Utama Maklumat kesihatan 5 Kesalahan yang sering dilakukan oleh ibu bapa apabila memberi dadah kepada kanak-kanak
5 Kesalahan yang sering dilakukan oleh ibu bapa apabila memberi dadah kepada kanak-kanak

5 Kesalahan yang sering dilakukan oleh ibu bapa apabila memberi dadah kepada kanak-kanak

Anonim

Apabila kanak-kanak sakit, ibu bapa perlu bimbang tentang keadaan dan mendapatkan rawatan untuk memulihkan kesihatan kanak-kanak. Walaupun dirawat, ternyata terdapat beberapa kesilapan dalam mengambil dadah yang diberikan oleh ibu bapa kepada anak-anak. Daripada penyembuhan, keadaan kesihatan kanak-kanak semakin teruk. Apakah kesilapan mengambil ubat yang sering dilakukan oleh ibu bapa kepada kanak-kanak? Ketahui jawapan dalam ulasan berikut.

Image

Ralat mengambil ubat pada kanak-kanak

Pelaporan dari Orang Tua, setiap tahun kira-kira 71, 000 kanak-kanak dirawat di bilik kecemasan kerana keracunan dadah yang tidak disengajakan. Pakar mengatakan bahawa ramai ibu bapa secara tidak sengaja membuat kesilapan ketika memberikan ubat kepada anak-anak. Kesalahan boleh menyebabkan penyakit berpanjangan dan kesan sampingan boleh menjadi serius, terutama pada bayi dan kanak-kanak.

Daniel Frattarelli, MD, bekas ketua jawatankuasa Akademi Pediatrik Amerika di Dearborn, Michigan, mengatakan bahawa metabolisme kanak-kanak masih belum matang dan tidak lengkap sehingga mereka lebih terdedah kepada risiko kesilapan ubat. Langkah yang paling sesuai ialah menanyakan penjelasan doktor atau ahli farmasi jika anda masih tidak faham mengenai ubat-ubatan yang diberikan. Kemudian, jangan lupa untuk membaca semula label atau arahan untuk dos ubat yang anda boleh dari farmasi sebagai panduan. Kerana, kesalahan boleh terjadi apabila ubat diberikan. Jika ibu bapa membaca semula ubat dengan teliti, kesilapan yang diberikan jenis ubat atau dos boleh dielakkan.

Berikut adalah kesilapan dalam mengambil dadah yang sering digunakan oleh ibu bapa kepada anak-anak mereka dan bagaimana untuk mengelakkan mereka, seperti:

1. Memberi ubat secara berlebihan

Kanak-kanak selalunya mempunyai selsema dan anda tidak boleh merasakan hati melihat mereka terus mengalami kesesakan hidung. Mungkin anda akan membeli ubat yang sejuk di kedai untuk menyembuhkannya. Walau bagaimanapun, anda perlu tahu bahawa banyak ubat-ubatan sejuk di pasaran benar-benar mengandungi ramuan yang sama, iaitu acetaminophen (paracetamol). Kandungan ubat sememangnya berguna sebagai ubat penahan sakit semasa demam, yang juga dijumpai dalam ubat tylenol. Ini bermakna kanak-kanak akan mengambil dua dos acetaminophen jika anda merawatnya bersama-sama dengan tylenol.

Apabila demam telah reda, anda harus berhenti menggunakan dadah. Ini memberi peluang kepada tubuh untuk menguatkan sistem imuninya terhadap jangkitan. Sebaliknya, masukkan kompresses suam hangat di kawasan ketiak untuk membantu mengurangkan demam.

Kemudian, tidak dibenarkan memberikan dadah lebih daripada dos jika gejala tidak membaik; Selesema biasanya mempunyai tempoh enam jam untuk diambil semula.

2. Menggunakan ubat semulajadi tanpa kebenaran doktor

Jangan gunakan ubat semulajadi bersama ubat preskripsi, terutamanya tanpa pengetahuan doktor. Kerana, kedua-dua jenis ubat mempunyai proses yang berbeza dalam tubuh. Kemungkinan kedua-dua fungsi bertentangan satu sama lain dalam keadaan tertentu, menyebabkan tindak balas berbahaya dalam tubuh.

3. Memberi antibiotik dalam keadaan tidak sesuai

Ia mungkin berlaku kepada anda bahawa antibiotik boleh membantu sistem imun kanak-kanak menjadi lebih kuat dan membunuh bakteria yang menyebabkan jangkitan. Walau bagaimanapun, tidak semua penyakit disebabkan oleh bakteria. Oleh itu, penggunaan ubat antibiotik tidak betul.

Di samping itu, memberikan antibiotik tanpa nasihat doktor dan digunakan dalam jangka panjang dapat menjadikan bakteria menjadi tahan terhadap rawatan. Sebaliknya, tanya doktor anda jika anda memerlukan antibiotik atau tidak. Kebanyakan antibiotik tidak digunakan apabila keadaan kanak-kanak semakin baik.

4. Jangan gunakan sudu ubat yang disediakan

Sering ibu bapa tidak memberi perhatian atau mengabaikan sudu yang disediakan dalam pakej ubat sirap. Ini boleh menyebabkan syrup diambil atau tidak mengikut dos. Pada pembungkusan ubat, cawan pengukur milimeter atau cawan yang jelas akan disediakan yang telah diselaraskan mengikut dos.

Kemudian gunakan sudu. Jangan tuangkan sirap dengan sudu atau sudu yang jelas berbeza dan tidak tepat. Ini mengelakkan ubat yang dianjurkan di atas atau di bawah dos.

5. Pilih dos ubat berdasarkan umur kanak-kanak, bukan berat badan

Setiap kanak-kanak mempunyai berat badan yang berbeza walaupun pada usia yang sama. Kanak-kanak yang berlebihan berat badan, secara amnya memerlukan lebih banyak ubat daripada dos yang disyorkan pada label pembungkusan apabila memusingkan kefein dan dextromethorphan dalam ubat batuk. Ini memang mempengaruhi keberkesanan dadah. Begitu juga, jika kanak-kanak itu kurang berat badan.

Juga Baca:

  • Apa Yang Harus Dilakukan Orangtua Jika Kanak-kanak Menjadi Mangsa Pembuli Siber?
  • Di samping bersenam, senaman juga meningkatkan pencapaian akademik anak-anak dan remaja
  • 6 Cara Meningkatkan Sistem Imun Kanak-Kanak

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh Semakan: 12 Mac, 2018 | Edited Terakhir: 12 Mac, 2018

Sumber

5 Kesalahan Pengambilan Obat Ibu Bapa Membuat. https://www.parents.com/health/medicine/antibiotics/5-medication-mistakes-parents-make/. Diakses pada 2 Mac, 2018.

8 Kesalahan Pengambilan Obat Ibu Bapa Membuat. https://www.parents.com/health/medicine/antibiotics/medication-mistakes-parents-make/. Diakses pada 2 Mac, 2018.

8 Kesalahan Pengambilan Obat Ibu Bapa Membuat. https://sg.theasianparent.com/medication-mistakes-parents-make/. Diakses pada 2 Mac, 2018.