Utama maklumat kesihatan 4 Mitos Palsu Mengenai Penyakit Seks
4 Mitos Palsu Mengenai Penyakit Seks

4 Mitos Palsu Mengenai Penyakit Seks

Anonim

Terlalu banyak maklumat salah menyebarkan tentang penyakit kelamin , dan sebenarnya ini tidak terlalu mengejutkan. Sudah tentu, satu-satunya cara untuk anda menjadi 100% pasti anda tidak akan mengalami penyakit kelamin seperti herpes, chlamydia, atau gonorrhea, tidak boleh melakukan hubungan seks dengan mana-mana bentuk dengan orang yang dijangkiti. Walau bagaimanapun, jika anda memutuskan untuk melakukan hubungan seks, anda perlu mengetahui maklumat yang ada dan memastikan apa yang benar dan tidak benar.

Berikut adalah 5 kesilapan biasa yang diketahui orang tentang penyakit kelamin.

Mitos: Kita boleh tahu sama ada seseorang mempunyai penyakit kelamin hanya dengan melihatnya

Fakta : Bahkan doktor tidak boleh mengatakan bahawa seseorang mempunyai penyakit kelamin hanya dengan melihatnya. Mereka perlu melakukan ujian, seperti ujian darah.

Orang dengan penyakit kelamin mungkin tidak tahu bahawa mereka memilikinya, kerana penyakit kelamin tidak selalu mempunyai gejala. Tetapi tanpa gejala, orang dengan penyakit kelamin boleh menghantar dan menyebarkan virus. Penyakit kelamin yang tidak diubati boleh mengakibatkan masalah kesihatan yang serius, seperti ketidaksuburan atau penyakit keradangan pelvis (PID), yang boleh menyebabkan anda berakhir di hospital.

Apa yang boleh anda lakukan?

Walaupun anda dan pasangan anda berfikir bahawa tiada seorang pun daripada anda yang dijangkiti penyakit kelamin, ia tidak menyakitkan untuk mendapat pemeriksaan sebelum bersetubuh. Di samping itu, juga menggunakan kondom untuk setiap kontak, ini adalah satu bentuk langkah berjaga-jaga kerana keputusan pemeriksaan penyakit kelamin boleh memakan masa yang cukup untuk dilihat.

Mitos: Kita boleh mengelakkan penyakit kelamin dengan seks oral atau dubur

Fakta : Apa-apa bentuk seks (hubungan oral, dubur, faraj, atau hanya hubungan seksual), tidak menolak penghantaran penyakit kelamin.

Virus atau bakteria yang menyebabkan penyakit kelamin boleh memasuki tubuh manusia walaupun melalui luka atau air mata kecil di dalam mulut dan dubur, serta alat kelamin. Beberapa penyakit kelamin, seperti herpes atau ketuat genital, boleh ditularkan hanya dengan bersentuhan dengan kulit atau luka yang dijangkiti.

Apa yang boleh anda lakukan?

Gunakan kondom atau empangan pergigian (pelindung mulut) setiap kali anda mempunyai hubungan seks oral atau dubur. Jika rasa getah mengganggu anda, kini terdapat kondom yang tersedia dengan pelbagai perisa dan aroma yang dibuat khusus untuk seks oral.

Mitos: Sekiranya saya mengidap penyakit kelamin sekali, saya tidak akan mendapatnya semula

Fakta : Anda boleh mendapatkan penyakit venereal lebih daripada sekali.

Sesetengah jenis penyakit kelamin tidak boleh sembuh selamanya, contohnya herpes dan HIV. Di samping itu, penyakit seperti klamidia dan gonohea masih dapat sembuh. Oleh itu, anda boleh dijangkiti dengan penyakit yang sama jika anda membuat hubungan dengan seseorang yang mempunyai penyakit ini.

Apa yang boleh anda lakukan?

Sudah tentu melindungi diri anda dengan kondom! Dan sekiranya anda melakukan hubungan seks, anda boleh menjalani pemeriksaan doktor dengan kerap. Jika anda didiagnosis dengan penyakit kelamin, maka pasangan anda juga harus mengambil rawatan penyembuhan dengan segera seperti anda. Dengan cara itu, pasangan anda akan mengelakkan masalah yang berterusan di masa depan dan mencegah penghantaran semula.

Mitos: Jika saya membuat pemeriksaan dan keputusannya negatif, maka pasangan itu tidak perlu membuat pemeriksaan

Fakta : Pasangan anda mungkin mempunyai penyakit kelamin dan tidak mengetahuinya.

Tidak mustahil anda melakukan pemeriksaan, mengetahui bahawa anda tidak mempunyai penyakit kelamin, tetapi ia berakhir dengan kontrak dari pasangan anda sendiri.

Apa yang boleh anda lakukan?

$config[ads_text5] not found

Lakukan peperiksaan bersama. Ia tidak kelihatan romantis, tetapi tidak ada bukti cinta yang lebih baik daripada melindungi satu sama lain daripada penyakit.

3 fakta penting mengenai penyakit kelamin

Penyakit kelamin adalah sesuatu yang lebih daripada sekadar kehinaan. Penyakit kelamin adalah masalah kesihatan yang serius, yang jika tidak ditindaklanjuti mungkin menyebabkan kerosakan kekal, seperti ketidaksuburan atau kematian.

Terdapat banyak mitos tentang seks dan penyakit kelamin - semua yang telah disebutkan sebelumnya hanya beberapa perkara. Nasib baik, anda hanya perlu ingat fakta penting ini:

  1. Satu-satunya cara kita boleh mencegah 100% penyakit venereal (dan kehamilan) adalah dengan tidak melakukan hubungan seks.
  2. Sekiranya anda ingin melakukan hubungan seks, selalu gunakan kondom.
  3. Jika anda terlibat secara aktif dalam hubungan seksual, semaklah penyakit kelamin.

Kongsi artikel ini:

$config[ads_text6] not found

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 6, 2017 | Terakhir Edited: September 6, 2017

Sumber

http://kidshealth.org/teen/sexual_health/stds/std_myths.html#

http://teens.webmd.com/features/teens-and-stds-common-myths#1

http://www.healthline.com/health/sexually-transmitted-diseases/safe-sex#takeaway6