Utama Alahan Kenapa saya tidak alah kepada kacang tanah dan lain-lain?
Kenapa saya tidak alah kepada kacang tanah dan lain-lain?

Kenapa saya tidak alah kepada kacang tanah dan lain-lain?

Anonim

Sesetengah daripada anda mungkin mempunyai alahan yang berbeza. Sesetengahnya mempunyai alahan terhadap makanan tertentu, alahan debu, alahan sejuk, dan sebagainya. Salah satu jenis alahan yang paling biasa adalah alergi kepada makanan tertentu. Dan, salah satu makanan yang paling sering menyebabkan alahan adalah kacang tanah. Adakah mana-mana daripada anda alah kepada kacang? Adakah anda tahu mengapa anda boleh mengalami alahan kacang?

Image

Apa yang menyebabkan seseorang mengalami alergi kacang?

Alergi berkaitan dengan sistem imun anda. Sistem imun yang normal akan melawan jangkitan dari bahan asing yang boleh membahayakan tubuh.

Nah, pada orang dengan alahan kacang, sistem kekebalan tubuh adalah salah dalam mengenal pasti protein dalam kacang. Sistem imun berfikir protein dalam kacang sebagai bahan asing berbahaya. Oleh itu, tubuh akan menyebabkan reaksi berlebihan dan melepaskan bahan kimia (seperti histamin) ke dalam darah.

Histamine boleh menjejaskan pelbagai tisu di dalam badan, seperti kulit, mata, hidung, saluran udara, paru-paru, saluran penghadaman, dan saluran darah. Oleh itu, pelbagai reaksi berlaku di dalam badan apabila badan terdedah kepada kacang tanah. Ya, hubungan langsung atau tidak langsung dengan kacang boleh menyebabkan tubuh melepaskan histamin dan menyebabkan reaksi alahan. Ini bergantung kepada keterukan alergi anda.

Tubuh boleh menyebabkan tindak balas alahan apabila terdedah kepada kacang melalui pelbagai cara, seperti:

 • Hubungan langsung, seperti makan kacang atau makanan yang mengandungi kacang. Kadang-kadang, sentuhan kulit langsung dengan kacang boleh mencetuskan reaksi alergi.
 • Sentuhan silang, seperti memakan makanan yang terdedah kepada kacang ketika diproses.
 • Menghirup, reaksi alahan boleh berlaku apabila anda menghirup udara mengandungi kacang, seperti dari tepung kacang. Protein kacang yang dihirup dan memasuki badan anda boleh menyebabkan reaksi alergi.

Apa yang berlaku jika seseorang yang mempunyai alergi kacang makan kacang?

Alahan kacang boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, kedua-dua kanak-kanak dan orang dewasa. Seseorang yang mempunyai alergi kacang boleh menunjukkan reaksi alergi, walaupun dia makan hanya beberapa kacang atau makanan yang mengandungi kacang. Reaksi alergi ini boleh berlaku dari tahap ringan hingga teruk, dan bahkan boleh mengancam nyawa anda, yang disebut anafilaksis.

Reaksi alahan ini timbul kerana badan itu menyusun sebatian histamin untuk melawan bahan-bahan asing. Beberapa reaksi biasa yang boleh timbul adalah:

 • Reaksi kulit: gatal-gatal, bintik merah pada kulit, bengkak, dan ruam
 • Reaksi terhadap saluran pernafasan: hidung berair, bersin, sakit tekak, batuk, berdehit, kesukaran bernafas
 • Reaksi terhadap sistem pencernaan: sakit perut, cirit-birit, muntah, loya, dan kekejangan perut
 • Gatal di sekitar mulut dan tekak
 • Mata gatal, berair, atau bengkak

Reaksi ini boleh muncul beberapa minit hingga beberapa jam selepas anda makan kacang. Reaksi yang timbul mungkin berbeza antara individu. Ia semua bergantung kepada badan anda. Sebenarnya, reaksi boleh kelihatan berbeza pada masa yang berlainan dalam orang yang sama.

Siapa yang berisiko untuk membangunkan alahan kacang?

Juga Baca:

 • 8 Makanan Ini Boleh Membantu Perangi Alergi Tanpa Dadah
 • Alahan, Jika Dipaksa Teruskan, Bolehkah Ia Menyembuhkan Masa Panjang?
 • Alergi susu sebagai dewasa, apa gejala?

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 20 Jun, 2019 | Terakhir Edited: 20 Jun, 2019

Sumber

Mayo Clinic. (2015). Punca alergi kacang - Klinik Mayo . [online] Boleh didapati di: http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/peanut-allergy/basics/causes/con-20027898 [Diakses 4 Apr 2017].

Defelice, M. dan Kekevian, A. (2014). Nut dan Kacang Alergi . [online] Boleh didapati di: http://kidshealth.org/en/teens/nut-allergy.html# [Diakses April 4 2017].

WebMD. Tinjauan Topik Alergi Peanut . [dalam talian] WebMD. Boleh didapati di: http://www.webmd.com/allergies/tc/peanut-allergy-overview#1 [Diakses 4 Apr 2017].

Krucik, G. (2013). Nut alahan: Apakah Gejala? . [online] Boleh didapati di: http://www.healthline.com/health-slideshow/nut-allergy-symptoms#10 [Diakses 4 Apr 2017].