Utama Maklumat kesihatan Ketahui Narcolepsy, Penyakit Yang Membuat Anda Sering Tidur
Ketahui Narcolepsy, Penyakit Yang Membuat Anda Sering Tidur

Ketahui Narcolepsy, Penyakit Yang Membuat Anda Sering Tidur

Anonim

Narcolepsy adalah gangguan tidur kronik, di mana terdapat keabnormalan dalam saraf yang menyebabkan seseorang tiba-tiba tertidur dalam masa dan tempat yang mungkin tidak sesuai untuk tidur. Gangguan ini menyerang keupayaan seseorang untuk mengawal masa tidur. Orang yang menderita narkolepsi mengalami kesukaran untuk mengawal rasa mengantuk, terutama pada waktu siang dan sukar untuk berjaga lama supaya mereka boleh tidur pada bila-bila masa walaupun aktif.

Image

Narcolepsy biasanya dialami oleh mereka yang berumur antara 15 hingga 25 tahun, walaupun sesiapa pun boleh mengalami masalah ini. Dalam banyak kes, biasanya narcolepsy tidak dapat didiagnosis dan didiagnosis sehingga ia tidak dirawat.

Apakah tanda-tanda narkolepsi?

 • Mengantuk yang berlebihan semasa waktu siang: mereka yang mengalami narkolepsi biasanya mengalami kesukaran untuk bangun dan tetap tertumpu pada siang hari, masa ketika seseorang biasanya bergerak.
 • Serangan tidur: jatuh tidur dengan tiba-tiba tanpa sebarang amaran atau amaran. Orang dengan narcolepsy boleh tidur semasa bekerja atau memandu, dan apabila mereka bangun, mereka tidak akan ingat apa yang berlaku.
 • Cataplexy: keadaan di mana seseorang kehilangan kawalan terhadap kekuatan ototnya yang menyebabkan kelemahan. Bukan sahaja kejatuhan tiba-tiba, cataplexy juga boleh membuat seseorang sukar bercakap. Cataplexy tidak dapat dikawal dan biasanya cenderung dipicu oleh emosi, kedua-dua emosi positif (ketawa atau lebih teruja) dan emosi negatif (ketakutan, kemarahan, kejutan). Keadaan ini boleh berlangsung selama beberapa saat hingga beberapa minit. Tidak semua pesakit narcolepsy mengalami cataplexy, sesetengahnya hanya akan mengalami cataplexy satu hingga dua kali setahun manakala sesetengahnya dapat mengalami cataplexy setiap hari.
 • Lumpuh tidur: atau sering dikenali sebagai 'mengantuk'. Keadaan ini menyebabkan seseorang berasa lumpuh sama ada semasa tidur atau ketika mereka mahu bangun. Kehilangan keupayaan untuk bergerak dan bercakap adalah contoh lumpuh tidur. Acara ini boleh mengambil masa beberapa saat hingga beberapa minit. Lumpuh tidur biasanya berlaku apabila seseorang memasuki fasa REM (Pergerakan Mata Pantas) semasa tidur, di sini adalah fasa di mana mimpi biasanya berlaku sehingga lumpuh sementara muncul untuk menghalang kita bergerak kerana impian.
 • Halusinasi: halusinasi yang dimaksudkan adalah halusinasi hypnagogic (berlaku ketika kita sedang tidur) dan halusinasi hypnopompic (berlaku apabila sedar). Halusinasi ini boleh terjadi apabila anda separuh sadar.
 • Ciri-ciri lain yang ciri narkolepsi adalah gangguan tidur, seperti apnea tidur (keadaan di mana pernafasan tiba-tiba berhenti berulang-ulang semasa tidur), sindrom kaki gelisah, kepada insomnia. Penghidap Narcolepsy juga boleh bergerak semasa tidur dan bermimpi, seperti menendang, meninju, menjerit.

Apa yang menyebabkan narkolepsi?

Penyebab narcolepsy masih belum diketahui. Tetapi beberapa kes narcolepsy disebabkan oleh kekurangan senyawa hypocretin (atau juga dipanggil orexin) di otak. Kompaun ini mengaitkan kesedaran apabila anda terjaga serta keadaan REM apabila anda sedang tidur. Tahap hypocretin rendah didapati pada mereka yang mengalami cataplexy. Walaupun tidak ada penjelasan mengapa penghasilan hipocretin di otak dapat dikurangkan, namun penyelidik mengesyaki hubungan antara masalah ini dan autoimun.

Beberapa kajian menunjukkan hubungan antara narcolepsy dan pendedahan seseorang kepada virus H1N1 (selesema babi) dan vaksin H1N1. Tetapi tidak ada penjelasan lanjut sama ada virus itu langsung mencetuskan narcolepsy atau pendedahan kepada H1N1 meningkatkan risiko seseorang yang menderita narcolepsy di kemudian hari. Dalam sesetengah kes, genetik juga memainkan peranan dalam narcolepsy.

Apakah perbezaan antara corak tidur normal dan narcolepsy?

Corak tidur normal biasanya akan melalui dua fasa, iaitu Gerakan Mata Non-Rapid (NREM) dan Pergerakan Mata Rapid (REM). Dalam fasa NREM, gelombang isyarat di dalam otak perlahan-lahan berkurang. Selepas beberapa jam, fasa REM akan bermula. Pada peringkat ini biasanya kita bermimpi. Walau bagaimanapun, pesakit narcolepsy akan pergi terus ke fasa tidur REM tanpa melalui fasa NREM. Sesetengah ciri-ciri fasa REM seperti cataplexy, lumpuh tidur, dan halusinasi boleh berlaku dalam keadaan terbangun penderita narcolepsy.

Bagaimana untuk menyembuhkan narcolepsy?

Sehingga kini tiada kaedah yang boleh menyembuhkan narcolepsy sepenuhnya. Tetapi beberapa gejala narkolepsi boleh dirawat dengan perubahan gaya hidup dan ubat-ubatan. Doktor akan menetapkan ubat-ubatan yang boleh mengawal rasa mengantuk pada siang hari, mencegah serangan cataplexy, untuk meningkatkan kualiti tidur pada waktu malam. Jenis ubat yang diberikan biasanya dalam bentuk perangsang yang boleh berfungsi untuk merangsang sistem saraf pusat untuk membantu orang-orang dengan narcolepsy tetap terjaga pada siang hari.

Mempunyai jadual tidur dapat membantu penghidap narcolepsy mengatasi mengantuk yang berlebihan. Napping selama 20 minit dapat membantu memulihkan kepekatan. Juga cuba tidur pada waktu malam dan bangun pada waktu yang sama setiap hari. Mengelakkan alkohol dan nikotin dan rajin dalam aktiviti fizikal dapat membantu mencegah gejala narcolepsy yang semakin buruk.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 6, 2017 | Terakhir Edited: September 6, 2017

Sumber

Karriem-Norwood, V. (2014, 28 Ogos). Narcolepsy. Diperolehi daripada WebMD: http://www.webmd.com/sleep-disorders/guide/narcolepsy?page=1

Kakitangan klinik Mayo. (2015, 1 September). Narcolepsy. Diambil dari Mayo Clinic: http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/narcolepsy/basics/lifestyle-home-remedies/con-20027429

Narcolepsy. (2016, 29 April). Diperoleh dari Pilihan NHS: http://www.nhs.uk/conditions/Narcolepsy/Pages/Introduction.aspx

Pejabat Komunikasi dan Perhubungan Awam Institut Gangguan Neurologi Kebangsaan dan Strok. (nd). Lembaran Fakta Narcolepsy. Diperolehi daripada Institut Gangguan Neurologi Kebangsaan dan Strok: http://www.ninds.nih.gov/disorders/narcolepsy/detail_narcolepsy.htm#3201_7