Utama Maklumat kesihatan Bengkak Jantung (Penyakit Kardiegegal) Boleh Diperbaharui Apa Tidak?
Bengkak Jantung (Penyakit Kardiegegal) Boleh Diperbaharui Apa Tidak?

Bengkak Jantung (Penyakit Kardiegegal) Boleh Diperbaharui Apa Tidak?

Anonim

Jika anda membaca artikel ini, kemungkinan besar anda telah didiagnosis dengan cardiomegaly, yang merupakan penyakit hati. Mungkin apabila anda mendengar kenyataan doktor tentang keadaan kesihatan anda, kebimbangan dan ketakutan muncul dengan segera. Alasannya ialah cardiomegaly adalah sejenis penyakit jantung kronik. Kemudian, sama ada kardiomegali atau bengkak jantung boleh sembuh? Adakah mungkin untuk berulang pada masa yang akan datang? Di sini jawapannya.

Image

Bolehkah bengkak jantung sembuh?

Cardiomegaly adalah keadaan di mana jantung membesar kerana pelbagai perkara. Kebanyakan penyebabnya datang dari gangguan fungsi jantung yang lain. Ia juga boleh dikatakan bahawa cardiomegaly adalah komplikasi penyakit jantung.

Persoalan yang boleh dibangkitkan pertama apabila didiagnosis dengan penyakit ini adalah sama ada kardiomegali dapat sembuh? Dalam sesetengah kes, saiz jantung boleh dipulihkan kepada normal. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, jantung tidak akan mengalirkan kembali ke bentuk semula jadi, ia hanya boleh dikurangkan atau sedikit bertambah baik.

Apakah rawatan untuk pesakit kardiomegali?

Walaupun jantung anda tidak boleh dipulihkan kepada normal, anda masih boleh menjalani kehidupan yang normal. Rawatan biasanya bertujuan untuk membetulkan atau membetulkan kardiomegali.

Sebagai contoh, jika jantung diperbesar kerana tekanan darah tinggi. Kemudian tekanan darah tinggi akan dirawat. Walau bagaimanapun, kerana tekanan darah tinggi tidak dapat sembuh, ia hanya boleh dikawal, maka doktor akan memberikan rawatan yang dapat mengekalkan tekanan darah anda. Sesetengah rawatan yang biasanya diberikan kepada orang yang mengalami cardiomegaly adalah seperti berikut.

Perubatan

Sekiranya bengkak jantung disebabkan oleh otot jantung yang tidak berfungsi dengan betul (cardiomyopathy) atau keabnormalan jantung yang lain, doktor biasanya akan memberi pesakit beberapa ubat seperti:

 • Diuretik, yang merupakan ubat-ubatan yang berfungsi untuk membantu badan mengekalkan air dan natrium. Biasanya, timbunan natrium dan air ini juga boleh menyebabkan jantung diperbesarkan.
 • Antikoagulan, berfungsi untuk mengurangkan risiko penggumpalan darah dalam saluran darah supaya dapat mencegah serangan jantung atau strok.
 • Antiarrhythmia, ubat yang berfungsi untuk mengekalkan jantung yang normal.
 • Penyekat beta, digunakan untuk menurunkan tekanan darah dan meningkatkan fungsi jantung.

Tindakan perubatan atau pembedahan

Sekiranya pembesaran jantung adalah teruk, pembedahan atau rawatan perubatan akan dilakukan. Beberapa prosedur perubatan yang biasanya dilakukan adalah:

 • Pembedahan injap jantung . Jika jantung membengkak disebabkan oleh injap jantung yang tidak berfungsi dengan betul, doktor akan membaiki injap.
 • Pembedahan bypass. Pembedahan bypass dilakukan jika pembengkakan jantung disebabkan oleh penyakit jantung koronari.
 • Pemindahan jantung. Dalam kes-kes yang teruk, pemindahan jantung atau pemindahan pemindahan adalah cara terakhir untuk merawat penyakit ini.
Image

Bolehkah kardiomegali menyebabkan serangan jantung?

Pelbagai kajian telah menunjukkan bahawa orang yang mempunyai saiz jantung yang lebih besar lebih cenderung mempunyai serangan jantung. Ini sebenarnya disebabkan oleh jantung yang bengkak yang tidak dapat berfungsi dengan normal.

Kerja jantung menjadi lebih berat kerana bengkak yang berlaku. Keadaan ini menyebabkan seseorang mengalami serangan jantung atau strok.

Bengkak jantung boleh dirawat dengan perubahan gaya hidup

Ia tidak berguna untuk melakukan rawatan perubatan jika anda tidak menjauhi pelbagai risiko penyakit ini. Oleh itu, rawatan perubatan dan pemakaian gaya hidup yang sihat mesti dilakukan bersama dengan perubahan gaya hidup.

Tidak sukar, sungguh. Anda hanya perlu memilih makanan yang baik untuk jantung anda. Contohnya dengan mengelakkan lemak buruk dan kalikan pengambilan lemak serat dan tak tepu. Juga pastikan anda sentiasa melakukan senaman tetap sekurang-kurangnya 30 minit sehari. Tidak perlu melakukan senaman berat, anda boleh melakukan senaman ringan seperti berjalan santai di rumah atau berbasikal.

Juga Baca:

 • Risiko Penyakit Jantung Meningkat Jika Anda Mempunyai Darah tebal. Apakah ciri-ciri?
 • 9 perkara yang perlu anda lakukan sebaik sahaja didiagnosis dengan penyakit jantung koronari
 • Kenapa orang gemuk lebih berisiko serangan jantung?

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: 24 Ogos, 2017 | Terakhir Edited: 24 Ogos 2017

Sumber

Mayo Clinic. (2017). Jangkitan membesar - Rawatan . [online] Boleh didapati di: http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/enlarged-heart/diagnosis-treatment/treatment/txc-20305843 [Diakses pada 21 Ogos. 2017].

WebMD. (2017). Apakah Jantung yang Membesar (Cardiomegaly)? . [dalam talian] WebMD. Boleh didapati di: http://www.webmd.com/heart-disease/guide/enlarged-heart-causes-symptoms-types#1 [Diakses pada 21 Ogos. 2017].

Healthline. (2017). Cardiomyopathy . [dalam talian] Boleh didapati di: http://www.healthline.com/health/heart-disease/cardiomyopathy [Diakses pada 21 Ogos. 2017].

Bloodpressureuk.org. (2017). Tekanan Darah: jantung yang diperbesarkan (LVH) dan tekanan darah tinggi . [dalam talian] Boleh didapati di: http://www.bloodpressureuk.org/BloodPressureandyou/Yourbody/Enlargedheart [Diakses pada 21 Ogos. 2017].