Utama Maklumat kesihatan 6 Manfaat Kesihatan Dapat Diperoleh Oleh Pemikiran Positif
6 Manfaat Kesihatan Dapat Diperoleh Oleh Pemikiran Positif

6 Manfaat Kesihatan Dapat Diperoleh Oleh Pemikiran Positif

Anonim

Pemikiran positif tidak bermakna anda mengabaikan situasi yang tidak menyenangkan, tetapi berurusan dengan ketidaknyamanan dengan cara yang lebih positif dan produktif. Anda perlu berfikir bahawa yang terbaik akan berlaku, dan bukan yang paling teruk. Pemikiran positif sering bermula dengan bercakap dengan diri sendiri. Jika pemikiran di kepala anda kebanyakannya negatif, maka pandangan anda terhadap kehidupan mungkin pesimis. Sebaliknya, jika pemikiran anda kebanyakannya positif, maka anda mungkin orang optimis. Sesetengah kajian mencadangkan bahawa personaliti pesimis dan optimis boleh mempengaruhi kesihatan dan kesejahteraan dalam pelbagai aspek. Di sini, kita akan memanfaatkan optimisme, yang akan dijelaskan di bawah.

Image

Manfaat pemikiran positif

1. Meningkatkan kemungkinan panjang umur

Para penyelidik di Sekolah Perubatan Universiti Pittsburgh mendapati bahawa wanita postmenopausal yang mempunyai sifat optimistik mengalami penurunan dalam tempoh kematian dan hanya mempunyai sedikit risiko untuk menderita diabetes atau hipertensi (tekanan darah tinggi), yang sering dialami oleh rakan pesimis mereka. Para penyelidik menganalisis data dari 100, 000 wanita dalam kajian yang sedang berlangsung, dan hasilnya adalah bahawa wanita yang optimis mempunyai risiko yang lebih rendah 30% daripada penyakit jantung, berbanding dengan pesimis. Wanita pesimis juga mempunyai peluang 23% daripada mati akibat kanser.

2. Melawan kemurungan

Pemikiran pesimis adalah salah satu faktor yang menyebabkan kemurungan, menurut Psikologi Hari Ini. Dengan mengubah cara berfikir anda menjadi positif, anda akan dapat melawan kemurungan. Terapi kognitif yang mengubah corak pemikiran dapat meningkatkan perasaan seseorang, dan juga merupakan sebahagian besar dari merawat kemurungan.

3. Memperkukuh sistem imun badan

Pemikiran positif dipercayai membantu orang mengatasi selsema dan penyakit lain. Walau bagaimanapun, menurut kajian pada tahun 2003 di New York Times, pemikiran negatif hanya boleh melemahkan tindak balas imun badan terhadap selesema. Ini disebabkan oleh aktiviti elektrik yang besar di bahagian otak apabila anda berfikir secara negatif, supaya ia dapat melemahkan tindak balas imun terhadap selesema yang diukur oleh antibodi mereka.

4. Mengalahkan pelbagai penyakit

Orang yang berfikiran positif akan pulih lebih cepat daripada pembedahan, dan juga boleh menangani penyakit yang serius, seperti kanser, penyakit jantung dan AIDS, menurut Psych Central, rangkaian sosial kesihatan mental yang dikendalikan oleh profesional kesihatan mental. Kajian mengenai pelajar undang-undang tahun pertama mendapati bahawa orang yang lebih optimistik daripada pelajar lain mempunyai sel imun yang lebih baik.

5. Menguruskan tekanan dengan lebih baik

Apabila berhadapan dengan situasi yang tertekan, orang yang berfikir secara positif boleh menangani situasi tersebut dengan lebih berkesan daripada pemikir negatif. Dalam satu kajian, para penyelidik mendapati bahawa apabila optimis menghadapi kekecewaan (misalnya, seperti tidak disewa atau gagal dipromosikan), mereka lebih cenderung untuk memberi tumpuan kepada perkara-perkara yang boleh mereka lakukan dalam mengatasi keadaan.

Daripada tenggelam perasaan frustrasi atau dengan perkara yang tidak dapat diubah, orang optimis akan membuat rancangan lain dan meminta orang lain untuk mendapatkan pendapat dan bantuan. Sebaliknya, pesimis hanya menganggap bahawa keadaan itu berada di luar kawalan mereka dan tidak ada apa yang mereka boleh lakukan untuk mengubahnya.

6. Jadikan anda lebih berdaya tahan

Ketahanan merujuk kepada keupayaan kita untuk mengatasi masalah. Orang yang sukar boleh menghadapi krisis atau trauma dengan kekuatan dan keazaman. Bukannya dihancurkan dalam menghadapi tekanan, mereka lebih suka meneruskan dan mengatasi masalah ini. Ini membuktikan bahawa pemikiran positif memainkan peranan dalam ketangguhan. Apabila berhadapan dengan cabaran, orang yang berfikir secara positif biasanya melihat apa yang sebenarnya mereka lakukan dalam menyelesaikan masalah.

Para penyelidik juga mendapati bahawa di tengah-tengah krisis, seperti serangan keganasan, atau bencana alam, pemikiran positif dan emosi menggalakkan pembangunan dan menyediakan perisai terhadap kemurungan. Dengan mengekalkan emosi positif, walaupun menghadapi masalah yang mengerikan, orang dapat meraih manfaat kedua-dua jangka pendek dan jangka panjang, termasuk menguruskan tahap tekanan, mengurangkan kemurungan, dan membina keupayaan untuk pulih yang boleh menjadi sangat bermanfaat pada masa depan.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 6, 2017 | Terakhir Edited: September 6, 2017

Sumber

Manfaat Pemikiran Positif https://www.verywell.com/benefits-of-positive-thinking-2794767. Diakses pada 07 November 2016.

Manfaat Kesihatan Pemikiran Positif http://www.livestrong.com/article/75627-health-benefits-positive-thinking/. Diakses pada 07 November 2016.

Pemikiran Positif: Hentikan perbincangan diri negatif untuk mengurangkan tekanan http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/stress-management/in-depth/positive-thinking/art-20043950?pg=1. Diakses pada 07 November 2016.