Utama Alergi Alahan Alahan Debu dan Bagaimana Mengatasi Ia
Alahan Alahan Debu dan Bagaimana Mengatasi Ia

Alahan Alahan Debu dan Bagaimana Mengatasi Ia

Anonim

Alahan debu adalah jenis alergi yang biasa. Alahan berlaku apabila sistem imun badan kita bereaksi terhadap bahan yang sebenarnya tidak berbahaya. Debu adalah satu contoh alergen yang mencetuskan sistem imun untuk menghasilkan histamin dan menyebabkan gejala alergi yang anda kenali.

Image

Gejala alahan debu

Gejala-gejala alergi habuk lebih kurang sama dengan gejala selesema dan asma seperti:

 • Bersin
 • Hidung tersumbat atau berair
 • Mata merah, gatal, dan berair
 • Batuk
 • Sesak nafas dan dada berasa berat
 • Sesak nafas dan bip
 • Gatal-gatal pada kulit

Gejala-gejala ini akan muncul apabila penderita terdedah kepada alergen. Mereka yang alah kepada debu biasanya mengalami alahan di rumah mereka sendiri atau di rumah orang lain kerana pencetus alergi ini biasanya dijumpai di dalam rumah. Gejala alahan debu juga akan menjadi lebih teruk, terutamanya selepas pembersihan seperti menyapu atau hanya menyapu perabot rumah. Ini kerana proses pembersihan mengalir zarah habuk yang memudahkan zarah-zarah debu menghirup.

Mencetuskan alahan debu

Alergi habuk bukan sahaja dicetuskan oleh habuk seperti yang anda fikirkan, kerana dalam habuk anda lihat terdapat serangga, bulu binatang, acuan, hingga debunga bunga. Semua komponen ini boleh mencetuskan gejala alergi.

1. Habuk habuk

Haiwan ini adalah salah satu penyebab utama alahan debu. Habuk debu sangat kecil. Malah rumah yang kelihatan bersih tidak bermakna bebas daripada hama habuk kerana hama habuk sukar dibersihkan menggunakan kaedah pembersihan biasa. Habuk habuk boleh hidup dan berkembang biak dalam persekitaran yang hangat dan lembap. Hama debu makanan utama adalah kulit mati. Walaupun tidak dapat dilihat, badan kita melepaskan banyak kulit mati setiap hari dan menjadi makanan untuk tungau debu. Suhu ideal untuk hama habuk adalah lebih tinggi daripada 21 darjah Celsius dengan kadar kelembapan sekitar 75-80%.

Hama habuk jarang ditemui di iklim kering di mana hujan adalah sangat rendah, atau di kawasan di mana suhu rendah. Habuk habuk juga akan mati jika tahap kelembapan di kawasan sekitarnya adalah di bawah 50%.

2. Roaches

Sesetengah orang menunjukkan simptom alahan ketika mereka berhampiran dengan kecoa. Zarah-zarah yang tidak kelihatan yang terdapat di lipas adalah salah satu pencetus alergi debu pada seseorang. Dari permulaan air liur, bahagian badan, kepada hasil sisa metabolik dalam lipas boleh menjadi pencetus alergi.

3. Cendawan

Satu jenis kulat yang boleh mencetuskan alahan adalah acuan . Jika di perabot rumah anda atau di luar almari pakaian anda kelihatan seperti koleksi habuk (kadangkala terdapat titik putih atau koleksi berwarna kehijauan yang kelihatan seperti kapas), maka itu adalah acuan yang termasuk dalam jenis jamur. Jenis kulat ini boleh menyebarkan spora ke udara dan mencetuskan gejala alergi. Tetapi ada juga jenis acuan yang tidak kelihatan menjadikannya sukar untuk dibersihkan.

Kulat yang tidak dapat dilihat dan spora terbang adalah salah satu pencetus alahan debu yang paling biasa selepas hama habuk. Acuan biasanya tumbuh di kawasan lembap seperti bilik mandi dan dapur.

4. Pollen

Pollen yang terdapat dalam pokok, rumput, bunga, atau jenis tumbuhan lain boleh mencetuskan gejala alergi. Reaksi orang yang berlainan kepada pelbagai jenis debunga. Sesetengahnya hanya alah kepada debunga yang terdapat dalam rumput, ada yang alergi terhadap debunga dari spesies pokok tertentu. Serbuk boleh dibawa oleh angin dan dicampur dengan habuk supaya mudah dihirup oleh mereka yang mengalami alahan.

Bagaimana untuk mencegah penampilan tanda-tanda alahan debu

Cara yang paling mudah ialah mengelakkan alergen yang mencetuskan alahan. Beberapa perkara di bawah boleh anda lakukan untuk mencegah peningkatan jumlah habuk di rumah anda:

 • Elakkan menggunakan permaidani berbulu, terutama di dalam bilik tidur. Anda boleh menggunakan lantai kayu dan bukannya menutupi jubin dengan permaidani berbulu.
 • Bersihkan rumah anda dengan kerap. Gunakan pembersih vakum yang menggunakan penapis HEPA (Penapis Berkecuali Tinggi). Jenis penapis ini mempunyai penapis yang boleh menangkap pelbagai zarah yang menyebabkan gejala alahan seperti hama habuk, debunga, dan juga zarah berbahaya dari asap rokok.
 • Membersihkan rumah harus dilakukan apabila penghidap alergi tidak ada di rumah. Ia mengambil masa kira-kira 2 jam sehingga habuk tidak lagi terbang selepas proses pembersihan selesai.
 • Bersihkan seprai dan sarung bantal sekerap mungkin dan basuh mereka menggunakan air panas. Tempat tidur menjadi salah satu tempat kegemaran hama habuk kerana banyak kulit mati dikeluarkan ketika kita tidur.
 • Pastikan tiada perabot atau bahagian rumah ditutup dengan kulat atau kecoak.
 • Mengekalkan haiwan peliharaan jauh dari orang yang alahan debu juga boleh mengelakkan gejala alergi, kerana kulit dan rambut haiwan yang mati juga boleh mencetuskan alergi.
 • Anda boleh memasang hygrometer, atau tolok kelembapan, supaya anda dapat mengawal kelembapan di rumah anda. Udara lembap boleh mencetuskan perkembangan habuk dan tungau cetakan. Menjaga kelembapan bilik di bawah 55% dapat mengurangkan kemungkinan pertumbuhan tunas acuan dan debu.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 20 Jun, 2019 | Terakhir Edited: 20 Jun, 2019

Sumber

Derrer, DT (2014, 9 September). Alahan Debu . Diambil 3 Ogos 2016, dari WebMD: http://www.webmd.com/allergies/guide/dust-allergies?page=2

Alahan Debu . (nd). Diambil 3 Ogos 2016, dari American College of Alergi, Asma & Imunologi: http://acaai.org/allergies/types/dust-allergy

Penapis HEPA untuk Alahan . (2014, 1 Disember). Diperoleh pada 3 Ogos 2016, dari WebMD: http://www.webmd.com/allergies/hepa-filters-for-allergies

Kerr, M., & Cherney, K. (2015, 8 November). Alahan Debu Mite . Diambil dari Talian Kesihatan: http://www.healthline.com/health/allergies/dust-mites#Overview1