Utama Lain Diet Kanan untuk Mengubati Tuberkulosis (TB)
Diet Kanan untuk Mengubati Tuberkulosis (TB)

Diet Kanan untuk Mengubati Tuberkulosis (TB)

Anonim

Tuberculosis adalah salah satu daripada 10 penyebab utama kematian di dunia, menurut WHO. Penyakit ini termasuk dalam penyakit berjangkit yang disebabkan oleh bakteria, tetapi penyakit ini boleh dirawat dan dicegah. Satu cara untuk mencegah atau merawat tuberkulosis adalah untuk memenuhi keperluan pemakanan anda. Ia bertujuan agar sistem imun anda kuat dalam melawan jangkitan sebagai penyebab tuberkulosis. Malnutrisi boleh membuat tuberkulosis (TB) menjadi lebih buruk dan lebih lama untuk sembuh.

Image

Apakah makanan untuk pesakit TB?

Orang dengan TB mesti makan banyak. Walaupun di kalangan penghidap TB umum telah menurun selera makan, loya, dan muntah kerana pengaruh dadah yang mereka makan, tetapi penggunaan makanan yang mencukupi juga merupakan salah satu syarat untuk menyembuhkan pesakit TB. Pemenuhan nutrisi untuk pesakit TB bertujuan untuk mengekalkan berat badan dan juga untuk memperkuat sistem kekebalan penderita.

BACA JUGA: Mengapa penghidap TB perlu makan banyak?

Kemudian, bagaimana saya harus makan apabila saya mengalami TB? Ia mudah Mungkin ia terlalu rumit untuk anda jika anda perlu mengira nilai pemakanan makanan yang anda makan satu persatu. Tetapi, tenang kerana anda tidak perlu melakukan ini. Perkara penting ialah anda memenuhi 5 kumpulan makanan dalam plat anda, yang terdiri daripada:

 1. Sumber karbohidrat

  Pesakit TB benar-benar memerlukan banyak tenaga yang diperoleh dari sumber makanan karbohidrat. Tenaga yang diperoleh daripada makanan digunakan sebagai bahan bakar untuk sel dalam badan untuk melakukan pekerjaannya. Sudah tentu, sel-sel di dalam tubuh kita memerlukan banyak tenaga untuk melawan jangkitan. Karbohidrat juga digunakan oleh badan untuk mengekalkan berat badan atau status pemakanan. Berat badan kurang berisiko di kalangan pesakit TB boleh menyebabkan TB lebih teruk. Keperluan karbohidrat dalam pesakit TB adalah lebih daripada keperluan karbohidrat pada orang biasa. Sumber karbohidrat boleh didapati dari beras, bubur, tim padi, kentang, roti, dan lain-lain.

 2. Sumber protein haiwan

  Keperluan protein juga diperlukan oleh pesakit TB lebih daripada orang biasa. Protein digunakan oleh badan untuk mencegah dan mengurangkan kerosakan tisu dan juga untuk mengekalkan berat badan pesakit dalam julat normal. Sel-sel yang memainkan peranan dalam memerangi jangkitan pasti memerlukan sumber protein untuk menguatkan serangan. Anda perlu mendapatkan protein dari dua sumber, iaitu sumber haiwan dan sumber sayur. Sumber haiwan, misalnya ayam, daging tanpa lemak, ikan, makanan laut, susu, keju, telur, dan sebagainya.

 3. Satu sumber protein sayuran

  Sama seperti sumber protein haiwan, sumber protein sayuran juga diperlukan oleh badan untuk menguatkan sistem imun. Oleh itu, tubuh lebih mampu melawan jangkitan dari tuberkulosis. Sumber protein sayur, seperti tauhu, tempe, kacang ginjal, kacang hijau, kacang soya, dan banyak lagi.

 4. Sayuran

  Dalam sayur-sayuran, anda boleh mendapatkan pelbagai vitamin dan mineral yang diperlukan oleh tubuh, terutama jika anda mengalami batuk kering. Ya, vitamin dan mineral, terutama yang kaya dengan antioksidan (seperti vitamin A dan vitamin C), dapat membantu tubuh anda menguatkan sistem kekebalan tubuh. Ini penting untuk mempercepat penyembuhan pesakit TB. Jangan lupa untuk mengisi plat anda dengan sayur-sayuran, seperti bayam, kacang, daun singkong, kacang, labusiam, dan banyak jenis sayur-sayuran yang anda boleh makan.

 5. Buah-buahan

  Tidak lupa adalah buah-buahan. Buah ini juga mengandungi banyak vitamin dan mineral penting yang diperlukan untuk membantu tubuh melawan jangkitan. Anda boleh makan buah-buahan ini secara langsung untuk pencuci mulut selepas makan atau anda boleh membuat jus sebagai minuman anda. Anda boleh makan apa-apa jenis buah yang anda suka, tidak ada sekatan.

Pastikan dalam satu hidangan, anda memenuhi lima kumpulan makanan di dalam pinggan anda. Sebaiknya, anda makan makanan utama 3 kali sehari dan 2 kali makanan ringan di antara hidangan utama. Makanan ringan boleh menjadi roti, susu, buah, salad sayuran, dan makanan sihat yang lain dalam bahagian kecil.

BACA JUGA: Mengapa Rawatan Tuberkulosis Mengambil Bulan?

Bagaimana pula dengan sumber-sumber lemak?

Mengenai diet TB lebih ditekankan di sini adalah pengambilan tenaga dan protein yang tinggi. Walau bagaimanapun, anda juga perlu mengambil makanan sumber lemak, tetapi dalam had biasa. Anda juga harus lebih bijak dalam memilih pengambilan lemak, memilih makanan yang mengandungi lemak tak jenuh daripada lemak tepu atau lemak trans. Seboleh-bolehnya, anda perlu menghadkan pengambilan makanan yang mengandungi lemak trans (dari makanan goreng atau makanan segera ).

Anda boleh mendapatkan lemak tak tepu daripada memakan minyak ikan, kacang, dan minyak zaitun. Apabila memilih daging atau susu, anda harus memilih daging tanpa lemak dan susu rendah lemak. Juga, mengurangkan penggunaan makanan yang digoreng dan mengandungi santan, terutamanya jika anda merasa mual.

Apakah yang perlu saya elakkan apabila saya mengalami TB?

Maksudnya ialah anda mengamalkan gaya hidup sihat dengan memakan pelbagai makanan yang sihat, melakukan senaman secara teratur, mendapatkan tidur yang cukup, dan meninggalkan kebiasaan buruk anda. Sama pentingnya selalu kerap mengambil ubat yang ditetapkan oleh doktor. Semua perkara ini dapat membantu anda pulih lebih cepat dari tuberkulosis.

Sesetengah tabiat yang perlu anda tolak atau elakkan apabila anda mengalami TB adalah:

 • Hadkan penggunaan minuman berkafein, seperti kopi, dan minuman ringan
 • Hadkan penggunaan makanan dengan lemak yang tinggi, seperti daging lemak dan daging organ
 • Hentikan tabiat merokok anda dan jauhkan dari asap rokok. Merokok boleh memburukkan keadaan paru-paru anda.
 • Berhenti minum alkohol juga. Alkohol boleh meningkatkan risiko kerosakan hati, selain beberapa ubat yang anda ambil untuk merawat tuberkulosis.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: November 8, 2017 | Terakhir Edited: November 8, 2017

Sumber

Almatsier, Sunita. (2010). Panduan Diet. Jakarta: PT Gramedia Pustaka Utama.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia. (2016). Tuberkulosis (TB) . [dalam talian] Boleh didapati di: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs104/en/ [Diakses pada 9 Dis. 2016].

Rodriguez, D. (2009). Diet Kanan Mengalahkan Tuberkulosis . [online] Boleh didapati di: http://www.everydayhealth.com/tuberculosis/the-right-diet-to-beat-tuberculosis.aspx [Diakses pada 9 Dis. 2016].

Netwellness.org. (2008). Tips Pemakanan untuk Pesakit Tuberkulosis . [online] Boleh didapati di: http://www.netwellness.org/healthtopics/tuberculosis/tbdiet.cfm [Diakses pada 9 Disember. 2016].

WebMD. (2014). Rawatan Tuberkulosis (TB) -Home . [dalam talian] Boleh didapati di: http://www.webmd.com/lung/tc/tuberculosis-tb-home-treatment [Diakses pada 9 Dis. 2016].