Utama Maklumat kesihatan Berhati-hati, Mengelakkan Lemak Makan Boleh Memudaratkan
Berhati-hati, Mengelakkan Lemak Makan Boleh Memudaratkan

Berhati-hati, Mengelakkan Lemak Makan Boleh Memudaratkan

Anonim

Lemak boleh menjadi nutrien yang paling anda hindari, terutamanya jika anda sedang dalam proses kehilangan berat badan. Anda mesti kenal dengan produk berlabel lemak rendah, mungkin anda cenderung memilih jenis produk yang dikatakan lebih rendah lemak. Dengan trend hidup yang sihat sejak kebelakangan ini, lemak benar-benar musuh terbesar kita?

Image

Mitos: Lemak membuat anda gemuk

Lemak memang tinggi kalori. Sebagai perbandingan, 1 gram karbohidrat bersamaan dengan 4 kalori. Sedangkan 1 gram lemak bersamaan dengan 9 kalori. Dengan jumlah yang sama, lemak menyumbang dua kali lebih banyak kalori seperti karbohidrat dan protein. Jika fakta ini membuat anda mengurangkan jumlah pengambilan lemak dan kemudian masukkan pengambilan karbohidrat untuk mendapatkan kesan penuh yang sama, maka kaedah itu juga tidak betul. Kerana penggunaan karbohidrat yang berlebihan juga akan disimpan sebagai lemak di dalam badan.

Dan, jika produk rendah lemak adalah produk kegemaran anda, anda mungkin ingin menyemak semula label kandungan nutrisinya. Seperti yang dipetik oleh Daily Mail, produk lemak rendah biasanya mengandungi 20% lebih banyak gula daripada produk dengan jenama yang sama tetapi tidak rendah lemak. Lemak dalam makanan berfungsi untuk menambah rasa, jika lemak dikurangkan maka penambahan penambah rasa (seperti garam) dan gula dilakukan supaya rasa makanan tetap baik. Pengambilan gula yang berlebihan pastinya boleh meningkatkan berat badan anda.

Mitos 2: Lemak tidak baik untuk kesihatan

Diet Mediterranean yang dikatakan mengurangkan risiko penyakit jantung dan strok ternyata menjadi jenis diet yang tinggi lemak (45% daripada jumlah kalori diet Mediterranean berasal dari lemak). Jadi lemak benar-benar tidak baik untuk kesihatan? Maka mengapa diet tinggi lemak ini sebenarnya menghalang penyakit? Rahsia adalah jenis lemak yang anda makan. Jenis lemak boleh dibahagikan kepada tiga:

Lemak buruk

Termasuk dalam jenis lemak ini adalah lemak trans. Lemak ini adalah hasil sampingan proses hidrogenasi. Proses penghidrogenan bertujuan untuk menukar minyak yang berasal dari tumbuhan menjadi bentuk padat. Satu contoh produk hidrogenasi yang anda tahu ialah marjerin. Selain marjerin, lemak trans ditemui dalam produk makanan segera, kue, kerepek, dan popcorn segera. Trans lemak juga terdapat dalam jumlah kecil dalam daging atau produk tenusu dan persiapan mereka. Lemak trans mempunyai kesan kesihatan yang lebih buruk, termasuk menaikkan tahap LDL, mengurangkan tahap HDL, memainkan peranan dalam strok, rintangan insulin, dan penyakit jantung.

Dikatakan bahawa jika 2% kalori yang anda makan setiap harinya berasal dari lemak trans, maka risiko anda mengidap penyakit jantung meningkat menjadi 23%.

Lemak yang tidak buruk, tetapi juga tidak baik

Lemak tepu termasuk dalam jenis lemak ini. Anda tidak boleh sepenuhnya mengelakkan jenis lemak ini kerana lemak tepu kebanyakannya ditemui dalam makanan yang biasanya anda makan setiap hari. Di samping itu, kajian menunjukkan bahawa peranan lemak tepu dalam penyakit jantung tidak begitu ketara. Tetapi itu tidak bermakna ini adalah cahaya hijau untuk anda memakan banyak daging merah, telur, keju, dan susu krim penuh. Mungkin lemak tepu belum terbukti sepenuhnya menyebabkan penyakit jantung, tetapi dengan menggantikannya dengan lemak tak jenuh, anda masih akan mengurangkan risiko penyakit jantung dan penyakit degeneratif lain.

Lemak yang baik

Termasuk dalam lemak yang baik adalah lemak tidak tepu. Omega 3 dan omega 6 termasuk dalam jenis lemak ini. Lemak tak jenuh boleh ditemui dalam alpukat, minyak zaitun, salmon, sardin, dan kacang seperti kacang walnut dan kacang soya. Lemak tak jenuh dapat mengurangkan tahap LDL dan trigliserida, menurunkan tekanan darah, dan mengurangkan risiko menghidap demensia. Jenis lemak ini didapati secara meluas dalam diet Mediterranean.

Berapa banyak lemak yang perlu kita makan?

Lemak tidak selalu menjadi watak buruk dalam diet anda, selagi anda boleh menyesuaikannya dengan keperluan anda. Pengambilan lemak yang disarankan untuk orang Indonesia dari Kementerian Kesihatan adalah 25% daripada keperluan kalori harian anda. Ini bermakna jika keperluan harian kalori anda adalah 2000 kalori, maka jumlah lemak yang disyorkan untuk digunakan adalah sekitar 50 gram. Cuba gunakan lemak ini dari lemak tak jenuh.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 6, 2017 | Terakhir Edited: September 6, 2017

Sumber

Yayasan Pemakanan British. (2016, Februari). Lemak baik dan lemak buruk dijelaskan. Diperolehi daripada Yayasan Pemakanan British: https://www.nutrition.org.uk/healthyliving/basics/fats.html

Lemak: Fakta. (2015, April 30). Diperoleh dari Pilihan NHS: http://www.nhs.uk/Livewell/Goodfood/Pages/Fat.aspx

M.Ward, E. (2008, 30 Oktober). Fakta Lemak: Lemak Baik vs. Lemak buruk. Diambil dari WebMD: http://www.webmd.com/food-recipes/good-fats-bad-fats?page=1

Poulter, S. (2014, 6 April). Makanan rendah lemak mengandungi purata 20% lebih banyak gula daripada setara lemak penuh dan boleh meningkatkan risiko kenaikan berat badan dan diabetes, pakar kesihatan warna. Diperoleh dari Daily Mail: http://www.dailymail.co.uk/news/article-2598042/Low-fat-foods-contain-20-sugar-fat-equivalents-Experts-warn-lead-weight-gain.html

Siri-Tarino, PW, Sun, Q., Hu, FB, & Krauss, RM (2010). Meta analisis kajian kohort prospektif yang menilai persatuan lemak tepu dengan penyakit kardiovaskular. American Journal of Nutrition Clinical, 535-546.

Kebenaran mengenai lemak: yang baik, yang buruk, dan yang ada di antara. (2015, 7 Ogos). Diperolehi daripada Penerbitan Kesihatan Harvard, Sekolah Perubatan Harvard: http://www.health.harvard.edu/staying-healthy/the-truth-about-fats-bad-and-ood