Utama maklumat kesihatan Kondom juga berubah menjadi dari tarikh. Seperti Ciri-ciri ini
Kondom juga berubah menjadi dari tarikh. Seperti Ciri-ciri ini

Kondom juga berubah menjadi dari tarikh. Seperti Ciri-ciri ini

Anonim

Seperti makanan, ternyata kondom juga mempunyai tarikh tamat tempoh. Biasanya tarikh tamat kondom dicetak pada pakej. Walau bagaimanapun, ada kemungkinan tarikh yang ditetapkan pudar sehingga sukar dibaca. Terdapat juga kesilapan dalam proses pengeluaran supaya maklumat tamat tidak sesuai. Untuk mengelakkan risiko melakukan hubungan seks dengan menggunakan kontrasepsi yang tidak lagi boleh dilaksanakan, segera merujuk kepada pelbagai ciri kondom yang luput di bawah.

Berapa lama jangka hayat selamat untuk kondom?

Setiap jenis kondom mempunyai jangka hayat yang berlainan, bergantung kepada bahan asas dan pembungkusan. Walau bagaimanapun, kondom umum boleh disimpan selama dua hingga lima tahun selepas kondom dihasilkan. Ingat, storan ini sah kerana kondom dibuat di kilang, bukan kerana anda membeli kondom dari kedai. Kemudian, cara yang paling sesuai dan berkesan untuk mengetahui kehidupan rak adalah untuk menyemak tarikh tamat tempoh pada setiap paket kondom.

Adalah disyorkan supaya anda memberi perhatian kepada tarikh tamat tempoh sebelum membeli kondom. Jangan membeli kondom yang tidak ada tarikh pengeluaran atau tarikh tamat tempoh. Sekiranya kondom anda telah lulus tarikh tamatnya, batalkannya serta-merta dan jangan gunakannya.

Ciri-ciri kondom berakhir

Jika kondom yang anda beli tidak mempunyai tarikh luput, buka pakej dan perhatikan kondom anda. Jika tekstur kondom terasa kering dan kaku, itu bermakna kondom tidak lagi sesuai digunakan.

Walau bagaimanapun, jika anda membeli kondom yang mengandungi spermisida atau pelincir, tekstur biasanya terasa melekit. Seolah-olah permukaannya bersatu dan sukar untuk mengurai. Ini bermakna kondom telah luput.

Dalam sesetengah kes, pembungkusan kondom juga boleh menunjukkan sama ada kondom anda masih sesuai digunakan. Mana-mana pembungkusan kondom baru yang masih baik harus merasa sedikit membonjol kerana udara melindungi kondom dalam plastik atau tinfoil. Jika pakej kondom merasakan rata, ia bermakna udara di dalam bungkusan telah bocor. Kemungkinan kondom di dalamnya rosak dan tidak sesuai digunakan. Buang dan ganti dengan kondom baru yang pembungkusannya masih bagus.

Kenapa kondom tidak boleh tamat?

Kondom diperbuat daripada bahan yang mudah rosak dari masa ke masa. Terdapat kondom yang diperbuat daripada getah (lateks getah) dan sesetengahnya adalah poliuretana (plastik sintetik). Bahan-bahan ini boleh mengalami kemerosotan atau kemusnahan secara semulajadi.

Bayangkan beg plastik belanja yang telah ditinggalkan selama bertahun-tahun. Seiring waktu plastik akan pecah dan mempunyai lubang, walaupun anda tidak menggunakannya. Ini juga apa yang akan berlaku kepada kondom yang tamat tempoh.

Walaupun ia tidak rosak dan berongga, rintangan kondom yang telah tamat telah banyak dikurangkan. Akibatnya, kondom menjadi mudah koyak dan bocor ketika digunakan untuk seks.

Ia berbahaya untuk menggunakan kondom yang telah tamat tempoh

Juga Baca:

 • Sekiranya anda menggunakan kondom sebelum atau selepas ereksi?
 • 13 Kesalahan Utama Apabila Menggunakan Kondom
 • Kenali pelbagai jenis kondom dan tambahnya

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: November 7, 2017 | Terakhir Edited: November 7, 2017

$config[ads_text5] not found

Sumber

Tarikh Tamat Kondom. http://goaskalice.columbia.edu/answerated-questions/condom-expiration-dates Diakses pada 22 Mac, 2017.

Bagaimana Anda Boleh Beritahu Jika Sebuah Kondom Telah Tamat? http://kidshealth.org/en/teens/condom-check.html Diakses pada 22 Mac, 2017.

Kondom getah lateks: meramalkan dan memanjangkan jangka hayat. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8706440 Diakses pada 22 Mac, 2017.