Utama alahan Beberapa alergi makanan biasa dan bagaimana untuk bekerja di sekitar ini
Beberapa alergi makanan biasa dan bagaimana untuk bekerja di sekitar ini

Beberapa alergi makanan biasa dan bagaimana untuk bekerja di sekitar ini

Anonim

Alergi makanan disebabkan oleh kesilapan sistem imun yang mengiktiraf bahan-bahan dalam makanan berbahaya dan mewujudkan sistem pertahanan (sebatian khas yang disebut antibodi) untuk melawannya. Reaksi alergi berlaku apabila antibodi melawan "serangan" protein makanan yang sebenarnya tidak berbahaya. Walaupun seseorang boleh mengalami alahan terhadap hampir semua makanan, makanan berikut mengandungi hampir 90 peratus daripada semua tindak balas alergi yang berkaitan dengan makanan: susu, telur, kacang, kacang (seperti kacang mete dan walnut), ikan, kerang, kacang soya, gandum.

Alergi susu

Sekiranya anda mempunyai alahan kepada susu, anda perlu menghapuskan susu dan produk tenusu lain dari diet anda. Produk tenusu adalah sumber kalsium dan Vitamin D yang baik, jadi penting bagi anda untuk makan makanan lain yang kaya dengan nutrien, seperti brokoli, bayam dan produk soya.

Sentiasa periksa bahan label sebelum anda menggunakan produk. Banyak makanan yang diproses atau disediakan mengandungi susu. Juga, semak label setiap kali anda menggunakan produk. Pengilang kadangkala menukar resipi, dan mencetuskan makanan boleh ditambah kepada resipi baru.

Contoh produk tenusu dan makanan yang mengandungi susu

Produk tenusu:
Susu dan susu pepejal, susu tanpa lemak, susu skim atau susu tepung dan susu pepejal, susu mentega, penyejatan susu, yogurt, krim, keju krim, krim masam, keju, keju serbuk atau saus keju, mentega, lemak susu, dadih, produk whey dan whey, keju Cottage.

Makanan yang mengandungi produk tenusu:

Gratin makanan, gula-gula coklat, kopi krim, makanan berkrim atau tepung, custard, nougat, ais krim, susu malt, marjerin (sesetengah, semak label), puding, sos putih.

Bahan yang perlu dielakkan:
Laktalbumin, laktalbumin fosfat, laktoglobulinm, kasein atau natrium kaseinat, laktosa (gula susu).

Petua:

Cuba menggantikan susu lembu dengan susu kedelai, susu beras, atau susu badam. Di samping itu, banyak produk tenusu boleh didapati termasuk beberapa marjerin (semak label), ais krim bukan susu, coklat bukan susu, keju bukan susu, dan yogurt bukan susu.

Alahan telur

Alahan telur sangat biasa pada bayi, kanak-kanak, dan orang dewasa. Bacalah label makanan dengan berhati-hati dan hindari produk telur atau bahan yang berkaitan, serta makanan yang boleh dibuat dengan telur.

Contoh produk telur dan produk yang mengandungi telur

Produk telur
Telur, putih telur, kuning telur, telur kering atau telur bubuk

Makanan yang mengandungi telur:

Eggnog, krim Bavarian, makanan roti (beberapa), kek, gula-gula (beberapa), kue, makanan mashed, pai, puffs krim, custard, donat, pancake, roll telur, mi telur, frosting pada kek, krim, mayonis, marshmallow, daging atau ikan yang dimasak dalam adonan, meringue, kek, saus tartar.

Bahan yang perlu dielakkan:
Globulin, Albumin, Apovitellenin, Livetin, Ovalbumin, Ovomucin, Ovomuciod, Ovovitellin, Phosvitin

Petua:

Pastikan anda membaca label dengan teliti. Sebagai contoh, beberapa pengganti telur mengandungi putih telur.

Alahan kacang

Kacang adalah salah satu makanan alahan yang paling biasa (bahan yang mencetuskan reaksi alergik). Alahan kacang juga merupakan alahan makanan yang paling serius dan maut.

Contoh produk kacang dan makanan yang mengandungi kacang

Produk kacang:

Minyak kacang, mentega kacang, tepung kacang

Makanan yang mengandungi kacang:

Kacang kacang, kacang campuran, kacang buatan, kue, kek dan barangan bakar lain, gula-gula.

Bahan yang perlu dielakkan:
Kilang protein hidrolisis, protein sayuran Hidrolisis

Petua:

Banyak makanan termasuk makanan yang siap dibakar, gula-gula, dan makanan lain boleh tercemar dengan kacang jika produk yang mengandungi kacang disediakan di tempat yang sama atau oleh pengeluar yang sama. Sentiasa bersedia untuk setiap kemungkinan dan risiko reaksi.

Alahan ikan

Protein dalam pelbagai jenis ikan boleh sangat serupa, jadi anda perlu menjauhi semua jenis ikan, melainkan anda boleh menentukan jenis ikan yang boleh mencetuskan alergi anda.

Contoh makanan yang mengandungi ikan

Sayuran Worcestershire (mengandungi ikan teri), salad caesar, kaviar, telur ikan, makanan imitasi.
Petua:

Elakkan restoran makanan laut jika anda mempunyai alahan ikan. Walaupun anda memesan makanan bukan ikan, masih ada kemungkinan pencemaran protein ikan dari spatula, minyak ikan yang tercemar memasak.

Alahan kerang

Seperti ikan, pelbagai jenis kerang mempunyai protein yang sama. Anda mungkin harus mengelakkan semua jenis kerang, melainkan anda dapat menentukan spesies kerang yang dapat memicu alergi anda.

Contoh kerang

Abalone, kerang, kepiting, ketam kecil, udang karang, udang galah, tiram, sScallop, udang, landak laut.

Petua:

Berhati-hati dengan makanan goreng. Sesetengah restoran menggunakan minyak yang sama untuk menggoreng udang, ayam dan kentang goreng. Cengkerang tiruan masih boleh menggunakan cengkerang untuk perasa. Sebelum anda menggunakannya, baca label untuk memastikannya.

Alergi soya

Kacang kedelai adalah kacang. Makanan lain dalam kacang termasuk kacang navy, kacang ginjal, kacang panjang, kacang hitam, kacang pinto, kacang-kacangan (garbanzo atau kacang chichi), kacang merah, carob, licorice dan kacang. Ramai orang yang alah kepada lebih daripada satu kekacang.

Contoh produk soya

Tepung kacang soya, buah-buahan, kacang-kacangan, susu, pucuk, biji-bijian atau dadih soya.

Produk yang mungkin mengandungi soya:

Miso, kicap, tahu, tamari, tempe.

Bahan yang perlu dielakkan:
Protein kedelai, protein sayur bertekstur (TPV), protein tumbuhan terhidrolisis, protein soya terhidrolisis, protein sayuran terhidrolisis, perisa semulajadi dan buatan (berasaskan soya).

Petua:

Soya digunakan secara meluas dalam produk makanan olahan. Produk kedelai dan soya boleh didapati di banyak barangan bakar, bijirin, keropok, susu formula, sos dan sup. Di samping itu, kedelai kadang-kadang digunakan sebagai daging extender dalam daging siap sedia, seperti sosis atau daging deli.

Alahan Gandum

Makanan yang terbuat dari tepung boleh didapati di mana-mana sahaja.

Contoh produk tepung dan produk yang mungkin mengandungi tepung

Produk Tepung:

Tepung gandum, tepung gluten tinggi, tepung protein tinggi, dedak, farina, tepung Graham, bulgur, durum, semolina, tepung malt, tepung gandum, tepung yang diubahsuai.

Makanan yang dibuat dengan tepung:
Roti, kue, kue dan barangan bakar lain yang dibuat dari tepung, serbuk roti, keropok, pelbagai bijirin, pasta, mi.

Bahan yang perlu dielakkan:

Gluten, kan gelatinized, protein sayuran terhidrolisis, gluten penting, dedak gandum, kuman gandum, gluten gandum, gusi sayur, kanji sayuran

Petua:

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: 20 Januari, 2017 | Terakhir Edited: 20 Januari 2017

Sumber

Clevelandclinic - Diet Khas Untuk Alahan Makanan - Diakses pada 8/10/2015

http://my.clevelandclinic.org/health/diseases_conditions/hic_Allergy_Overview/hic_Food_Allergies/hic_Special_Diets_For_Food_Allergies