juga dapat mencegah penyebaran penyakit kelamin seperti gonorrhea dan chlamydia kepada virus yang mematikan, iaitu HIV dan hepatitis. Walau bagaimanapun, jika tidak digunakan dengan betul, kondom boleh rosak dengan mengoyak. Kondom pemedih mata berisiko menyebabkan kehamilan dan penghantaran pelbagai penyakit kelamin.

Kemudian anda perlu berhati-hati. Sekiranya anda dan pasangan anda masih membuat kesilapan apabila menggunakan kondom. Untuk mengetahui apa yang boleh membuat air kuman kondom, baca maklumat berikut.

Apakah kondom yang terbuat dari?

Kondom lelaki adalah lapisan yang sangat nipis yang berfungsi untuk mencegah hubungan antara air mani lelaki yang mengandungi sperma dan vagina. Pada masa ini, terdapat banyak jenis kondom yang terdapat di pasaran. Terdapat kondom yang diperbuat daripada lateks (latex getah), poliuretana (campuran getah dan plastik), dan polyisoprene (getah tiruan). Sekiranya digunakan dengan tepat dan berhati-hati, keberkesanan kondom dalam mencegah kehamilan dan penyebaran penyakit mencapai 98%. Kerana ia berkesan dan boleh digunakan pada bila-bila masa, kondom lelaki menjadi salah satu kontraseptif yang paling sering dipilih oleh pasangan.

BACA JUGA: 7 Mitos Palsu Mengenai Kondom

Bagaimana kondom boleh dikurangkan semasa hubungan seks?

Berhati-hati apabila anda dan pasangan anda melakukan hubungan seks dengan kondom. Sebabnya, walaupun pakej mengandungi maklumat bahawa ramuan asasnya sangat kuat, kondom masih boleh koyak. Pelbagai kajian telah menunjukkan keputusan yang berbeza berkaitan dengan kemungkinan merobek kontraseptif semasa hubungan seks. Kemungkinan dalam julat 4 hingga 32.8%.

Jangan risau lagi, kondom tidak boleh koyak jika digunakan dengan betul. Segera, lihat pelbagai sebab untuk kondom yang koyak semasa hubungan seks berikut.

1. Kondom disimpan terlalu lama

Ramai orang tidak menyedari bahawa kondom juga mempunyai tarikh tamat tempoh. Semakin lama kondom, kualiti getah atau plastik akan berkurangan. Oleh itu, sentiasa semak semula pembungkusan kondom anda dan pastikan ia masih lama sebelum seks.

2. Kondom disimpan di tempat yang panas

Menyimpan kondom di tempat di mana suhu panas juga boleh merosakkan rintangan kondom. Elakkan meletakkan kondom di dalam laci kereta, dalam dompet, atau di tempat yang terdedah kepada cahaya matahari langsung. Lebih baik menyimpan kontraseptif anda di tempat yang cukup sejuk, contohnya berhampiran kabinet penyimpanan ubat. Semasa perjalanan, letakkan kondom dalam kotak timah dan simpan dalam beg, tidak di dalam saku seluar. Apabila anda duduk atau melakukan aktiviti, suhu badan anda akan meningkat dan boleh merosakkan kualiti kondom.

3. Pelincir kurang

Sekiranya anda dan pasangan anda melakukan hubungan seks semasa vagina tidak cukup basah, kondom akan menggosok faraj dengan cukup keras. Risiko geseran yang menyebabkan kondom merobek. Untuk mengurangkan geseran apabila vagina tidak cukup basah, anda dan pasangan anda boleh meningkatkan masa pemanasan ( foreplay ) supaya wanita lebih teruja dan menghasilkan lebih banyak cecair pelincir semulajadi. Jika anda hanya mempunyai sedikit masa, gunakan pelincir vagina yang dibuat oleh kilang untuk membuat penembusan yang lebih selamat.

BACA JUGA: Kenapa Wanita "Basah" Apabila Ghairah?

4. Pilihan pelincir yang salah

Menggunakan pelincir sebenarnya boleh mencegah kondom daripada koyak, tetapi jangan biarkan anda membuat pilihan yang salah. Perhatikan bahan asas kondom yang anda gunakan. Kondom lateks akan lebih mudah rosak jika anda juga menggunakan pelincir vagina berasaskan minyak. Pilih pelincir yang bahannya pada asasnya gel.

5. Saiz kondom terlalu kecil

Pastikan kondom tidak berasa terlalu ketat atau ketat. Untuk mengelakkan kes ini, anda harus menggunakan kondom apabila zakarnya tegak. Kerana zakar ereksi biasanya akan lebih besar atau lebih lama.

BACA JUGA: 8 Fakta Pelik tentang Penis Anda Tidak Tahu Namun

6. Tinggalkan ruang untuk air mani pada akhir kondom

$config[ads_text5] not found

Apabila menggunakan kondom, biarkan sedikit ruang pada hujung zakar. Oleh itu, apabila zakar berminyak, air mani yang mengandungi sperma akan ditempatkan di hujung kondom. Jika anda tidak meninggalkan ruang, kondom pasti akan penuh dan boleh koyak.

7. Vagina terlalu ketat

Sekiranya faraj terlalu ketat, penembusan menjadi lebih sukar. Geseran yang berlaku terlalu keras supaya kondom dapat koyak. Dalam kes ini, gunakan kondom dengan ketahanan tambahan dan jangan lupa menggunakan pelincir berasaskan gel.

BACA JUGA: Apakah Vagina Normal dan Sihat?

8. Jangan berhati-hati apabila membuka kondom daripada pakej

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh penyajian: 28 Disember, 2017 | Terakhir Edited: 28 Disember 2017

$config[ads_text6] not found

Sumber

Apa Punca Kondom Lelaki Berputus? http://www.medicinenet.com/condoms/page3.htm Diakses pada 3 Januari 2017.

Penggunaan kondom 101: Kesilapan asas begitu biasa, kajian mendapati. http://www.nbcnews.com/health/health-news/condom-use-101-basic-errors-are-so-common-study-finds-f207925 Diakses pada 3 Januari 2017.

Keselamatan Pertama: 14 Kesalahan Penggunaan Kondom Umum. http://www.livescience.com/18661-14-common-condom-errors.html Diakses pada 3 Januari 2017.