Utama maklumat kesihatan Bolehkah Melancap Menyebabkan HIV? Semak Fakta Di Sini!
Bolehkah Melancap Menyebabkan HIV? Semak Fakta Di Sini!

Bolehkah Melancap Menyebabkan HIV? Semak Fakta Di Sini!

Anonim

Melancap dimasukkan ke dalam aktiviti seksual yang normal dan sihat dengan sedikit kesan sampingan. Melancap dilakukan dengan pelbagai sebab, mulai dari mencari kesenangan untuk melepaskan ketegangan. Walaupun begitu, sesetengah orang masih tertanya-tanya sama ada melancap selamat dan HIV termasuk kesan melancap untuk dibimbangkan?

Sekilas melancap

Melancap adalah aktiviti yang dilakukan untuk membangkitkan keghairahan seksual dengan menyentuh dan memberikan rangsangan kepada alat kelamin. Kedua-dua lelaki dan wanita boleh melancap bersama-sama. Melancap juga boleh dilakukan bersendirian atau bersama pasangan dengan memberi rangsangan yang lain.

Bolehkah melancap menyebabkan HIV?

Kesan melancap, bersendirian dan dengan rakan kongsi, kedua-duanya agak selamat. Termasuk jika anda atau pasangan anda diuji positif untuk HIV. Melancap tidak berbahaya, tidak mengurangkan keinginan seksual seseorang, tidak mengurangkan jumlah sperma dan sel telur, dan juga tidak menyebabkan penyakit kelamin dan penyakit kelamin, dalam hal ini termasuk HIV / AIDS.

Jangan risau jika anda dan pasangan anda telah melancap bersama pada masa yang sama dan salah seorang daripada anda dijangkiti HIV. Kerana, ini sangat selamat dilakukan dengan syarat tidak ada pertukaran cecair badan yang dijangkiti HIV seperti air mani, cairan vagina, nanah, dan lain-lain. Sementara itu, jika anda melancap sahaja, anda tidak akan mendapat HIV daripada apa-apa.

Di samping itu, melancap juga selamat jika cecair yang dijangkiti HIV tidak bersentuhan langsung dengan luka terbuka yang anda miliki. Jadi, jika hanya tangan anda (yang tidak mengalami kecederaan), anda tidak akan mendapatnya.

Anda berisiko mendapat HIV melalui melancap dengan pasangan hanya jika ada pertukaran cecair dan darah dengan orang yang dijangkiti. Sebagai contoh, menyentuh alat kelamin pasangan anda dengan tangan penuh dengan air mani atau cairan faraj yang dijangkiti.

Transmisi juga boleh berlaku jika anda dan pasangan anda yang dijangkiti HIV melancap bersama-sama dan menggunakan mainan seks seterusnya (dalam keadaan di mana mainan seks masih basah) tanpa dibasuh terlebih dahulu. Walau bagaimanapun, kes ini sangat jarang berlaku. Alasannya ialah, kuman HIV boleh mati di luar tubuh manusia, aka pada permukaan benda mati.

Selagi anda dapat mengelakkan ini, jangan risau tentang kesan melancap yang akan berlaku. Sebaliknya, melancap bersama-sama menjadi varian seks yang selamat bahawa anda dan pasangan anda boleh memohon jika salah seorang daripada mereka mempunyai HIV. Oleh itu, jangan takut untuk melakukannya selagi anda dan pasangan anda mendapat kepuasan seksual daripada aktiviti ini.

Penghantaran HIV selain melalui melancap

Virus HIV atau Human Immunodeficiency pada dasarnya tidak mudah disebarkan. Anda boleh mendapatkan HIV jika terdapat pertukaran cecair dan darah di antara orang yang mempunyai HIV dan orang yang sihat. Anda juga tidak boleh mendapatkan HIV dari gigitan nyamuk, meminjam barangan dari satu sama lain, berenang di kolam yang sama dengan orang HIV, atau bersebelahan dengan seseorang yang HIV yang batuk atau bersin.

Untuk dapat menjangkiti seseorang, virus HIV mesti melalui pertahanan tubuh seseorang iaitu kulit dan air liur. Jika kulit anda tidak mempunyai luka terbuka, maka virus tidak boleh masuk dengan melekat pada kulit yang sihat. Air liur juga mengandungi bahan yang dapat membantu membunuh HIV di dalam mulut anda.

HIV juga boleh disebarkan dari ibu-ibu yang HIV-positif kepada anak-anak mereka (penghantaran menegak) semasa kehamilan, penghantaran (terutama jika penghantaran adalah normal), dan semasa menyusu.

Juga Baca:

 • 7 Cara Melancap Berbahaya Kerap dilakukan oleh Lelaki dan Wanita
 • 5 Tips Dating Kencan yang Aman Bagi Orang yang Mengidap HIV / AIDS (ODHA)
 • 12 Manfaat Kesihatan Melancap
 • Bolehkah HIV ditularkan melalui permukaan benda mati?
$config[ads_text5] not found

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh Semakan: 22 Mac, 2018 | Terakhir Edited: 22 Mac, 2018

Sumber

Soalan Lazim HIV / AIDS

http://www.ashaf.org/faq.htm yang diakses pada 19 Mac 2018

Q & A masturbasi

https://www.nhs.uk/Livewell/Goodsex/pages/masturbation.aspx diakses pada 19 Mac 2018

Menghentikan Penyebaran HIV

http://www.aids.org/2010/09/stopping-the-spread-of-hiv/ diakses pada 19 Mac 2018

Adakah Kesan Sampingan ke Melancap?

https://www.medicalnewstoday.com/articles/320265.php diakses pada 19 Mac 2018