Utama Alergi Buat Nota untuk Alahan Makanan Anak Anda
Buat Nota untuk Alahan Makanan Anak Anda

Buat Nota untuk Alahan Makanan Anak Anda

Anonim

Sebagai ibu bapa, anda akan sentiasa bimbang tentang anak anda tanpa mengira umurnya. Lebih membimbangkan lagi apabila anak anda mempunyai alahan makanan. Biasanya orang takut dengan apa yang anak anda tidak dapat mengawal, terutama jika kanak-kanak mempunyai alergi makanan yang teruk. Apabila anak anda pergi dalam perjalanan sekolah, tinggal di rumah kawan, atau menghadiri pesta ulang tahun rakan sekelas, dia mungkin berada di persekitaran yang tidak dikenali yang dia tidak mempunyai alahan makanan. Ini menakutkan kerana ia boleh mengancam nyawa. Itulah sebabnya penting untuk mengajar anak anda bagaimana untuk menjaga dirinya sendiri.

Image

Bermula pada usia awal, dan ajar anak anda untuk memberitahu orang dewasa mengenai alahannya dan tanya soalan sebelum dia makan sesuatu. Apabila anak anda berkembang, ajarkan langkah lain untuk melindungi diri daripada alergen. Berikut adalah beberapa masa penting untuk membantu anak anda mengambil alahan makanan.

Apabila anak anda boleh bercakap

Jangan menganggap anak anda terlalu muda untuk berkomunikasi dengan orang dewasa yang memberi makan kepadanya. Malah kanak-kanak pra-sekolah boleh menjaga diri mereka sendiri. Bermula pada usia dini, terangkan alahan anak anda kepadanya. Jangan beri dia sesuatu yang mungkin mengandungi alergen untuknya. Sebagai contoh, jika dia alah kepada jagung, ajari dia untuk mengelakkan jus kotak minum. Ramai jus mengandungi sirap jagung fruktosa tinggi yang boleh menyebabkan reaksi alergi. Selagi dia terlalu muda untuk memahami apa yang boleh berlaku apabila makan sesuatu yang membuatnya alergi, pastikan dia mengelakkan makan makanan ini sama sekali.

Apabila anak anda pergi ke tempat yang baru

Ajar anak-anak anda untuk mencari orang dewasa dan beritahu mereka mengenai alahan makanan anda. Kadang-kadang kanak-kanak mungkin mempunyai gelang atau kalung amaran perubatan yang akan membantu orang dewasa mengetahui keadaan perubatan anak anda. Ini juga boleh membantu. Orang dewasa yang bertanggungjawab akan menyedari ini dan mengambil langkah berjaga-jaga tambahan.

Apabila anak anda ditawarkan makanan

Sebelum anak anda menerima makanan dari sesiapa, ajari dia untuk bertanya jika ia mengandungi makanan yang dia alah kepada. Jika orang yang memberi makanan kepadanya tidak tahu, jawab dengan sopan untuk menolak atau meminta orang dewasa lain yang mungkin dapat memberikan jawapan yang pasti. Jika anak anda berada dalam keadaan di mana dia tidak dapat makan makanan yang diberikan kepadanya kerana takut pendedahan alergen, pastikan dia mempunyai makanan yang boleh dimakan. Lebih baik lagi, beri makanan sendiri supaya anak anda mempunyai makanan yang boleh dimakan dengan selamat.

Apabila anak anda boleh membaca bahan-bahan

Jika anak anda alah kepada telur, dia perlu tahu bahawa dalam pembungkusan makanan, telur sering dilabelkan sebagai lysozyme, mayonis, albumin, ovalbumin, meringue, atau serbuk meringue. Apabila anak anda sudah cukup lama membaca dan mengenali kata-kata tertentu, ajarlah untuk memeriksa senarai ramuan yang mungkin alergen.

Terima kasih kepada Akta Makanan Pelabelan dan Perlindungan Pengguna tahun 2004, syarikat mesti mengisytiharkan jika makanan atau minuman mereka mengandungi satu daripada lapan kumpulan alergen makanan utama iaitu susu, telur, ikan, kerang krustasea, kacang pokok, kacang, gandum, dan kacang soya. Lapan kumpulan ini mengandungi lebih daripada 90 peratus daripada semua alahan makanan. Walau bagaimanapun, lebih daripada 160 makanan boleh menyebabkan tindak balas alahan, dan nama alternatif untuk ramuan membuat label sukar difahami.

Setiap kali

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 20 Jun, 2019 | Terakhir Edited: 20 Jun, 2019

Sumber

Alahan Makanan: Apa yang Anda Perlu Tahu. Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan AS. http://www.fda.gov/food/resourcesforyou/consumers/ucm079311.htm.

Alahan Makanan: Memahami Label Makanan. Yayasan Mayo untuk Pendidikan dan Penyelidikan Perubatan. http://www.mayoclinic.com/health/food-allergies/AA00057.

Menguruskan Alahan Makanan di Penyediaan Sekolah: Panduan untuk Orang Tua. dan Alergi Makanan dan Rangkaian Anafilaksis (FAAN). http://www.foodallergy.org/document.doc?id=123.