Utama Maklumat kesihatan Mahu mempunyai Badan Tattoo? Ketahuilah Ketiga Fakta Tattoo ini
Mahu mempunyai Badan Tattoo? Ketahuilah Ketiga Fakta Tattoo ini

Mahu mempunyai Badan Tattoo? Ketahuilah Ketiga Fakta Tattoo ini

Anonim

Dalam Kamus Besar Bahasa Indonesia, tato adalah gambar (lukisan) pada kulit badan. Walaupun tattooing adalah lukisan pada kulit badan dengan menindikkan kulit dengan jarum halus dan kemudian memasukkan pewarna ke dalam tanda tusukan. Tato sering digunakan sebagai cara untuk mengekspresikan diri atau menunjukkan identiti / kumpulan tertentu. Malah, pada masa ini tatu tidak hanya digunakan untuk aplikasi perubatan, tetapi juga digunakan untuk aplikasi bukan perubatan - misalnya membuat solek "kekal", seperti sulaman bibir atau kening. Tetapi berhati-hati, bahaya tatu boleh mengintai anda.

Image

Terdapat beberapa jenis tatu

Pada masa ini anda hanya boleh mengetahui tatu hanya untuk gaya. Tetapi, sebenarnya terdapat beberapa jenis tatu yang perlu anda ketahui, iaitu:

 • Tato amatur, tatu tidak dibuat oleh pakar tatu dengan peralatan sementara. Prinsip asas tatu adalah untuk meletakkan dakwat / pigmen ke dalam kulit menggunakan jarum - itulah sebabnya sesiapa sahaja boleh membuat tatu. Jenis tatu amatur ini biasanya dilakukan dengan menindik dakwat, arang, atau abu di bawah kulit menggunakan pin. Alat yang digunakan sering tidak bersih supaya mereka mempunyai risiko jangkitan yang lebih tinggi.
 • Tato budaya, adalah tatu yang dibuat oleh tujuan khas tertentu - seperti untuk ritual atau sebagai tanda kecantikan.
 • Tato profesional, tatu dibuat oleh pakar tatu menggunakan mesin tatu.
 • Tato kosmetik, adalah tatu yang dibuat sebagai solek "kekal" - seperti tatu untuk lipstik, kening, rambut merah, rambut palsu, dan lain-lain. Tinta tatu kosmetik perlu diulang untuk mengekalkan warna yang segar.
 • Tatu perubatan, adalah tatu yang dibuat untuk tujuan perubatan tertentu.

Bahaya tatu yang boleh mengintai anda

Jika tatu tidak menggunakan alat steril, ia akan meningkatkan risiko jangkitan. Berikut adalah beberapa risiko atau bahaya tatu yang anda boleh alami, terutamanya jika tatu dengan alat yang tidak elok:

Jangkitan . Membuat tatu dengan peralatan yang tidak elastik meningkatkan risiko jangkitan virus, bakteria, atau fungus seperti HIV atau hepatitis C. Spesies bakteria yang menyebabkan jangkitan, Mycobacterium chelonae, boleh menyebabkan ruam yang menyakitkan yang boleh bertahan selama berbulan-bulan.

Jangkitan juga boleh berlaku kerana dakwat yang digunakan semasa tatu. Jika selepas tatu kulit anda menjadi merah, bengkak, sakit, atau kering, anda perlu berunding dengan doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.

Reaksi alergi . Reaksi alahan boleh disebabkan oleh dakwat yang digunakan. Pewarna atau logam ini boleh mencederakan tisu atau menyebabkan bengkak atau ruam pada kulit.

Sukar untuk memeriksa kulit . Tatu boleh menampung kemungkinan masalah dengan kulit. Doktor boleh bermasalah semasa pemeriksaan kulit atau ketika mencari tahi lalat yang mungkin kanker.

Pendedahan kepada cahaya matahari menjadikan tatu gatal . Bagi sesetengah orang, pendedahan cahaya matahari boleh menyebabkan tatu menjadi gatal dan kemerahan. Ini biasanya disebabkan oleh kandungan yang terdapat dalam dakwat yang digunakan untuk tatu

Setiap warna dakwat tatu mempunyai ciri-ciri yang berbeza

Pembedahan laser adalah teknik penyingkiran tatu yang paling berkesan. Walau bagaimanapun, setiap warna mempunyai ciri-ciri yang berbeza. Semakin banyak warna pada tatu yang anda buat, biasanya akan lebih sukar untuk dibuang.

Hitam adalah warna paling mudah untuk disingkirkan kerana ia dapat menyerap lebih banyak gelombang laser. Kuning dan oren sangat tahan terhadap laser. Manakala warna merah dan hijau bertindak balas berbeza berdasarkan apa bahan yang digunakan untuk mengaturnya. Oleh itu, lebih baik membuat tatu dengan menggunakan warna asas dan lebih gelap - jadi lebih mudah apabila anda mahu mengeluarkannya.

Kesan jangka panjang dakwat tatu boleh menjejaskan sistem kekebalan tubuh, patologi tafsiran spesimen, dan komplikasi kesihatan lain yang tidak dijangka. Tinta tatu juga boleh menjadi toksik kerana sesetengah mengandungi sebatian karsinogenik.

Lakukan ini untuk menjadikan tatu lebih selamat

Juga Baca:

 • Tatu Baru Rasa Gatal, Adil atau Berbahaya?
 • 8 Bahagian Tubuh Kebanyakan Sakit Apabila Tatu
 • 9 Bahagian Tubuh Yang Tidak Sakit Apabila Tatu

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 6, 2017 | Terakhir Edited: September 6, 2017

Sumber

http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/ss/slideshow-before-you-tattoo diakses pada 12/06/2017 pada 13.22 WIB.

https://www.livescience.com/52334-how-tattoos-affect-health.html diakses pada 12/06/2017 pada 13.25 WIB.

http://www.medicaldaily.com/tattoos-affect-your-health-long-term-side-effects-ink-has-your-immune-system-404404 diakses pada 12/06/2017 pada 13.28 WIB.

http://shoulditattoo.com/2016/11/04/tattoo-ink-color-choices/ diakses pada 12/06/2017 pada 13.32 WIB.