Utama Alergi Persediaan Kecemasan untuk Alergi Makanan yang Teruk
Persediaan Kecemasan untuk Alergi Makanan yang Teruk

Persediaan Kecemasan untuk Alergi Makanan yang Teruk

Anonim

Bagi orang yang mengalami alahan makanan, reaksi alahan boleh merangkumi ketidakselesaan ringan dan teruk dan juga mengancam nyawa. Satu-satunya cara yang terbukti untuk mencegah tindak balas anaphylactic adalah untuk mengelakkan makanan atau alergen anda. Malangnya, walaupun anda rajin, anda mungkin tidak menyedari hubungan dengan salah satu pencetus alahan anda. Mempunyai pelan kecemasan apabila pendedahan yang tidak diduga terhadap alahan datang dapat menyelamatkan nyawa anda.

Image

Perubatan

Reaksi anaphylactic adalah kecemasan yang memerlukan rawatan segera. Sentiasa membawa penyuntik auto epinephrine dengan anda. Sekiranya anda didiagnosis dengan alergi makanan yang teruk, doktor anda mungkin menetapkan jenis penyuntik automatik, yang mesti anda bawa sepanjang masa. Peranti ini adalah peranti semburan yang mengandungi epinefrin dan jarum tersembunyi. Anda tidak perlu menjadi pakar kesihatan untuk melakukan suntikan. Peranti ini dibuat untuk digunakan dengan mudah oleh orang awam dan orang-orang dari semua peringkat umur. Sekiranya diperlukan, suntikan ini dibuat untuk bahagian luar otot paha atas, direka untuk digunakan walaupun melalui pakaian.

Menurut garis panduan yang ditetapkan oleh pihak berkuasa, untuk rawatan anafilaksis, suntikan mesti diberikan secepat mungkin. Keterlambatan dengan cepat boleh menyebabkan penurunan dalam keadaan seseorang, dan kadangkala boleh menyebabkan kematian dalam masa 30 hingga 60 minit selepas timbul gejala.

Epinephrine mula bekerja tetapi kadang-kadang mengulangi dos yang diperlukan. Jangan tunggu sekiranya gejala-gejala bertambah baik, hanya tergesa-gesa ke hospital kerana ini adalah kecemasan perubatan.

Apa yang perlu dilakukan jika seseorang mengalami tindak balas anaphylactic

Menyedari apa yang perlu dilakukan jika anda atau seseorang yang anda tahu mempunyai tindak balas anaphylactic sebelum anda boleh bermaksud hidup dan mati. Adalah penting untuk mengetahui apakah tanda-tanda dan gejala anafilaksis dan mendidik orang-orang yang paling dekat dengan anda tentang gejala-gejala ini, serta butiran alergen anda. Kedua-dua anda dan orang-orang dengan siapa anda mesti tahu cara menguruskan suntikan epinefrin dalam tindak balas alergi yang teruk.

Langkah-langkah berikut disarankan untuk dilakukan sebaik sahaja anda melihat tanda-tanda anafilaksis dalam diri anda atau orang lain:

 • Jauhi makanan alahan segera
 • Berikan penyuntik dengan segera dengan menyuntikkannya ke otot paha
 • Hubungi panggilan kecemasan dengan segera
 • Jika di hospital, hubungi pasukan resusitasi
 • Selepas diberikan epinefrin, pesakit mesti berbaring
 • Keluarkan pakaian yang ketat
 • Pastikan terdapat seseorang di sebelahnya untuk mengelakkan tercekik jika mereka muntah atau ada pendarahan dari mulut.

Beberapa peringatan penting jika anda bersama seseorang yang menunjukkan tanda-tanda anafilaksis:

 • Jangan tunggu untuk melihat jika gejala bertambah baik sebelum memberi suntikan atau meminta bantuan. Menunggu sangat meningkatkan risiko kematian.
 • Antihistamin tidak dapat menggantikan epinefrin dan boleh meningkatkan risiko seseorang terhadap tindak balas yang mengancam nyawa.
 • Rawatan kecemasan diperlukan walaupun gejala bertambah baik kerana terdapat risiko gejala yang kembali, walaupun selepas rawatan epinefrin.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 20 Jun, 2019 | Terakhir Edited: 20 Jun, 2019

Sumber

Pelan Tindakan Kecemasan Anafilaksis. Akademi Alergi Amerika, Asma & Imunologi. http://www.aaaai.org/Aaaai/media/MediaLibrary/PDF%20Documents/Libraries/Anaphylaxis-Emergency-Action-Plan.pdf. Diakses pada 19 Ogos 2015.

Anafilaksis: Bantuan Pertama. Mayo Clinic. Diambil pada 13 Oktober 2013, darihttp: //www.mayoclinic.com/health/first-aid-anaphylaxis/FA00003 Diakses pada 19 Ogos 2015.

Alahan Makanan: Rawatan dan ubat. Mayo Clinic. Diperoleh pada 13 Oktober 2013, dari http://www.mayoclinic.com/health/food-allergy/DS00082 Diakses pada 19 Ogos 2015.

Institut Alergi dan Penyakit Berjangkit Kebangsaan. Diagnosis dan Pengurusan Anafilaksis Disebabkan oleh Makanan. Dalam Garis Panduan untuk Diagnosis dan Pengurusan Alergi Makanan di Amerika Syarikat. http://www.niaid.nih.gov/topics/foodAllergy/clinical/Documents/FAguidelinesPatient.pdf Diakses pada 19 Ogos 2015.