Utama Alergi Mengetahui kulit tikar (Skin Prick), Ujian Alergi Biasanya Dilakukan oleh Doktor
Mengetahui kulit tikar (Skin Prick), Ujian Alergi Biasanya Dilakukan oleh Doktor

Mengetahui kulit tikar (Skin Prick), Ujian Alergi Biasanya Dilakukan oleh Doktor

Anonim

Jika anda mula mengesyaki bahawa anda mengalami gejala yang membawa kepada alahan tertentu, ia akan membantu anda dengan segera mendapatkan nasihat doktor khusus untuk mendapatkan diagnosis dan rawatan yang betul. Memastikan alahan juga sangat penting supaya anda dapat mengelakkan pencetus kali seterusnya, supaya anda mengelakkan tindak balas alergi yang serius (anaphylactics) yang boleh mengancam nyawa. Untuk mengesan pencetus alergi, ujian alahan biasanya dilakukan, salah satu ujian adalah ujian kulit tikar.

Image

Apakah ujian tikus kulit?

Ujian alahan adalah satu siri ujian yang dijalankan untuk mengetahui sama ada anda mempunyai alahan terhadap alahan (pencetus alergen) atau tidak. Ujian alergi ini adalah sangat penting, kerana dengan melakukan ujian, anda boleh membebaskan diri dari alergen yang mengancam kesihatan.

Salah satu ujian untuk mengetahui penyakit alergi ialah ujian tikaman kulit . Apakah ujian tikus kulit? Sekiranya anda mendengar perkataan ujian kulit tikus, anda mungkin bayangkan kulit anda sedang dicucuk dengan jarum. Sebenarnya kulit anda sebenarnya akan ditembusi. Tetapi jangan bimbang, ini tidak akan menyakiti atau menyakitkan.

Ujian prick kulit dilakukan untuk mengetahui sama ada anda alah kepada beberapa alergen sekaligus seperti debunga, acuan, rambut haiwan, tungau, atau makanan tertentu. Biasanya, ujian prick kulit dilakukan pada lengan bawah.

Sebelum ujian, pasukan perubatan pertama akan membersihkan lengan bawah atau membuatnya lebih steril. Selepas itu, doktor atau jururawat menyuntik dan memberikan alergen yang disyaki dalam jumlah yang sangat kecil di kawasan tersebut.

Hasilnya boleh dilihat dalam masa 15 hingga 20 minit, ditandai dengan bengkak atau gatal-gatal. Jika itu berlaku, itu bermakna anda alergik positif terhadap alergen ini. Jika tidak, maka itu bermakna anda tidak alah kepada alergen yang dicucuk.

Bolehkah kanak-kanak melakukan ujian alergi ini?

Ujian alergi ini juga boleh dilakukan pada kanak-kanak dengan tujuan mencari penyakit alahan pada kanak-kanak dengan mudah. Tetapi prosedur yang mesti dilakukan tidak sewenang-wenangnya.

Hanya doktor yang terlatih dalam alergi-imunologi boleh melakukannya. Prosedur mandatori untuk ujian tikus kulit termasuk kanak-kanak yang mestilah berumur 3 tahun, dalam keadaan tubuh yang sihat dan tidak mengambil ubat anti-alergi selama 3 hingga 7 hari yang lepas.

Ujian ini dilakukan dengan memberikan alat khas kepada kulit yang dipanggil ekstrak alergen. Ekstrak alergi ini menetas pada kulit. Ekstrak alergen ini sebenarnya merupakan bahan semulajadi yang paling sering menyebabkan alahan pada ramai orang.

Ujian alahan pada kanak-kanak dilakukan menggunakan jarum khas. Sehingga dengan prosedur ini kanak-kanak tidak akan merasa sakit atau berdarah. Hasil ujian alahan ini dapat diketahui hanya dalam 15 menit setelah ujian dilakukan.

Image

Adakah ujian alahan ini selamat?

Pesakit mungkin berasa tidak selesa semasa ujian. Oleh kerana alergen diuji pada kulit pesakit, kemungkinan pesakit akan mengalami reaksi alergi dan gejala, jika pesakit alergi terhadap bahan yang sedang diuji.

Gejala tindak balas alahan berkisar antara ringan hingga agak serius, seperti bengkak dan rupa gumpalan merah atau patch gatal. Pesakit juga berisiko mengalami tindak balas alahan yang teruk dan mengancam nyawa, walaupun ini sangat jarang berlaku.

Walau bagaimanapun, kerana ujian alahan dijalankan dengan selamat di hospital atau klinik di bawah pengawasan doktor, semua reaksi alahan yang berlaku boleh dirawat dengan segera. Sekiranya pesakit terbukti alah kepada bahan-bahan tertentu, alahan boleh dirawat. Pesakit juga akan diminta untuk mengelakkan bahan-bahan ini, untuk membantu mencegah gejala dan mengurangkan risiko komplikasi.

Mengetahui makanan atau bahan yang menyebabkan alahan merupakan bahagian penting dalam penjagaan kesihatan untuk pesakit alergi. Sekiranya mungkin, cara terbaik untuk mencegah tindak balas alahan ialah mencari sebab dan mengelakkannya.

Juga Baca:

  • Bolehkah Kanak-kanak Alergi Diturunkan dari Ibu Bapa?
  • Madu sebagai ubat alahan, adakah ia benar-benar berkesan?
  • 3 Perkara yang Paling Sering Mencetuskan Alergi pada Kanak-kanak

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 20 Jun, 2019 | Terakhir Edited: 20 Jun, 2019

Sumber

Ujian kulit alergi. http://www.mayoclinic.org/tests-procedures/allergy-tests/basics/what-you-can-expect/prc-20014505. Diakses pada 09/19/2017.

Mendapat ujian alahan. http://www.nhs.uk/Livewell/Allergies/Pages/Whichallergytest.aspx. Diakses pada 09/19/2017.

UJIAN PRAKATA KULIT. https://www.foodallergy.org/life-food-allergies/food-allergy-101/diagnosis-testing/skin-prick-tests. Diakses pada 09/19/2017.

Ujian kulit. http://acaai.org/allergies/treatment/allergy-testing/skin-test. Diakses pada 09/19/2017.

Ujian prick kulit. https://ctajournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/2045-7022-3-3. Diakses pada 09/19/2017.