Utama Puasa Ramadhan Faedah Makan Yogurt Apabila Memecah Cepat
Faedah Makan Yogurt Apabila Memecah Cepat

Faedah Makan Yogurt Apabila Memecah Cepat

Anonim

Adakah anda tahu, jika anda mengambil yogurt semasa berbuka puasa adalah baik untuk pencernaan badan? Ya, yogurt tetap digadang jadi minuman iftar sesuai dan sihat bagi mereka yang mengalami masalah pencernaan. Benar-benar seperti itu? Lihat penjelasan di bawah.

Image

Kenapa yogurt baik untuk dimakan ketika berpuasa?

Nah, selagi anda berpuas hati, tubuh anda akan mengalami beberapa perubahan biologi, khususnya perubahan dalam enzim perut (untuk mencerna makanan). Biasanya enzim ini dihasilkan secara normal oleh sistem pencernaan, tetapi ia akan berhenti sementara dihasilkan atau perlahan-lahan berkurang kerana badan tidak makan apa-apa untuk beberapa waktu. Dalam perut, lapisan enzim ini akan berkurang dan kadang-kadang membuat dinding perut menjadi mudah marah dan mudah marah.

Nah, akibatnya badan memerlukan masa untuk menyesuaikan diri dengan makanan, bergantung pada jenis makanan dan minuman yang dimakan. Supaya makanan pertama yang digunakan semasa memecahkan puasa, adalah penentu untuk membangun kembali enzim ini. Ini adalah apabila yogurt memainkan peranan dalam proses perlahan-lahan memperkenalkan semula makanan.

Yogurt adalah pengambilan makanan atau minuman yang mudah dicerna untuk menyokong proses ini. Makan yogurt semasa berpuasa juga disyorkan, kerana minuman berasaskan susu adalah sumber probiotik atau bakteria yang baik. Probiotik sahaja boleh memberikan banyak faedah untuk anda. Bakteria yang baik dalam yogurt boleh meningkatkan kesihatan penghadaman anda ketika berpuasa.

Makan yogurt semasa puasa boleh meningkatkan keupayaan usus menyerap makanan, dan juga dapat mencegah sembelit. Sebabnya, keupayaan penghadaman anda dapat berkurang semasa berpuasa, jadi anda mungkin memerlukan yogurt untuk meningkatkannya

Pusat Penyelidikan dan Pembangunan Kanada untuk Probiotik menyatakan, yogurt mengandungi kalsium dan lemak rendah untuk mengurangkan sakit kepala untuk keradangan, bagi mereka yang makan secara kerap. Di samping itu, manfaat probiotik dari yogurt dapat membantu mencegah dan merawat beberapa penyakit seperti mengurangkan risiko jangkitan saluran kencing dan meningkatkan sistem kekebalan tubuh anda semasa berpuasa.

Tips untuk makan yogurt semasa berpuasa

Juga Baca:

  • Manfaat ini jika anda sering makan yogurt semasa mengandung
  • 4 Manfaat Kesihatan Timun Suri, Buah Kegemaran Puasa
  • 3 Makanan Sweeti Sehat untuk Takjil Puasa

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 6, 2017 | Terakhir Edited: September 6, 2017

Sumber

Faedah Yogurt http://www.webmd.com/diet/features/benefits-of-yogurt#1 Diakses pada 23 Mei 2017

Berapa Banyak Yogurt Bolehkah Anda Makan Sehari? http://www.livestrong.com/article/186699-how-much-yogurt-can-you-eat-in-a-day/ Diakses pada 23 Mei 2017

Detox Diet Yogurt http://www.livestrong.com/article/320872-detox-diet-yogurt/ Diakses 23 Mei 2017