Utama Maklumat kesihatan Kenali Quinoa, Makanan Super Bergizi
Kenali Quinoa, Makanan Super Bergizi

Kenali Quinoa, Makanan Super Bergizi

Anonim

Seiring dengan peningkatan kesedaran manusia tentang pentingnya gaya hidup sihat, pelbagai produk makanan yang dikatakan baik untuk kesihatan semakin meningkat. Satu produk makanan yang akan kita bahas pada kesempatan ini adalah quinoa.

Image

Apa itu quinoa?

Quinoa adalah benih yang berasal dari kilang Chenopodium quinoa . Tumbuhan ini telah wujud sejak kira-kira 5000 tahun yang lalu. Tumbuhan ini berasal dari rantau Andes Peru, Ecuador, Bolivia, dan Colombia. Pada masa ini, negara penghasil utama quinoa di dunia ialah Peru, Bolivia, dan Amerika Syarikat (Colorado dan Nevada). Penanaman Quinoa juga mula berkembang secara meluas di negara-negara lain seperti Belanda, Itali, England, Sweden, Denmark, Perancis, Kenya, Himalaya, dan India utara. Ada beberapa jenis quinoa, ada yang putih / gading, merah / ungu, atau coklat / hitam. Quinoa yang beredar di Indonesia biasanya putih dan merah quinoa.

Apakah kandungan nutrisi dalam quinoa?

Quinoa tinggi protein, mengandungi lemak tak jenuh, kaya serat, dan mengandungi pelbagai mineral dan vitamin yang diperlukan oleh badan.

Image

Protein dalam quinoa lebih tinggi jika dibandingkan dengan produk benih lain. Tetapi keunggulan quinoa lebih kepada kualiti kandungan proteinnya. Protein terbentuk daripada asid amino. Lapan asid amino penting yang dianggap sangat penting untuk kanak-kanak dan orang dewasa, iaitu isoleucin, leucine, lisin, methionine, phenylalanin, threonine, tryptophan, dan valine terdapat dalam quinoa. Kandungan asid amino penting lisin dalam produk bijirin yang lain adalah rendah. Kandungan asid amino penting methionine dan cysteine dalam kebanyakan kacang juga rendah.

Separuh daripada lemak yang terkandung dalam quinoa adalah dalam bentuk asid lemak penting omega 3 ( linolenik ) dan asid lemak essential omega 6 ( linoleic ). Linolenik dan linoleik dipanggil asid lemak penting kerana ia tidak dapat dihasilkan oleh badan.

Kandungan serat dalam quinoa lebih tinggi daripada benih lain, tetapi lebih rendah jika dibandingkan dengan kandungan serat dalam kacang.

Quinoa mengandungi banyak mineral seperti besi, tembaga, mangan, dan fosforus. Banyak vitamin yang terdapat dalam quinoa adalah vitamin B (riboflavin, asid folat) dan vitamin E. Vitamin E berfungsi sebagai anti-oksidan.

Apakah faedah kesihatan quinoa?

Kerana ia tidak mengandungi gluten, quinoa boleh digunakan sebagai pengganti karbohidrat pada pesakit dengan penyakit seliak dan intoleransi gluten.

Quinoa juga baik untuk pesakit kencing manis. Kandungan serat yang tinggi dalam quinoa menjadikan kadar pelepasan gula ke dalam saluran darah lebih perlahan, supaya kerja insulin dalam tubuh dibantu. Selain itu, serat juga boleh membuat tubuh berasa kenyang dengan cepat, dan melancarkan kerja saluran penghadaman (mencegah sembelit).

Kandungan lisin dalam quinoa membantu menyembuhkan otot-otot badan.

Mineral tembaga dan mangan membantu tubuh memerangi radikal bebas dan mengekalkan kekuatan tulang. Besi dan fosfor adalah penting dalam proses pembentukan tenaga.

Bagaimana anda menggunakan quinoa?

Di Indonesia, quinoa dapat ditemui di pasaraya besar dan toko online yang menjual ramuan makanan yang sihat. Sebelum digunakan, quinoa mesti dibilas untuk menghilangkan saponin di permukaannya. Saponin menyebabkan quinoa merasakan pahit apabila dimakan. Pilihan lain ialah membeli quinoa yang dibilas sebelum pembungkusan.

Cara memasak quinoa hampir sama dengan cara memasak nasi. Ia mengambil 2 cawan air untuk memasak 1 cawan quinoa. Selepas quinoa dicampur dengan air, rebus selama 15 minit sehingga semua air diserap. Kerana rasa tidak enaknya, quinoa boleh digunakan dalam pelbagai jenis hidangan, sayur campuran untuk makanan pembuka, makanan utama sebagai pengganti beras, bahan pencuci mulut, dan sebagai pembuat makanan ringan.

Kesimpulannya

Quinoa mengandungi banyak nutrien. Quinoa boleh digunakan sebagai pelengkap kepada produk makanan lain, supaya komponen makanan yang kita konsumsi menjadi lebih seimbang dan kecukupan nutrisi badan menjadi lebih optimum.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 6, 2017 | Terakhir Edited: September 6, 2017

Sumber

http://www.webmd.com/food-recipes/quinoa-the-gluten-free-super-food Diakses pada 10 Julai 2016

http://www.fao.org/quinoa-2013/what-is-quinoa/nutritional-value/en/ Diakses pada 10 Julai 2016

http://wholegrainscouncil.org/whole-grains-101/health-benefits-of-quinoa Diakses pada 10 Julai 2016