Utama Maklumat kesihatan 6 Manfaat Kismis: Mengatasi Sembelit, Mencegah Nafas Buruk
6 Manfaat Kismis: Mengatasi Sembelit, Mencegah Nafas Buruk

6 Manfaat Kismis: Mengatasi Sembelit, Mencegah Nafas Buruk

Anonim

Jika anda seorang peminat makanan manis, anda pastinya sudah biasa dengan kismis. Kismis yang boleh muncul dalam pelbagai warna mulai dari kuning, coklat, hingga ungu kehijauan adalah hasil pengeringan buah anggur. Kismis biasanya digunakan sebagai topping untuk kek atau biskut, dicampur dengan oat, dan perasa dalam yogurt atau granola. Walaupun saiznya kecil, manfaat kismisnya banyak kerana ia mengandungi tenaga dan nutrien yang tinggi.

Image

Faedah kismis untuk kesihatan

1. Satu sumber karbohidrat yang praktikal dan berkesan

Satu setengah cawan kimis mengandungi sekitar 216 kalori dan 42 gram gula. Sebagai penanda aras, soda 330ml boleh mengandungi kira-kira 150 kalori dan 33 gram gula, bergantung kepada jenama. Atas sebab ini, kismis tidak boleh dikatakan makanan rendah kalori atau rendah gula. Kismis kadangkala dikenali sebagai gula semulajadi.

Jumlah kalori dan gula yang tinggi adalah salah satu ciri buah kering. Oleh itu, mengawal jumlah kismis yang anda ambil adalah kunci. Kismis biasanya dijual dalam pakej kecil yang mengandungi kira-kira 100 kalori dalam setiap pakej. Sekiranya anda mempunyai masalah mengawal berapa banyak kismis yang anda makan, adalah idea yang baik untuk membeli kismis dalam pakej kecil ini supaya penggunaan kismis anda tetap terkawal.

Untuk ketahanan atlet, kismis adalah sumber kalori yang sangat baik. Saiznya yang kecil dan mudah dikonsumsi menjadikan kismis sebagai sumber karbohidrat praktikal untuk meningkatkan prestasi.

BACA JUGA: 8 Buah-buahan Tinggi dalam Kandungan Gula

2. Smooth pencernaan dan membantu mengurangkan berat badan

Satu setengah gelas kimis mengandungi 2.7 gram serat atau kira-kira 6-12 peratus daripada keperluan harian anda, bergantung kepada jantina dan umur anda. Serat membantu melancarkan pencernaan anda dengan melembutkan dan meningkatkan berat badan dan saiz najis anda. Serat juga membantu anda lebih lama kerana ia melambatkan proses mengosongkan perut. Jika anda cuba mengurangkan berat badan, makan makanan berserat mungkin membantu.

BACA JUGA: 10 Makanan Yang Membuat Anda Sehat Lebih Lama

3. Mencegah anemia

Kismis adalah sumber besi yang sangat baik. Satu setengah gelas kimis mengandungi 1.4 miligram besi. Jumlah ini memenuhi kira-kira 7% keperluan besi harian untuk wanita dewasa dan 17% untuk lelaki dewasa. Besi merupakan bahan penting untuk pembentukan sel darah merah dan membantu sel-sel ini membawa oksigen ke seluruh tubuh. Anda perlu menggunakan besi yang mencukupi untuk mencegah anemia kekurangan zat besi.

4. Mencegah osteoporosis dan menyuburkan tulang dan sendi

Satu setengah gelas kimis mengandungi kira-kira 36 miligram kalsium, memenuhi 5% daripada keperluan kalsium harian. Kalsium adalah bahan penting untuk gigi dan tulang yang sihat. Jika anda seorang wanita yang telah melewati menopaus, kismis boleh menjadi makanan ringan yang baik kerana kandungan kalsiumnya menghalang proses osteoporosis.

Di samping itu, kismis juga mengandungi banyak boron. Boron berfungsi dengan vitamin D dan kalsium untuk memastikan tulang dan sendi anda sihat. Bahan ini juga memainkan peranan dalam mengubati osteoporosis.

5. Mencegah kerosakan pada sel dan DNA

Kismis kaya dengan antioksidan semulajadi seperti fenol dan polifenol. Antioksidan membantu menghilangkan radikal bebas dari badan dan mencegah kerosakan pada sel dan DNA anda. Ini dapat mencegah terjadinya penyakit seperti kanser, penyakit jantung, dan strok.

6. Baik untuk gigi dan gusi yang sihat

Beberapa kajian telah membuktikan bahawa kismis mengandungi fitokimia yang boleh mengekalkan gigi dan gusi yang sihat. Fitokimia ini termasuk asid linoleik, asid linolenik, dan asid oleanolik. Tiga jenis kandungan boleh melawan bakteria yang menyebabkan kerosakan gigi dan nafas berbau.

BACA JUGA: Senarai Makanan dan Minuman untuk Membersihkan

Berhati-hati dengan gula

Kismis mengandungi vitamin dan mineral sihat. Selain itu, kismis juga kaya dengan antioksidan dan serat, dan bebas lemak dan kolesterol. Secara ringkas, kismis boleh membantu anda:

 • Mengelakkan dan mengurangkan sembelit
 • Mencegah anemia
 • Mengekalkan kekuatan tulang
 • Melindungi gigi
 • Mengurangkan risiko kanser dan penyakit jantung

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 20 Jun, 2019 | Terakhir Edited: 20 Jun, 2019

Sumber

Cafasso J. 2016. Adakah Raisins Baik untuk Anda? http://www.healthline.com/health/food-nutrition/are-raisins-good-for-you#5 [diakses 7 November 2016]

Serat: Bagaimana untuk meningkatkan jumlah dalam diet anda. 2010. http://familydoctor.org/familydoctor/en/prevention-wellness/food-nutrition/nutrients/fiber-how-to-increase-the-amount-in-your-diet.html [diakses 7 November 2016]

Kakitangan klinik Mayo. 2015. Serat pemakanan: Penting untuk diet yang sihat. http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/fiber/art-20043983 [diakses 7 November 2016]

Sumber imej: http://f.tqn.com/y/britishfood/1/S/l/T/-/-/Raisins-GettyImages-182516607-1500.jpg