Utama Alergi Kenali Ciri-ciri Alahan Gincu
Kenali Ciri-ciri Alahan Gincu

Kenali Ciri-ciri Alahan Gincu

Anonim

Sebagai seorang wanita, gincu adalah solekan wajib yang harus di meja persalinan anda. Warna bibir ini adalah sokongan penampilan yang paling penting. Bentuknya kecil, tetapi fungsinya sangat besar. Pelbagai lipstik juga ditawarkan oleh syarikat kosmetik, dari lipstik pelembab hingga matte. Anda pasti tidak mahu melepaskan trend gincu juga, bukan? Tetapi adakah anda pernah merasakan gatal bibir apabila atau selepas memakai gincu? Hmmm, kalau tidak, anda alah kepada gincu yang digunakan. Apakah ciri-ciri alergi gincu? Berbahaya?

Image

BACA JUGA: Manfaat dan Risiko Ketebalan Bibir Dengan Pengisi Bibir

Gejala dan ciri-ciri alergi gincu

Ternyata alergi gincu adalah nyata. Sesetengah daripada kita mungkin tidak sepadan dengan ramuan yang terkandung dalam gincu. Pertimbangkan gejala berikut yang menunjukkan ciri-ciri alergi gincu apabila atau selepas memakai gincu:

 • Rasa gatal pada bibir
 • Merasa bibir panas atau membakar
 • Bengkak pada bibir atas dan bawah
 • Diiringi kesakitan dan ketidakselesaan (sangat menyakitkan)
 • Kebas atau rasa kebas pada bibir atas dan bawah
 • Bibir bertukar merah (bukan kerana menggunakan gincu)
 • Bukan sahaja bibir, juga boleh disertai dengan hidung dan mata yang berair dan bengkak
 • Mual, sakit perut, dan cirit-birit mungkin juga berlaku
 • Walaupun dalam kes-kes yang teruk, ia disertai dengan bengkak tekak dan kesukaran bernafas akibat pembengkakan

Apa yang menyebabkan alahan lipstik?

Sebagaimana dijelaskan di atas, alergi gincu boleh dicetuskan kerana anda tidak sepadan dengan mana-mana ramuan yang terkandung dalam gincu. Apa ramuan yang perlu anda perhatikan? Parfum atau wangian, parabens, imidazolidinyl, quaternium-15, hhdd DMDM, phenoxyethanol, methylchloroisothiazolinone, talc, dan formaldehid.

BACA JUGA: Hati-hati terhadap Bahaya Parabens dalam Produk Penjagaan Badan

Adakah minyak wangi atau wangian benar-benar di dalam gincu? Sudah tentu, wangian biasanya ditambah kepada bahan-bahan gincu, supaya tidak beberapa lipstik mengeluarkan wangian yang bagus - seperti wangian vanila. Wangian itu bukan alergen kerana ia tidak menggerakkan sel darah putih, tetapi wangi adalah penyebab kerengsaan. Bahagian sensitif badan yang boleh merengsakan oleh deodorizers lipstik bukan sahaja bibir, tetapi juga hidung, mata, tekak, dan paru-paru.

Paraben adalah salah satu bahan yang paling sering dijumpai dalam produk kosmetik, bukan hanya gincu. Terdapat beberapa jenis parabens, anda boleh mengenalinya dengan metil, etil, propil, butil, benzil, dan parahdroksibenzoat. Jika anda sudah mempunyai kulit sensitif, anda harus berhati-hati dengan produk yang mengandungi parabens. Reaksi alergi yang disebabkan boleh berupa dermatitis - keradangan kulit disebabkan oleh bahan tertentu - dan juga boleh menjadi ruam. Kadang-kadang, alahan tidak berlaku dalam satu kegunaan, tetapi alahan terjadi akibat penggunaan berulang kosmetik (yang mengandung parabens).

Satu lagi ramuan dalam kosmetik yang sering anda hadapi, iaitu talc. Adakah talc ini sama dengan serbuk talc? Ya, bubuk talc tidak mengandungi talc. Masih pro dan kontra disyaki sebagai karsinogen - penyebab kanser. Ini memerlukan kajian lanjut. Walau bagaimanapun, apa yang anda perlu ketahui adalah bahawa talc memang boleh mencetuskan alahan, adalah penting bagi anda untuk mengelakkan bahan-bahan yang tidak diingini dalam kosmetik jika anda mempunyai alergi kulit.

BACA JUJU: Bolehkah Serbuk Talc Really Punca Kanser?

Jadi, sebelum membeli gincu, selain memberi perhatian kepada warna, anda juga perlu memberi perhatian kepada bahan-bahan yang digunakan.

Bagaimana menangani alergi gincu?

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 20 Jun, 2019 | Terakhir Edited: 20 Jun, 2019

Sumber

Gejala Alahan Lipa: Punca dan Rawatan untuk Alergi pada Bibir. https://www.simple-remedies.com/health-food/lip-allergy-symptoms.html Diakses pada 24 Disember 2016.

Rhinitis: Wangian Dan Apa yang Boleh Anda Lakukan Untuk Menghindari Mereka. http://www.healthcentral.com/allergy/c/3989/26134/rhinitis-fragrances/ Diakses pada 24 Disember 2016.

Alahan kepada parabens. http://www.dermnetnz.org/topics/allergy-to-parabens/ Diakses pada 24 Disember 2016.

Powder Talcum: Bahaya Tersembunyi. http://www.drfranklipman.com/talcum-powder-the-hidden-dangers/ Diakses pada 24 Disember 2016.

Tanda-tanda Alergi, Gugus dan Rawatan Alergi. http://allergy-symptoms.org/lipstick-allergy-symptoms/ Diakses pada 24 Disember 2016.

Reaksi Kulit untuk Produk Kecantikan. http://www.webmd.com/allergies/guide/cosmetics#1 Diakses pada 24 Disember 2016.