Utama Maklumat kesihatan Jangan dielakkan, pengambilan lemak adalah salah satu kunci kepada pemakanan seimbang
Jangan dielakkan, pengambilan lemak adalah salah satu kunci kepada pemakanan seimbang

Jangan dielakkan, pengambilan lemak adalah salah satu kunci kepada pemakanan seimbang

Anonim

Lemak bukan sahaja perlu dielakkan, dihapuskan atau tidak dimakan. Badan memerlukan lemak untuk menghasilkan tenaga atau tenaga. Di samping itu, lemak juga menyediakan badan dengan keperluan kalori yang berguna untuk aktiviti fizikal, seperti asid lemak yang membantu badan menghasilkan hormon, vitamin, dan membina sel-sel baru. Apakah faedah lemak untuk tubuh, terutama bagi orang yang sedang merawat kanser?

Image

Apa lemaknya? Apakah faedah lemak?

Lemak diperoleh apabila kalori yang berlebihan dalam badan disimpan sebagai lemak untuk menyediakan rizab tenaga apabila diperlukan. Keuntungan lemak juga boleh membuat makanan berasa lebih baik di dalam mulut dan lidah. Jika anda mengalami kesukaran untuk mengurangkan berat badan atau merasakan perubahan yang berkaitan dengan kanser, lemak dalam makanan dapat membantu meningkatkan kalori yang diperlukan oleh tubuh.

Tetapi jika anda mengambil terlalu banyak lemak, badan akan berasa tidak selesa seperti rasa terlalu kenyang, kerana makanan yang mengandung lemak diproses lebih lama dalam pencernaan.

Bagi orang yang mengambil ubat untuk meningkatkan nafsu makan mereka, atau orang yang meletihkan daripada aktiviti, terlalu banyak lemak boleh meningkatkan kalori yang tidak diingini.

Bagi orang yang mempunyai penyakit jantung dan mengikuti diet jantung yang sihat perlu berunding dengan doktor untuk mengetahui sama ada menambah lemak ke menu harian anda dibenarkan.

Image

Kenali kedua-dua jenis lemak ini

Terdapat dua kategori lemak, lemak tepu (asid lemak tepu) dan lemak tak jenuh (asid lemak tak tepu). Asid lemak tepu ditemui dalam lemak daging atau haiwan seperti lemak babi, susu yang mengandungi lemak, coklat, minyak kelapa, minyak biji kapas dan minyak kelapa sawit. P.

Penyelidikan menunjukkan bahawa orang yang makan makanan yang mengandungi sejumlah besar lemak tepu mempunyai risiko penyakit jantung yang meningkat.

Kemudian, lemak tak tepu adalah satu jenis lemak yang boleh dibahagikan kepada beberapa jenis. Terdapat asid lemak tak jenuh tunggal, asid lemak tanpa monounsaturated (asid lemak tak tepu), asid lemak omega-3, asid lemak omega-6, dan lemak trans.

Makanan yang mengandungi lemak tak tepu adalah alpukat, kacang, ikan, makanan laut, minyak zaitun dan minyak canola. Orang yang makan makanan yang sihat untuk jantung akan menghadkan pengambilan lemak tepu dan memilih untuk mengambil lemak tak jenuh kerana lemak tak jenuh telah ditunjukkan untuk mengurangkan risiko penyakit jantung.

Walaupun memakan lemak trans boleh meningkatkan risiko penyakit jantung dan kanser. Lemak trans dan lemak trans juga terdapat dalam daging, produk tenusu, pemprosesan marjerin, roti, kek, biskut, kerepek, dan makanan goreng.

Penyelidikan lemak

Cara terbaik untuk mengimbangi pengambilan lemak adalah memilih makanan yang mengandungi lemak tak jenuh seperti minyak zaitun atau minyak kacang lain, lemak tak tepu, dan lemak tepu.

Kerana kebanyakan kesan makanan yang mengandung lemak menimbulkan risiko kanser, terutama pada kanser payudara dan kanser kolorektal.

Inisiatif Kesihatan (WHI) memeriksa lebih daripada 38, 000 wanita menopause. Jumlah ini diambil secara rawak untuk menentukan sejauh mana makanan rendah lemak dan makanan yang biasanya mereka makan mempunyai pengurangan yang signifikan dalam risiko kanser payudara dan kolorektal secara keseluruhan.

Hasilnya menunjukkan terdapat pengurangan risiko yang signifikan pada wanita yang pada mulanya suka menggunakan lemak tinggi, tetapi kemudian makan makanan rendah lemak. Makanan rendah lemak boleh mengurangkan risiko kanser ovari, tetapi ia tidak ada kena mengena dengan risiko kanser yang lain.

Image

Bagaimana dengan kalori?

Jadi berapa banyak kalori yang diperlukan oleh tubuh anda setiap hari untuk mengekalkan lemak daripada terkumpul? Mengambil pengambilan makanan dengan 24 hingga 28 kalori per kg berat badan adalah jumlah yang mencukupi untuk memenuhi keperluan kalori semasa rawatan tanpa menyebabkan pengukuran berat badan yang tidak dikehendaki.

Walau bagaimanapun, beberapa keadaan seperti demam, jangkitan, atau tahap tekanan yang tinggi boleh meningkatkan keperluan kalori anda. Doktor atau pakar pemakanan mempunyai akses kepada peralatan khas yang dapat mengukur keperluan tenaga dalam badan dengan lebih tepat. Tanya doktor atau ahli pemakanan anda untuk mengira kalori yang diperlukan oleh badan.

Juga Baca:

  • Manfaat Omega 3 dan 6 Asid Lemak untuk Pertumbuhan Kanak-kanak
  • Bagaimana Efektif Adakah Liposuction untuk Pembuangan Lemak?
  • Ingin Mencuba Liposuction? Baca Pertama Kemungkinan Risiko Kesan Sampingan

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh Semakan: 4 Oktober, 2018 | Terakhir Edited: 4 Oktober 2018

Sumber

(Pemakanan untuk Survivor Kanser - Makan Sihat - P15)

Lemak https://kidshealth.org/en/parents/fats.html Diakses pada 1 September 2018.

Apakah Manfaat Lemak Monounsaturated? https://www.healthline.com/nutrition/monounsaturated-fats Diakses 1 September 2018.