Utama Maklumat kesihatan Apa yang Anda Perlu Tahu Mengenai Gonorrhea
Apa yang Anda Perlu Tahu Mengenai Gonorrhea

Apa yang Anda Perlu Tahu Mengenai Gonorrhea

Anonim

Gonorrhea adalah penyakit kelamin yang disebabkan oleh bakteria yang dipanggil neisseria gonorrhoeae . Bakteria ini boleh dihantar dari satu orang ke orang lain melalui seks seksual, faraj, lisan, atau dubur, walaupun orang yang dijangkiti tidak mempunyai gejala. Bakteria ini juga boleh diturunkan dari ibu kepada bayi ketika melahirkan anak. Anda tidak akan mendapat gonorrhea dari tuala, pintu gandar, atau tandas.

Image

Bagaimanakah saya tahu jika saya mempunyai gonorrhea?

Tidak semua orang yang dijangkiti gonorrhea mempunyai gejala, jadi mengetahui bila untuk mendapatkan rawatan boleh agak sukar. Apabila gejala berlaku, mereka biasanya muncul dalam masa dua hingga 10 hari selepas terdedah kepada bakteria, tetapi mengambil masa sehingga 30 hari untuk bakteria berkembang, dan ciri-ciri berikut:

Gejala gonorrhea pada wanita

 • Cecair berwarna kuning kehijauan atau putih dari faraj.
 • Sakit di perut bahagian bawah atau pelvis.
 • Sensasi terbakar apabila kencing.
 • Conjunctivitis (kemerahan, gatal-gatal mata).
 • Pendarahan apabila tidak menstruasi.
 • Terdapat darah selepas seks.
 • Bengkak vulva.
 • Heartburn (disebabkan oleh seks oral).
 • Bengkak kelenjar tekak (disebabkan oleh seks oral).

Pada sesetengah wanita, gejala-gejala boleh menjadi sangat ringan sehingga mereka sering tidak disedari.

Ramai wanita yang mengalami leucorrhoea akibat gonorrhea berfikir bahawa mereka mempunyai jangkitan yis dan ubat-ubatan sendiri dengan banyak ubat-ubatan jangkitan yis kaunter. Kerana pembuangan vagina boleh menjadi tanda beberapa masalah yang berlainan, lebih baik bagi anda untuk selalu meminta nasihat doktor anda untuk memastikan diagnosis dan rawatan yang tepat.

Gejala gonorrhea pada lelaki

 • Terdapat cecair berwarna kuning kehijauan atau putih dari zakar.
 • Sensasi terbakar apabila kencing.
 • Heartburn (disebabkan oleh seks oral).
 • Bengkak atau buah pinggang yang menyakitkan.
 • Bengkak kelenjar tekak (disebabkan oleh seks oral).

Pada lelaki, simptom biasanya muncul sekitar 2 hingga 14 hari selepas jangkitan.

Berapa lamakah gejala timbul?

Gejala biasanya muncul 2 hingga 7 hari selepas seseorang terdedah kepada gonorrhea, dan pada wanita mungkin kelihatan lebih lama.

Apakah kesannya jika saya mendapat gonorrhea?

Gonorea boleh menjadi sangat berbahaya jika tidak dirawat, walaupun pada seseorang yang mempunyai gejala ringan dan tidak mempunyai gejala. Pada wanita, jangkitan boleh bergerak ke rahim, tiub fallopi (mengakibatkan penyakit radang pelvis) dan boleh menyebabkan kecederaan dan ketidaksuburan (ketidakupayaan untuk mempunyai bayi). Jangkitan gonore pada kehamilan boleh menyebabkan masalah pada bayi baru lahir, termasuk meningitis (keradangan membran di sekeliling otak dan saraf tunjang) dan jangkitan mata yang mempengaruhi buta jika tidak dirawat.

Pada lelaki, gonorea boleh merebak ke epididimis, menyebabkan rasa sakit dan bengkak pada buah zakar. Ini boleh mencederakan tisu yang boleh membuat lelaki subur.

Bagi kedua-dua lelaki dan wanita, gonorrhea yang tidak dirawat boleh menjejaskan organ dan bahagian badan yang lain termasuk tekak, mata, jantung, otak, kulit, dan sendi, walaupun ini jarang berlaku.

Bagaimanakah gonorea dirawat?

Untuk menyembuhkan jangkitan gonorrhea, doktor anda akan memberi ubat oral atau suntikan antibiotik. Pasangan anda juga harus dirawat pada masa yang sama untuk mencegah jangkitan semula dan penyebaran penyakit selanjutnya.

Adalah penting untuk menggunakan semua antibiotik anda walaupun anda berasa lebih baik. Juga, jangan gunakan ubat-ubatan orang lain untuk merawat penyakit anda. Dengan berbuat demikian, jangkitan anda mungkin lebih sukar untuk dirawat.

Beritahu semua orang yang telah melakukan hubungan seks dengan anda pada kebelakangan ini bahawa anda mempunyai gonorrhea. Ini penting kerana gonorrhea mungkin tidak mempunyai gejala. Wanita, khususnya, mungkin tidak mempunyai gejala dan oleh itu tidak menjalani peperiksaan atau rawatan kecuali diberi amaran oleh pasangan seks mereka.

Jangan bersetubuh sehingga anda selesai menggunakan semua ubat anda. Sentiasa gunakan kondom apabila melakukan hubungan seks.

Apa yang akan berlaku jika saya tidak merawat gonorea?

Gonorrhea yang tidak dirawat boleh menyebabkan masalah yang serius dan kekal bagi lelaki dan wanita.

Pada wanita, jika tidak dirawat, jangkitan boleh menyebabkan penyakit radang pelvis, yang boleh merosakkan tiub fallopian atau bahkan memberi kesan pada ketidaksuburan. Dan jangkitan gonore tidak dirawat boleh meningkatkan risiko kehamilan ektopik, suatu keadaan di mana pembuahan telur berkembang di luar rahim. Ini adalah keadaan yang berbahaya bagi ibu dan bayi.

Pada lelaki, gonorea boleh menyebabkan epididymitis, keadaan yang menyakitkan di buah zakar yang kadang-kadang boleh menyebabkan ketidaksuburan jika tidak dirawat. Tanpa rawatan yang betul, gonorrhea juga boleh menjejaskan prostat dan mencederakan tisu di uretra, menjadikan proses kencing sukar.

Gonorrhea boleh merebak ke darah atau sendi. Keadaan ini boleh mengancam nyawa. Juga, penderita gonorea boleh menjadi lebih terdedah kepada HIV, virus yang menyebabkan AIDS. Pesakit dengan jangkitan HIV dan gonorea lebih cenderung berlaku daripada penghantaran virus HIV kepada orang lain.

Bagaimana untuk mencegah jangkitan gonorea?

Untuk mengurangkan risiko jangkitan gonorea:

 • Gunakan kondom dengan betul setiap kali anda melakukan hubungan seks
 • Jangan menggantikan pasangan seks
 • Hadkan hubungan seksual dengan rakan kongsi yang tidak dijangkiti
 • Sekiranya anda terinfeksi, elakkan daripada hubungan seksual dan berjumpa doktor

Gejala pada organ-organ kemaluan seperti pelepasan vagina atau sensasi terbakar semasa buang air kecil serta sakit atau ruam harus menjadi tanda untuk berhenti bersetubuh dan berjumpa doktor dengan segera. Sekiranya anda diberitahu bahawa anda mempunyai gonorrhea atau penyakit yang menular seksual dan menerima rawatan, anda harus memberitahu pasangan anda supaya mereka dapat melihat doktor dan mendapat rawatan juga.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 6, 2017 | Terakhir Edited: September 6, 2017

Sumber

http://www.webmd.com/sexual-conditions/guide/gonorrhea?page=3#2

http://kidshealth.org/teen/sexual_health/stds/std_gonorrhea.html#cat20015