Utama Maklumat kesihatan 6 Cara Cara Memasak Salmon Untuk Mengekalkan Pemakanan
6 Cara Cara Memasak Salmon Untuk Mengekalkan Pemakanan

6 Cara Cara Memasak Salmon Untuk Mengekalkan Pemakanan

Anonim

Salmon memasak tidak mudah. Kerana tekstur salmon cenderung menjadi lembut sehingga lebih mudah dihancurkan daripada jenis ikan lain. Jika dimasak dengan tidak betul, kandungan pemakanan salmon boleh dikurangkan atau menambah jumlah lemak di dalamnya. Jadi, bagaimana memasak salmon yang betul? Penjelasan berikut.

Image

Cara memasak salmon dengan betul supaya kandungan gizi tidak hilang

Salmon dikenali sebagai raja ikan antara jenis ikan lain. Oleh kerana ikan ini mengandungi banyak nutrien penting yang memberi manfaat kepada kesihatan.

Salah satunya mengandungi omega-3 yang berguna untuk mengekalkan kesihatan jantung. Pelaporan dari WebMD, setiap hidangan salmon mengandungi 1.2 hingga 1.9 gram asid lemak omega-3. Itulah sebabnya, Persatuan Jantung Amerika mengesyorkan makan ikan berlemak, terutama ikan salmon, sekurang-kurangnya dua hidangan seminggu untuk meraih faedah.

Di samping itu, salmon juga kaya dengan vitamin dan mineral, termasuk vitamin B1, vitamin B3, vitamin B6, vitamin B12, selenium. Salmon juga mengandungi antioksidan yang boleh membantu melindungi sistem imun daripada pelbagai penyakit. Kerana nilai pemakanan sangat besar, anda pasti tidak mahu kehilangan manfaat, bukan?

Sebagai penyelesaian, anda perlu tahu cara memasak salmon dengan betul supaya kandungan pemakanan dikekalkan. Berikut adalah cara memasak salmon yang boleh anda pilih, termasuk:

1. Dibakar

Image

Salmon sangat sesuai untuk dimasak oleh pembakaran. Berbanding dengan jenis ikan lain, daging salmon yang lembut akan memasak lebih cepat dan tidak mudah rosak apabila dimasak.

Di samping itu, ikan salmon panggang dianggap lebih sihat kerana anda tidak perlu menambah banyak lemak tambahan, kecuali minyak yang sedikit untuk mencairkan panggangan. Oleh itu, cukup untuk membakar salmon selama 10 hingga 15 minit untuk menghasilkan tekstur yang enak.

Untuk menjadikannya lebih berair dan lazat, tambahkan jus kapur sedikit di atas salmon ketika membakarnya. Jangan lupa menambah beberapa jenis sayuran seperti timun atau paprika supaya pengambilan pemakanan maksimum.

2. rebus

Image

Satu cara mudah memasak salmon adalah dengan mendidihnya. Ya, yang perlu anda lakukan adalah tenggelam ketulan salmon ke dalam kuali air dan rebus selama 10 minit sehingga dimasak.

Selain mendidih dengan air, anda juga boleh mendidihnya dengan sup sayur atau menambah rempah kegemaran anda. Akibatnya, anda akan mendapat daging salmon yang lembut dan lazat untuk dimakan.

Apabila dimasak, tambah salad kentang dan beberapa batang asparagus untuk melengkapkannya. Salmon rebus anda kali ini dijamin lebih lazat dan menarik.

3. Baked

Image

Kedua-duanya dalam bentuk salmon utuh atau dipotong, kedua-duanya sesuai untuk dimasak oleh penaik. Kaedah memasak ini sangat sihat, kerana anda tidak perlu menambah pengambilan lemak atau kalori kepada daging salmon.

Salmon panggang cenderung mengambil lebih lama daripada kaedah memasak lain, iaitu 20 hingga 39 minit dalam oven, bergantung pada suhu panggangan. Gunakan sedikit minyak zaitun dan jus kapur di atas salmon supaya ia lebih lazat dan sihat.

Apabila selesai, berkhidmat salmon panggang dengan kubis dan walnut yang dihiris. Rasanya dijamin lebih lazat dan membuatkan anda mahu memakannya lagi dan lagi.

4. Dihisap

Image

Menu salmon yang dihisap boleh dihidangkan sebagai makanan ringan atau makanan utama. Pertama sekali, anda perlu menambah campuran rempah-rempah kegemaran anda ke salmon, kemudian biarkan ia duduk seketika sehingga pengasam meresap sepenuhnya. Selepas itu, anda boleh memasak salmon asap sebagai hidangan makan malam untuk anda dan keluarga anda.

Walau bagaimanapun, salmon asap cenderung tidak mengandungi asid lemak omega-3 sebanyak salmon segar atau salmon dalam tin. Oleh itu, sebelum anda membeli salmon asap dalam bungkusan, selalu perhatikan kandungan nutrisi pada label pembungkusan.

5. Salmon dalam tin

Image

Anda mungkin takut bahawa makanan dalam tin tidak memenuhi nutrien yang diperlukan oleh tubuh anda. Terutama jika makanan ini mungkin telah menambahkan pengawet yang tidak baik untuk badan.

Makan, tunggu sebentar. Malah, salmon dalam tin telah menjadi salah satu sumber pemakanan yang baik seperti daging salmon lain yang diproses. Oleh itu, kualiti salmon dalam tin tidak akan berkurangan dalam masa seminggu, walaupun anda lupa memasaknya. Ini bermakna, pemakanan dalam salmon dalam tin akan tetap terjaga selagi anda menyimpannya dengan cara yang betul.

Kunci untuk mengekalkan kandungan nutrisi salmon dalam tin adalah untuk memilih bahan yang betul. Caranya, campurkan salmon kalengan dengan bahan makanan segar, seperti roti gandum, salad, dan tomato dihiris. Elakkan menambah mayonis atau keju agar tidak menambah pengambilan kalori ke menu salmon anda.

6. Salmon mentah

Image

Bagi anda pencinta sushi atau sashimi, ada kabar baik untuk anda. Kerana salmon masih segar, alias mentah, mengandung asam lemak omega-3 yang cukup tinggi. Di samping itu, rasanya lebih segar dan enak walaupun dimakan mentah.

Walau bagaimanapun, sebelum anda makan daging salmon mentah, pastikan salmon itu bersih dan masih segar. Pilih salmon berkualiti tinggi dan potong cara yang betul. Daging salmon yang tidak dipotong dengan betul akan memudar manisnya semulajadi salmon, bahkan membuatnya merasa tidak enak ketika dimakan.

Juga Baca:

  • 3 Tips untuk Keluarga Anda Makan Ikan
  • Apakah Konsekuensi Apabila Memakan Ayam Itu Tidak Matang? (Plus, Cara Memasak Kanan)
  • Rupa-rupanya, Seperti Ini Cara Terbaik untuk Memasak Cendawan Sehingga Pemakanan Masih Terawat

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 18 Julai 2018 | Terakhir Edited: 18 Julai 2018

Sumber

Cara Sihat untuk Berkhidmat Salmon. https://www.verywellfit.com/six-healthy-ways-to-serve-salmon-2507686. Diakses pada 7/16/2018.

Tiga Cara Memasak Salmon. https://www.webmd.com/diet/features/three-ways-to-cook-salmon. Diakses pada 7/16/2018.

Cara Memasak Salmon Apabila Diet. http://healthyeating.sfgate.com/cook-salmon-diet-2417.html. Diakses pada 7/16/2018.