Utama Maklumat kesihatan Memahami Maksud Jendela HIV yang sering disalahartikan
Memahami Maksud Jendela HIV yang sering disalahartikan

Memahami Maksud Jendela HIV yang sering disalahartikan

Anonim

Apabila menyerang virus HIV, tubuh tidak bertindak balas dengan segera dengan menimbulkan gejala HIV seperti itu. Terdapat sejumlah masa yang diperlukan oleh virus HIV untuk akhirnya merangsang pembentukan antibodi dalam darah dan mula menjangkiti badan. Tempoh ini dikenali sebagai tempoh tingkap. Oleh itu, apakah tetingkap HIV dan berapa lama tempoh ini? Berikut adalah penjelasan penuh.

Image

Apakah Window of HIV?

Tempoh tingkap HIV adalah jangka masa yang diperlukan oleh virus HIV dari awal penghantaran ke rupa antibodi badan yang dapat dikesan oleh ujian HIV tertentu. Biasanya, tempoh tetingkap HIV berlangsung selama 10 hari hingga 3 bulan. Tetapi ini sebenarnya bergantung kepada keadaan imun individu dan jenis ujian HIV yang diambil.

Apabila virus HIV mula memasuki darah, tubuh tidak akan segera dijangkiti. Sebaliknya, virus itu akan berkembang perlahan-lahan. Sekarang, apabila sistem imun anda tahu jika virus berbahaya telah masuk, tubuh anda secara semula jadi akan melepaskan antibodi yang bergantung kepada serangan HIV.

Tetapi sememangnya antibodi tidak akan langsung dihasilkan oleh tubuh ketika virus HIV masuk. Inilah sebabnya, kadang-kadang ujian HIV pertama memberikan hasil yang negatif, walaupun anda sudah dijangkiti dan positif dengan HIV.

Jika keputusan ujian HIV adalah negatif, maka anda perlu melakukan ujian HIV ulang untuk tiga bulan akan datang untuk memastikan anda dijangkiti HIV atau tidak. Kerana, seseorang yang berada di tetingkap HIV bahkan boleh menghantar virus kepada orang lain di sekelilingnya walaupun ujian awal menunjukkan hasil ujian negatif.

Image

Sekiranya anda terdedah kepada HIV selepas melakukan perkara-perkara yang berisiko seperti seks tanpa perlindungan atau hubungan dengan jarum suntikan atau darah orang yang mempunyai HIV, maka anda harus segera meminta satu pasukan kaunselor atau doktor untuk memberi PEP (post-exposure prophylaxis).

PEP mesti dilakukan secepat mungkin, sekurang-kurangnya 72 jam dari kemungkinan pendedahan untuk mengesan kemungkinan pendedahan awal terhadap virus HIV.

Tempoh masa tetingkap HIV mengikut ujian yang dijalankan

Tempoh tingkap untuk setiap orang bergantung kepada jenis ujian HIV yang anda ambil. Berikut adalah penjelasan lengkap tentang tempoh tingkap bagi setiap ujian HIV:

1. Ujian antibodi cepat

Ujian antibodi memberi keputusan positif dengan cepat berdasarkan tahap antibodi badan terhadap HIV, bukan berdasarkan virus HIV itu sendiri. Ia mengambil tubuh anda tiga bulan untuk menghasilkan antibodi HIV yang dapat dikesan oleh ujian ini. Sekitar 98 peratus orang mempunyai antibodi yang mencukupi untuk menghasilkan ujian HIV positif dalam tempoh tingkap ini.

2. Ujian gabungan antigen

Ujian gabungan atau ujian keempat dilakukan untuk mengesan antibodi HIV atau antigen jenis p24. Antigen P24 boleh dikesan lebih awal daripada antibodi HIV. Tempoh tingkap pada ujian gabungan cenderung lebih cepat daripada jenis ujian HIV lain, iaitu:

 • 12 hingga 26 hari selepas jangkitan HIV, ujian kombinasi dapat mengesan antigen p24 dalam tubuh.
 • 20 hingga 45 hari selepas jangkitan HIV, ujian kombinasi dapat mengesan antibodi HIV.

3. Ujian RNA

Ujian RNA menunjukkan hasil positif berdasarkan kehadiran virus HIV. Ujian ini dapat mengesan virus HIV kira-kira 10 hingga 14 hari dari awal jangkitan virus HIV di dalam badan. Berbanding dengan ujian antibodi, ujian RNA cenderung lebih mahal sehingga tidak semua perkhidmatan kesihatan menyediakan ujian RNA.

4. Ujian PCR (tindak balas rantai polimer)

Juga Baca:

 • Mengesan gejala HIV & AIDS mengikut peringkat
 • Bilakah Gejala HIV Akan Muncul Sejak Badan Terjejas?
 • Hasil Ujian HIV negatif, Adakah ini Tanda Percuma Virus HIV?

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh Semakan: 29 Mac, 2018 | Terakhir diedit: 29 Mac, 2018

Sumber

Tempoh Tetingkap Ujian HIV. http://www.sfaf.org/hiv-info/testing/hiv-test-window-periods.html. Diakses pada 23/03/2018.

Tempoh Tetingkap. https://wwwn.cdc.gov/hivrisk/how_know/window_period.html. Diakses pada 23/03/2018.

Tempoh Tetingkap HIV, Ujian, PEP, dan Jangkitan Akut. https://www.hivguidelines.org/adult-hiv/selected-resources/. Diakses pada 23/03/2018.

HIV / AIDS: Jangkitan. http://www.who.int/hiv/abouthiv/fact_sheet_hiv.htm. Diakses pada 23/03/2018.