Utama Alahan Neti Pot untuk Pengairan Nasal
Neti Pot untuk Pengairan Nasal

Neti Pot untuk Pengairan Nasal

Anonim

Sesiapa yang telah memainkan gelombang kasar di pantai mungkin bersetuju bahawa pernafasan air laut yang sejuk melalui hidung anda boleh berasa menyegarkan. Walaupun pada mulanya ia agak menyakitkan, pengairan paksa ini kadang-kadang menyebabkan kelegaan sinus yang disekat. Mungkin ini yang mengilhami seseorang di India beberapa dekad yang lalu untuk mencuba pengairan hidung sendiri, yang sekarang juga biasa di banyak tempat.

Antara gejala paling teruk alergi hidung (rinitis alergen) adalah pengeluaran lendir yang berlebihan, kesesakan hidung, hidung berair, dan kerengsaan hidung dan sinus. Sesetengah orang dengan alergi boleh membina rhinosinusitis, keadaan keradangan kronik yang dicirikan oleh rongga sinus yang dijangkiti atau terinfeksi.

Amalan kuno

Beberapa abad yang lalu, pengamal Ayurveda, sistem perubatan tradisional India, telah mempelopori penggunaan air masin hangat untuk mengepam rongga hidung dan menghilangkan lendir, debunga dan serpihan yang lain.

Juga dikenali sebagai "douche hidung" atau "hidung hidung", pengairan hidung menggunakan dua bahan mudah: air garam dan bekas yang direka khas, dipanggil periuk neti, yang memberikan aliran air garam ke dalam rongga hidung melalui satu lubang hidung dan kemudian mengalir melalui lubang hidung yang lain. Pengamal biasanya melakukannya hingga empat kali sehari.

Penyokong teknik mendakwa bahawa periuk neti menawarkan pelepasan ketara daripada kesesakan hidung dan kerengsaan. Mereka juga mendakwa bahawa amalan ini boleh mengurangkan sakit kepala yang berkaitan dengan kesesakan sinus dan mengurangkan pergantungan pesakit terhadap antibiotik untuk melawan jangkitan sinus. Ini boleh mengurangkan penggunaan semburan kortikosteroid hidung untuk mengawal keradangan hidung yang berkaitan dengan alahan. Pengguna melaporkan perasaan "diberi kuasa" untuk mengawal alahan mereka, dan mendakwa bahawa kaedah ini memberikan peningkatan yang signifikan dalam kualiti hidup.

Banyak ujian klinikal telah dijalankan, dan kebanyakan bersetuju bahawa pengairan hidung adalah selamat dan diterima dengan baik. Paling teruk, mereka perhatikan bahawa prosedur ini boleh menjadi rumit dan memerlukan lebih banyak usaha seperti mengambil ubat.

Yang terbaik, pengairan hidung memberikan peningkatan yang ketara dalam pelbagai gejala alergi. Misalnya, penyelidik di University of California, San Diego mempelajari lebih daripada 200 pesakit yang menggunakan prosedur tersebut. Subjek mengalami "penambahbaikan penting secara statistik" dalam 23 daripada 30 simptom, serta penambahbaikan dalam kualiti hidup dalam penilaian subjektif.

Adakah terdapat amaran sebelum menggunakan periuk neti?

Terdapat beberapa kaveat. Pengairan periuk neti ini tidak boleh digunakan pada bayi. Menurut persidangan perubatan pada tahun 2009, penggunaan berterusan pengairan hidung sebenarnya dapat meningkatkan risiko jangkitan sinus. Kegunaan sekali-sekala tidak dikaitkan dengan risiko ini, tetapi penggunaan rutin tidak boleh dilakukan kerana dapat menghapus beberapa elemen pelindung dari membran mukus yang melapisi saluran hidung dan sinus.

Amaran terakhir: adalah penting untuk menggunakan air steril untuk menyediakan penyelesaian pengairan. Air yang digunakan mestilah mencukupi. Amuba parasit, yang dipanggil naegleria fowleri, telah dikaitkan dengan beberapa kematian di kalangan pengguna periuk neti yang gagal menggunakan air steril. Selepas menemui sinus, parasit boleh membuat otak mereka, menyebabkan jangkitan maut.

Bagaimana untuk melakukannya?

Periuk Neti adalah alat mudah yang menyerupai versi yang lebih kecil dari lampu Aladdin yang legenda. Air steril hangat dicampur dengan garam tulen dalam bekas ini. Tolak kepala sedikit ke satu sisi, moncong diletakkan di lubang hidung, dan larutan garam dibenarkan melewati rongga hidung dan keluar dari lubang hidung yang lain.

Seperti yang disebutkan di atas, adalah penting untuk menggunakan air steril, secara langsung dibeli atau diperolehi dengan mendidih dan penyejukan. Penyelesaian garam, sama ada isotonik (0.9% garam, 9 g natrium klorida yang dibubarkan dalam satu liter air, contohnya) atau hipertonik (0.7% hingga 0.3% penyelesaian garam) dibuat dengan menambah jumlah yang tidak betul yodium tulen natrium klorida.

Garam kosher adalah sumber natrium klorida tulen tanpa penambahan mineral. Pengairan hidung tidak boleh dicuba dengan air paip atau air suling. Kemandulan sangat penting untuk keselamatan, dan garam menghalang sensasi haba yang berkaitan dengan penggunaan penyelesaian bukan isotonik.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: 20 Januari, 2017 | Terakhir Edited: 20 Januari 2017

Sumber

Hermelingmeier, KE, Weber, RK, Hellmich, M., Heubach, CP, & Mösges, R. (2012). Pengairan hidung sebagai rawatan tambahan rhinitis alergi: kajian sistematik dan analisis meta. American Journal of Rhinology & Allergy , 26 (5), e119-e125. http://www.ingentaconnect.com/content/ocean/ajra/2012/00000026/00000005/art00001

Heatley, DG, McConnell, KE, Kille, TL, & Leverson, GE (2001). Pengairan hidung untuk pengurangan gejala sinonasal. Otolaryngology - Pembedahan Kepala dan Leher , 125 (1), 44-48. http://oto.sagepub.com/content/125/1/44.short

Rabago, D., Pasic, T., Zgierska, A., Mundt, M., Barrett, B., & Maberry, R. (2005). Keberkesanan pengairan hidung salur hipertonik untuk gejala sinonasal kronik. Pembedahan Otolaryngology-Head and Leher , 133 (1), 3-8. http://www.laboratoriosconcordia.com.mx/imgs/sinomarin/6.-Rubahan_2005.pdf