Utama alahan Semua yang Anda Perlu Tahu Mengenai Alergi Makanan
Semua yang Anda Perlu Tahu Mengenai Alergi Makanan

Semua yang Anda Perlu Tahu Mengenai Alergi Makanan

Anonim

Apakah alergi makanan?

Alahan makanan adalah tindak balas yang tidak normal terhadap makanan yang dicetuskan oleh sistem imun. Tindak balas ini mungkin ringan atau, dalam kes-kes yang jarang berlaku, reaksi yang teruk dan mengancam nyawa yang dipanggil anafilaksis. Jika anda mempunyai alahan makanan, sangat penting bagi anda untuk bekerjasama dengan doktor anda untuk mengetahui apa makanan menyebabkan reaksi alergi anda.

Apa yang menyebabkan alahan makanan?

Keadaan alergi makanan disebabkan oleh tindak balas sistem imun yang tidak sesuai kepada makanan atau bahan makanan tertentu. Kesilapan sistem imun anda menganggap makanan tertentu sebagai bahan berbahaya, dan mencipta antibodi immunoglobulin E (IgE) untuk melawannya. Kemudian, apabila anda makan makanan lagi - walaupun sedikit, IgE merasakannya dan menyebabkan sistem imun melepaskan bahan kimia untuk melawannya. Bahan kimia ini menyebabkan gejala tindak balas alahan.

Makanan yang paling sering menyebabkan alahan

Susu

Alergi susu adalah lebih biasa pada kanak-kanak daripada orang dewasa; keadaan ini sangat biasa di kalangan kanak-kanak yang sangat muda. Menurut Rangkaian Alahan Makanan & Anafilaksis (FAN), alahan susu adalah alergi makanan yang paling biasa, yang memberi kesan kepada dua setengah peratus kanak-kanak di bawah umur tiga tahun.

Dua jenis protein dalam susu boleh menyebabkan reaksi alergi: kasein dan whey, yang merupakan penyebab whey dalam kebanyakan kes alahan.

Telur itu

Seperti susu, alahan telur jauh lebih biasa di kalangan kanak-kanak berbanding orang dewasa. Menurut FAAN, sekurang-kurangnya satu setengah peratus kanak-kanak mempunyai alergi ini. Sejumlah protein dalam kuning telur dan putih boleh menyebabkan alahan. Walau bagaimanapun, menurut Klinik Mayo, alahan kepada putih telur adalah lebih biasa daripada alahan kepada kuning telur. Adalah penting untuk diingat bahawa orang yang mempunyai alahan telur yang teruk perlu berunding dengan doktor mereka sebelum menerima pukulan flu, kerana telur digunakan untuk membuat vaksin.

Kacang

Alahan kacang adalah lebih biasa pada kanak-kanak daripada orang dewasa. Kira-kira satu hingga 2.1 peratus kanak-kanak alah kepada kacang tanah.

Kacang adalah penyebab alahan makanan paling parah. Oleh itu, sangat penting untuk membawa anak anda menjalani pemeriksaan alahan kacang walaupun hanya tindak balas ringan terhadap kacang atau mentega kacang. Walaupun anak anda hanya mempunyai reaksi yang kecil, terdapat risiko yang serius untuk serangan yang teruk pada masa akan datang.

Banyak produk makanan yang tidak mengandungi kacang diproses di kilang dengan kacang, dan mungkin mempunyai protein kacang dalamnya. Pastikan anda membaca label makanan dengan berhati-hati jika anda atau anak anda mempunyai alahan kacang.

Gandum

Empat kelas protein gandum boleh menyebabkan reaksi alahan: albumin, globulin, gliadin dan gluten. Protein gandum, terutamanya gluten, digunakan dalam pelbagai jenis makanan, termasuk:

 • roti
 • kek dan mufin
 • Jenis spageti
 • keropok
 • bir
 • sos tomato
 • kicap
 • ais krim
 • kanji makanan
 • rasa semula jadi

Sesetengah orang mempunyai alahan berkaitan dengan sukan dan gandum. Orang-orang ini mempunyai gejala yang teruk yang hanya muncul jika mereka bersenam selepas makan beberapa gandum. Menurut Mayo Clinic, sesetengah individu dengan jenis ini juga mengalami gejala ini jika mereka menggunakan aspirin atau diclofenac (Cataflam, Voltaren). Malangnya, orang-orang ini sering mengalami anafilaksis jika gejala mereka muncul.

Penyakit celiac kadang-kadang disalahtafsirkan sebagai alahan gluten, apabila keadaan sebenarnya adalah masalah pencernaan. Individu boleh mempunyai alahan gandum dan penyakit seliak.

Kacang soya

Alergi kedap juga lebih biasa di kalangan kanak-kanak berbanding orang dewasa. Menurut Inisiatif Makanan Alergi Makanan (FAI), kebanyakan kanak-kanak akan bertindak ringan kepada kedelai ketika berusia tiga tahun. Kebanyakannya, reaksi alahan kepada soya hanya reaksi ringan.

Kerana soya digunakan dalam banyak produk di mana penggunaannya mungkin halus, adalah penting untuk membaca semua label makanan jika anda mempunyai alergi soya. Semasa membaca label, cari perkataan berikut: soya, kedele, max glisin, dan edamame.

Ikan

Walaupun seseorang yang mempunyai alergi ikan hanya boleh alergi terhadap satu jenis ikan, secara amnya ia disyorkan untuk mengelakkan semua ikan tetap selamat. Tidak seperti banyak alahan makanan lain, alahan ikan cenderung untuk menampung kehidupan seseorang. Ini adalah salah satu alahan makanan yang paling biasa pada orang dewasa.

Ikan sering digunakan dalam produk makanan yang tidak dijangka, jadi sentiasa baca label makanan jika anda mempunyai alahan ikan.

Haiwan laut kerang

Semua jenis haiwan marin boleh menyebabkan reaksi alahan, terutamanya krustasea (contohnya, ketam, udang laut, udang, udang), dan moluska (seperti kerang, tiram, sotong, dan sotong). Sesetengah orang hanya alah kepada satu jenis kerang; sesetengah orang lain harus mengelakkan semua jenis. Alahan kerang adalah lebih biasa pada orang dewasa daripada kanak-kanak.

Menurut American College of Asthma, Allergy, & Immunology (ACAAI), bersama dengan kacang dan kacang pokok, alergi kerang kerap lebih mungkin menyebabkan gejala anafilaksis.

Kacang pokok

Kacang pokok yang boleh menyebabkan reaksi alahan termasuk badam, pecan, kacang, pistachio dan kacang. Seperti kerang, sesetengah orang alah kepada satu jenis kacang, sementara yang lain mempunyai reaksi terhadap semua jenis kacang.

Faktor-faktor yang meningkatkan risiko anda mengalami alergi makanan

Faktor tertentu memberi anda lebih banyak risiko untuk mengalami alahan makanan.

Umur

Menurut Klinik Mayo, alahan makanan adalah yang paling biasa di kalangan kanak-kanak dan bayi. Susu, soya, gandum, dan telur alahan boleh pulih dari semasa ke semasa. Alahan kepada kacang dan kerang adalah lebih cenderung untuk bertahan seumur hidup.

Sejarah keluarga

Jika asma, ekzema, sarang, atau demam adalah sebahagian daripada latar belakang keluarga anda, anda mungkin mempunyai alahan makanan.

Alahan lain

Sekiranya anda sudah alah kepada satu makanan atau sudah mempunyai alergi lain, anda mempunyai risiko yang lebih besar untuk membangunkan alahan makanan.

Asma dan ekzema

Asma dan alahan makanan sering berlaku bersebelahan. Asma juga boleh membuat gejala alergi makanan lebih teruk.

Alahan makanan pada masa lalu

Walaupun alahan makanan yang berkembang semasa masa kanak-kanak boleh merosot apabila anda berumur lebih tua, masih terdapat peluang bahawa alahan boleh berulang lagi kemudian.

Gejala alahan makanan

Alahan makanan boleh menyebabkan pelbagai gejala. Gejala ini biasanya bermula hanya beberapa minit selepas makan makanan yang berpotensi. Kadang-kadang gejala boleh muncul beberapa jam selepas makan.

Gejala alahan makanan termasuk:

 • ruam atau gatal-gatal
 • kulit merah atau gatal
 • kesesakan hidung atau gatal-gatal
 • bersin
 • mata gatal dan berair
 • muntah, kekejangan perut, sakit perut, atau cirit-birit
 • bengkak bibir, lapisan mulut, atau kawasan sekitar mata yang boleh gatal atau sakit

Gejala alahan makanan kecemasan

Anda harus segera mendapatkan rawatan kecemasan jika mengalami gejala berikut:

 • serak, ketat kerongkong, atau ketulan dalam tekak
 • berdehit atau kesukaran bernafas
 • ketegangan dada
 • kesemutan di tangan, kaki, bibir, atau kulit kepala
 • pening, pengsan, atau penurunan mendadak dalam tekanan darah
 • nadi cepat

Jika anda telah menetapkan epinephrine auto-injector, anda mungkin perlu menggunakannya jika anda mula mengalami gejala yang teruk. Pertimbangkan untuk membawa ubat ini ke dalam beg, ransel dan / atau meja anda. Juga, melatih teman dan keluarga tentang cara memberi ubat anda apabila anda tidak dapat melakukannya sendiri.

Anda masih perlu mendapatkan rawatan perubatan kecemasan selepas memberi diri anda suntikan. Jika reaksi anda sangat teruk, anda mungkin memerlukan rawatan lanjut. Mendapatkan rawatan dari bilik kecemasan secepat mungkin selepas reaksi alahan boleh membantu mengurangkan risiko komplikasi buruk.

Diagnosis alahan makanan

Sejarah perubatan terperinci

Profesional penjagaan kesihatan anda akan bermula dengan memeriksa sejarah perubatan terperinci anda untuk mengetahui apakah gejala anda disebabkan oleh alergi terhadap makanan tertentu, intoleransi makanan, atau masalah kesihatan lain.

Sejarah perubatan terperinci adalah alat yang paling berharga yang digunakan untuk mendiagnosis alahan makanan. Profesional penjagaan kesihatan anda akan bertanya beberapa soalan, termasuk soalan-soalan berikut:

 • Adakah tindak balas anda datang dengan cepat, biasanya dalam masa beberapa minit selepas makan makanan?
 • Adakah tindak balas anda sentiasa berkaitan dengan makanan tertentu?
 • Berapa banyak makanan alergi berpotensi ini yang anda makan sebelum anda mengalami reaksi alergi?
 • Pernahkah anda makan makanan ini sebelum dan mengalami reaksi yang sama?
 • Adakah orang lain yang makan makanan yang sama juga mengalami kesakitan?
 • Adakah anda menggunakan ubat alergi, dan jika ya, adakah ia membantu? (Antihistamin perlu melegakan gatal, sebagai contoh.)

Jurnal makanan harian

Kadang-kadang profesional penjagaan kesihatan anda tidak boleh membuat diagnosis berdasarkan semata-mata pada sejarah anda. Anda mungkin diminta untuk menyimpan buku harian makanan yang mengandungi butiran mengenai makanan yang anda makan dan sama ada anda mempunyai reaksi alergi. Berdasarkan nota buku harian ini, anda dan profesional penjagaan kesihatan anda mungkin dapat mengenal pasti corak yang konsisten dalam tindak balas anda.

Diet penghapusan

Langkah seterusnya beberapa ahli kesihatan menggunakan diet penghapusan terhad, di mana makanan yang dianggap menyebabkan reaksi alergi dikeluarkan dari diet anda untuk melihat jika reaksi alahan anda berhenti. Sebagai contoh, jika anda mengesyaki anda alah kepada telur, pembekal penjagaan kesihatan anda akan mengarahkan anda untuk mengeluarkan telur dari menu anda. Pemakanan penghapusan terhad dilakukan di bawah arahan profesional penjagaan kesihatan anda.

Ujian prick kulit

Sekiranya sejarah perubatan anda, jurnal diet harian, atau sekatan makanan menunjukkan alahan makanan tertentu, maka profesional penjagaan kesihatan anda akan menggunakan ujian kulit untuk mengesahkan diagnosis.

Dengan ujian prick kulit, profesional penjagaan kesihatan anda menggunakan jarum untuk meletakkan sedikit ekstrak makanan di bawah permukaan kulit pada lengan bawah atau belakang. Sekiranya anda alahan, terdapat bengkak atau kemerahan pada tapak ujian. Hasilnya adalah hasil positif yang bermaksud terdapat molekul immunoglobulin E (IgE) dalam sel tiang kulit khusus untuk makanan yang diuji.

Ujian prick kulit mudah dan agak selamat, dan hasilnya siap dalam beberapa minit.

Anda boleh mempunyai ujian kulit yang positif untuk makanan, tetapi tidak mempunyai reaksi alergi terhadap makanan. Seorang profesional penjagaan kesihatan biasanya membuat diagnosis alahan makanan apabila seseorang mempunyai hasil ujian kulit yang positif untuk makanan tertentu dan riwayat reaksi yang menunjukkan alergi terhadap makanan yang sama.

Ujian darah

Selain ujian tikus kulit, profesional penjagaan kesihatan anda boleh mengambil sampel darah untuk mengukur tahap antibodi IgE untuk makanan istimewa.

Seperti ujian kulit, ujian darah positif tidak selalu bermakna bahawa anda mempunyai alahan makanan. Profesional penjagaan kesihatan anda harus menggabungkan keputusan ujian ini dengan maklumat mengenai sejarah tindak balas anda terhadap makanan untuk membuat diagnosis yang tepat mengenai alahan makanan.

Ujian makanan lisan

Ujian makanan lisan adalah kaedah kesihatan terakhir yang digunakan untuk mendiagnosis alahan makanan. Kaedah ini merangkumi langkah-langkah berikut:

 • Profesional penjagaan kesihatan anda memberi anda dos individu pelbagai makanan (makanan ini dilindungi supaya anda tidak tahu apa makanan yang diberikan), yang sebahagiannya dianggap mula menyebabkan reaksi alergi. Pada mulanya, dos makanan sangat kecil, tetapi jumlahnya meningkat secara beransur-ansur semasa ujian
 • Anda menelan makanan.
 • Profesional penjagaan kesihatan anda memerhatikan anda untuk melihat apakah tindak balas berlaku.

Untuk mengelakkan keputusan yang berat sebelah, ujian makanan lisan sering dilakukan tanpa mengetahui apa makanan yang diberikan, yang juga dikenali sebagai kaedah double blimd. Dengan cara ini, anda tidak mahupun pakar kesihatan anda tahu apa bahan yang anda makan. Pakar-pakar perubatan lain membuat pengukuran. Dalam satu ujian buta, profesional penjagaan kesihatan anda tahu apa yang anda makan, tetapi anda tidak.

Reaksi ini hanya untuk makanan yang disyaki dan bukan makanan lain supaya dapat mengesahkan diagnosis alergi makanan.

Mencegah alahan makanan

Pada masa ini tiada ubat untuk alergi makanan dan rawatan yang hanya boleh melegakan gejala tindak balas alahan makanan.

Anda hanya boleh mencegah gejala alahan makanan dengan mengelakkan makanan yang menyebabkan alergi. Selepas anda dan doktor anda mengenal pasti makanan yang membuat anda alah, anda mesti menghapus makanan ini dari menu anda.

Baca label makanan

Bacalah senarai ramuan pada label setiap hidangan siap sedia yang akan anda makan. Banyak alergen, seperti kacang, telur, dan susu, mungkin muncul dalam makanan siap sedia anda yang biasanya tidak dikaitkan dengan makanan anda

Simpan bersih

Langkah-langkah mudah untuk menjaga kebersihan dapat menghapuskan kebanyakan alergen dari persekitaran seseorang dengan alergi makanan. Sebagai contoh, hanya mencuci tangan dengan sabun dan air akan mengeluarkan alergen kacang, dan pembersih isi rumah akan mengeluarkan alergen dari permukaan.

Rawat tindak balas alahan makanan

Pendedahan tidak sengaja

Sekiranya anda mempunyai alahan makanan, anda mestilah bersedia untuk merawat pendedahan tidak sengaja. Berunding dengan profesional penjagaan kesihatan anda dan buat rancangan untuk melindungi diri anda sekiranya pendedahan tidak sengaja kepada makanan. Sebagai contoh, anda mesti mengambil langkah-langkah berikut:

 • Pakai gelang atau kalung perubatan
 • Menjalankan peranti penyuntik auto yang mengandungi epinefrin (adrenalin)
 • Dapatkan segera rawatan perubatan

Gejala ringan

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 20 Jun, 2019 | Terakhir Edited: 20 Jun, 2019

Sumber

Memahami Alahan Makanan. Institut Alergi dan Penyakit Berjangkit Kebangsaan (NIAID). http://www.niaid.nih.gov/topics/foodallergy/understanding/Pages/default.aspx. Diakses pada 30 Ogos 2015.

Alahan makanan: Apa yang anda perlu ketahui. (2012, 14 Mei). Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan AS. http://www.fda.gov/food/resourcesforyou/consumers/ucm079311.htm. Diakses pada 30 Ogos 2015.

Alahan makanan: Faktor risiko. (2011, 11 Februari). Mayo Clinic. http://www.mayoclinic.com/health/food-allergy/DS00082/DSECTION=risk-factors. Diakses pada 30 Ogos 2015.

Susu (nd). FAAN: Rangkaian Alahan Makanan & Anafilaksis. http://www.foodallergy.org/page/milk-allergy. Diakses pada 30 Ogos 2015.

Kacang tanah (nd). FAAN: Rangkaian Alahan Makanan & Anafilaksis. http://www.foodallergy.org/page/peanut-allergy. Diakses pada 30 Ogos 2015.

Alergi kerang: faktor risiko. (2011, 23 Jun) … Mayo Clinic. http://www.mayoclinic.com/health/shellfish-allergy/DS00987/DSECTION=risk-factors. Diakses pada 30 Ogos 2015.

Alergi soya. (nd). Inisiatif Makanan Alahan. http://www.faiusa.org/page.aspx?pid=384. Diakses pada 30 Ogos 2015.

Alergi soya: Pencegahan. (2011, 20 Mei). Mayo Clinic. http://www.mayoclinic.com/health/soy-allergy/DS00970/DSECTION=prevention. Diakses pada 30 Ogos 2015.

Alahan kacang pokok. (nd) … Kolej Asma, Alahan, & Imunologi Amerika. http://www.acaai.org/allergist/allergies/Types/food-allergies/types/Pages/tree-nut-allergy.aspx. Diakses pada 30 Ogos 2015.

Alergi gandum: sebab. (2011, 7 Julai). Mayo Clinic. http://www.mayoclinic.com/health/wheat-allergy/DS01002/DSECTION=causes. Diakses pada 30 Ogos 2015.

Alahan telur: Punca. (2011, 23 September). Mayo Clinic. http://www.mayoclinic.com/health/egg-allergy/DS01021/DSECTION=causes. Diakses pada 30 Ogos 2015.

Anafilaksis. (nd). Akademi Asma Amerika, Alahan, & Imunologi. http://www.aaaai.org/conditions-and-treatments/allergies/anaphylaxis.aspx. Diakses pada 30 Ogos 2015.

Alahan makanan: Gejala. (2011, 11 Februari). Mayo Clinic. http://www.mayoclinic.com/health/food-allergy/DS00082/DSECTION=syms. Diakses pada 30 Ogos 2015.

Alahan makanan: Gejala dan diagnosis. (nd). Akademi Asma Amerika, Alahan, & Imunologi. Diperoleh pada 13 September 2012, dari http://www.aaaai.org/conditions-and-treatments/allergies/food-allergies.aspx. Diakses pada 30 Ogos 2015.

Alergi makanan: Rawatan dan ubat. (2011, 11 Februari). Mayo Clinic. Diperoleh pada 13 September 2012, dari http://www.mayoclinic.com/health/food-allergy/DS00082/DSECTION=symptoms. Diakses pada 30 Ogos 2015.