Utama alahan Vagina Gatal Semasa haid? Ia Bolehkah Anda Bandage Alergi!
Vagina Gatal Semasa haid? Ia Bolehkah Anda Bandage Alergi!

Vagina Gatal Semasa haid? Ia Bolehkah Anda Bandage Alergi!

Anonim

Pad sanitari adalah alat yang diperlukan oleh wanita untuk mengumpul darah semasa haid atau pada masa selepas bersalin (selepas melahirkan). Selain pad sanitari, terdapat juga beberapa alat lain seperti tampon, cawan haid, dan kain untuk mencegah "kebocoran" haid. Malangnya tidak semua orang boleh menggunakan pad. Ya, sesetengah wanita mempunyai alahan kebersihan. Saya tertanya-tanya apa yang menyebabkan wanita alergi terhadap tuala wanita? Apakah ciri-ciri tuala wanita? Inilah penjelasan penuh.

Punca tuala wanita alergi

Pad alahan juga sering dirujuk sebagai dermatitis pad kebersihan . Ini berlaku apabila kulit di sekitar pangkal paha bertindak balas terhadap serbet kebersihan yang digunakan semasa haid. Ini boleh disebabkan oleh bahan-bahan dalam berpakaian.

Menurut Dr. Rachna Pande dari Hospital Ruhengeri di Rwanda, tuala wanita bukanlah kapas tulen sepenuhnya. Banyak pengeluar mendakwa bahawa pad mengandungi kapas dengan kuasa untuk menyerap cecair darah maksimum. Walau bagaimanapun, di sini terdapat bahaya alahan kebersihan.

Pad gel kebersihan kebanyakan mengandungi dioxin, serat sintetik, dan produk petrokimia. Sesetengah bahan dalam sesetengah jenama pad juga mengandungi plastik yang boleh menyebabkan reaksi tertentu dalam vagina.

Kemudian, dipetik dari Huffington Post, pad biasanya mengandungi infinikel. Ini adalah bahan gel yang boleh memegang 10 kali berat cecair. Pad sanitari yang mengandungi infinikel jika dibakar akan menghasilkan asap hitam yang meleleh kerana kandungan kimia di dalamnya. Berbeza dengan pad organik diperbuat daripada 100 peratus kapas organik.

Bagi sesetengah orang yang mempunyai kulit sensitif, anda mungkin akan mengalami reaksi terhadap bahan kimia di dalam pad.

Alahan kebersihan biasanya berlaku dengan ciri-ciri dan gejala berikut.

 • Ruam merah muncul di sekitar vagina
 • Gatal
 • Kewujudan sensasi terbakar seperti sensasi terbakar
 • Leucorrhoea
 • Bengkak faraj
 • Kulit kemerah-merahan
 • Gumpalan gatal muncul

Adakah terdapat cara lain selain menggunakan pad untuk haid?

Di banyak negara, pad bukanlah satu-satunya perkara yang digunakan semasa haid. Terdapat tampon, kain, atau cawan haid untuk memastikan darah tidak keluar. Walau bagaimanapun, kebanyakan produk feminin mengandungi bahan-bahan seperti rayon, vicose, dan pulpa kayu selulosa.

Pembalut dan tampon juga mengandungi banyak ramuan ini. Di mana rayon dan kelengkungan membentangkan bahaya yang berpotensi kerana serat penyerap yang sangat kuat, yang boleh melekat pada dinding faraj anda. Serat ini boleh ditinggalkan dan meningkatkan risiko anda mengalami sindrom kejutan toksik.

Oleh itu, terdapat beberapa alternatif lain yang boleh anda cuba, termasuk:

1. Pilih pad yang selamat

Pad organik adalah pad yang menggunakan 100 peratus kapas organik. Menggunakan bahan organik mungkin dapat mengelakkan alahan, berbanding bahan-bahan kebersihan yang mengandungi bahan kimia.

Juga gunakan pad yang menggunakan pad mengandungi ramuan hypoallergenic. Ini boleh mencegah gatal-gatal dan ruam merah yang merupakan tanda alergi. Jenis pad sanitari biasanya lebih mahal berbanding dengan pad normal tetapi mereka akan membantu menangani kulit anda yang sensitif terhadap pad.

2. Simpan bersih

Kadang-kadang alahan kulit hanya kerana kebersihan tidak dikekalkan dengan betul. Selain menukar pad secara berkala, anda juga perlu membersihkan kulit di sekeliling vagina sesering mungkin. Berapa banyak pad atau pad boleh ditinggalkan di sekeliling vagina dan menyebabkan kerengsaan.

3. Gunakan cawan haid

Juga Baca:

 • Yang lebih baik: Napkin, Tampon, atau Piala haid?
 • Selepas Curette, Bilakah Boleh Menstruasi Lagi Seperti Biasa?
 • 5 Mitos Sanitari Itu Sebenarnya Salah Tetapi Banyak Orang Masih Kekal

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 21 Jun, 2019 | Terakhir Edited: 21 Jun, 2019

Sumber

Produk kebersihan wanita https://www.huffingtonpost.com/dr-mercola/feminine-hygiene-products_b_3359581.html Diakses pada 4 Februari 2018

Pad dermatitis kebersihan https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2807726/ Diakses pada 4 Februari 2018

Mengapa pad merosakkan kulit saya http://www.newtimes.co.rw/section/read/182739/ diakses 04 Februari 2018