Utama asma Pelbagai Pilihan Rawatan Asma Terbaik, dari Preskripsi ke Bahan Semulajadi
Pelbagai Pilihan Rawatan Asma Terbaik, dari Preskripsi ke Bahan Semulajadi

Pelbagai Pilihan Rawatan Asma Terbaik, dari Preskripsi ke Bahan Semulajadi

Anonim

Asma tidak boleh sembuh. Walaupun begitu, terdapat banyak ubat yang boleh anda gunakan untuk mengawal simptom-simptom anda supaya tidak mudah berulang. Bermula dari ubat-ubatan yang ditetapkan oleh doktor untuk menggunakan ramuan ramuan semulajadi dari dapur, cadangan berikut untuk pilihan rawatan asma terbaik.

Tetapi sebelum mencuba ubat asma tanpa perhatian, adalah penting untuk anda terlebih dahulu memahami betapa teruknya gejala asma yang anda alami.

Ketahui terlebih dahulu bagaimana gejala asma anda teruk

Gejala asma berulang dan boleh muncul tiba-tiba pada waktu dan tempat yang tidak dijangka. Sekarang, berapa kali serangan berulang asma anda sebenarnya berkaitan dengan keparahan penyakit ini. Jadi, anda mesti tahu berapa banyak asma yang anda ada. Matlamatnya ialah anda boleh menjangkakan apa yang perlu anda lakukan dan apa ubat yang sesuai untuk mengendalikannya apabila serangan seterusnya berulang.

Untuk mengetahui sejauh mana asma anda, cuba jawab soalan berikut:

 • Berapa hari dalam seminggu anda mengalami sesak dada, batuk, kesukaran bernafas, dan sesak nafas?
 • Berapa lama dalam seminggu anda menggunakan inhaler sebagai ubat untuk merawat asma anda?
 • Adakah asma anda menyebabkan aktiviti anda terganggu?
 • Adakah anda sering bangun pada waktu malam kerana gejala asma? Berapa kerap awak bangun dalam satu minggu?

Daripada jawapan ini, anda boleh mengetahui betapa teruknya asma anda dengan melihat jenis keparahan asma berikut.

1. Asma sekejap

Mempunyai ciri-ciri seperti:

 • Gejala seperti mengulang 1-2 kali seminggu.
 • Bangun di tengah malam 1-2 kali sebulan.
 • Gunakan inhaler 2 kali atau kurang seminggu.
 • Jangan mengalami gangguan apabila bergerak.

Jenis asma ini tidak memerlukan rawatan tertentu untuk mengawal asma, tetapi anda perlu mengelakkan pelbagai perkara yang boleh mencetuskan asma.

2. Asma yang berterusan sedikit

Mempunyai ciri-ciri seperti:

 • Gejala timbul lebih daripada 2 kali seminggu.
 • Bangun di tengah malam hingga 3-4 kali sebulan.
 • Gunakan inhaler lebih daripada 2 kali seminggu.
 • Kegiatan sedikit terganggu.

Untuk jenis asma ini, doktor anda hanya akan menetapkan ubat anti-radang untuk merawat gejala.

3. Selesaikan asma berterusan

Mempunyai ciri-ciri seperti:

 • Gejala muncul hampir setiap hari.
 • Bangun di tengah malam lebih daripada 2 kali seminggu.
 • Gunakan inhaler hampir setiap hari
 • Aktiviti terganggu.

Orang yang mempunyai asma berterusan yang sederhana akan diberikan ubat untuk mengawal asma mereka. Di samping itu, orang yang mempunyai asma jenis ini akan dinasihatkan untuk mengambil terapi bronkodilator.

4. Asma yang berterusan

Mempunyai ciri-ciri seperti:

 • Gejala muncul setiap hari, walaupun hampir sepanjang hari.
 • Setiap hari bangun pada tengah malam.
 • Gunakan inhaler sehingga ia perlu beberapa kali sehari.
 • Aktiviti yang sangat diganggu.

Ubat kawalan asma yang diberikan dalam asma berterusan yang teruk tidak mencukupi untuk satu jenis. doktor akan memberikan beberapa kombinasi inhaler glucocorticosteroid dalam dos yang tinggi.

Pilihan rawatan asma dari doktor

Rawatan asma pada doktor secara amnya dibahagikan kepada dua kategori, iaitu rawatan jangka panjang dan jangka pendek.

1. Rawatan asma jangka panjang

Kebanyakan orang yang menghidap asma dinasihatkan untuk mengambil terapi jangka panjang. Rawatan asma jangka panjang bertujuan untuk mengawal keterukan gejala asma dan menghalang mereka daripada terus berulang.

$config[ads_text5] not found

Beberapa jenis ubat kawalan asma jangka panjang termasuk:

 • Inhaler kortikosteroid (ubat penyedutan)

Inhaler kortikosteroid digunakan untuk mengawal gejala asma dengan menghalang atau mengurangkan keradangan dalam saluran pernafasan. Dengan inhaler, kekerapan kekambuhan asma dapat ditindas dan anda boleh bernafas lebih mudah setiap hari.

Ubat steroid yang biasa digunakan dalam inhaler termasuklah fluticasone (Flonase, Flouma HFA), budsonide (Pulmicort Felxhaler, Rhinocort), flunisolide (Aerospan HFA), ciclesonide (Alvesco, Omnaris, Zetonna), beclomethasone (Qnasl, Qvar), flunisolide (Aerospan HFA) Asmanex) dan fluticasone furoate (Arnuity Ellipta).

Tidak seperti kortikosteroid lisan (ubat oral), ubat kortikosteroid yang terhidu mempunyai risiko kurang kesan sampingan supaya mereka umumnya selamat untuk kegunaan jangka panjang. Walau bagaimanapun, anda mungkin perlu terus menggunakan ubat ini selama beberapa hari hingga beberapa minggu untuk mendapat faedah yang optimum.

 • Pengubah Leukotriena
$config[ads_text6] not found

Pengubah Leukotriena adalah sejenis rawatan asma oral yang berfungsi melawan leukotrien. Leukotrien adalah bahan yang dikeluarkan oleh sel darah putih di paru-paru yang menyebabkan aliran udara terhalang.

Ubat lisan ini bertujuan untuk keadaan asma yang disebabkan oleh kesan sampingan ubat tertentu, aktiviti fizikal berat, atau asma berterusan yang teruk.

Dadah yang tergolong dalam pemecah leukotriena adalah montelukast (Singulair), zafirlukast (Accolate) dan zileuton (Zyflo). Semua ubat ini membantu melegakan gejala asma sehingga 24 jam.

Malangnya dalam kes-kes tertentu, jenis ubat ini boleh menyebabkan risiko menyebabkan kesan sampingan psikologi seperti halusinasi, kemurungan, dan kebimbangan yang berlebihan. Rujuk doktor dengan segera jika anda merasakan reaksi luar biasa.

 • Agonis beta bertindak lama

Rawatan asma yang termasuk dalam kategori agonis beta bertindak lama adalah bronkodilator. Bronkodilator adalah terapi yang terdiri daripada pelbagai ubat untuk meningkatkan kapasiti paru-paru untuk menyerap oksigen supaya anda dapat bernafas dengan lebih lancar dan lega.

Ubat yang biasa digunakan dalam terapi bronkodilator termasuk salmeterol (Serevent) dan formoterol (Foradil, Perforomist). Bronkodilator ini mesti digabungkan dengan kortikosteroid yang disedut, dan hanya diberikan jika gejala tidak bertambah baik selepas menghidapi kortikosteroid.

Rawatan asma jenis ini lebih kerap digunakan untuk mengawal gejala asma yang dicetuskan oleh senaman atau aktiviti fizikal yang berat.

 • Theophylline

Theophylline membantu melegakan otot yang meradang di sekitar saluran pernafasan (bronchi) supaya anda boleh bernafas lebih mudah.

Bagi sesetengah orang, ubat ini boleh menyebabkan kesan sampingan seperti sakit kepala, muntah-muntah dan muntah-muntah, dan gangguan perut. Walau bagaimanapun, kesan sampingan ini boleh dicegah dengan menyesuaikan dos.

2. Rawatan asma jangka pendek

Sebagai tambahan kepada terapi asma jangka panjang, orang yang menghidap asma juga memerlukan terapi jangka pendek yang bertujuan untuk segera meredakan gejala asma akut sebaik serangan menyerang. Terapi jangka pendek juga berguna untuk mencegah serangan asma sebelum senaman, jika doktor membenarkannya.

Jenis-jenis ubat jangka pendek termasuk:

 • Inhaler beta2-agonis bertindak pendek

Dadah inhaler ini adalah sejenis bronkodilator bertindak cepat. Seperti namanya, ubat asma ini berfungsi dengan cepat untuk menghentikan gejala asma apabila serangan bermula.

Albuterol, pirbuterol, dan levalbuterol atau bitolterol adalah pilihan pertama untuk rawatan asma jangka pendek. Agonis bertindak pendek beta boleh digunakan dengan menggunakan alat sedut pegang tangan (mudah alih) atau penyerang nebulizer.

 • Ipratopium

Ipratropium lebih banyak digunakan untuk merawat emfisema dan bronkitis kronik. Walau bagaimanapun, ubat ini boleh digunakan sebagai terapi bronkodilator bertindak pantas untuk segera melegakan otot-otot udara tegang apabila serangan asma berulang.

Anda boleh menggunakan ubat ini apabila gejala asma baru mula muncul.

 • Kortikosteroid lisan dan intravena

Sekiranya doktor anda menilai bahawa gejala asma anda tidak boleh dikawal dengan ubat-ubatan yang terhidu, dia boleh menetapkan steroid oral (ubat oral) seperti prednisone dan methylprednisolone.

Walau bagaimanapun, harus diperhatikan bahawa ubat oral hanya boleh digunakan dalam jangka pendek dan hanya untuk merawat serangan asma yang teruk. Biasanya doktor akan menetapkan ubat steroid oral untuk hanya 1-2 minggu.

Ini kerana steroid oral boleh menyebabkan kesan sampingan yang serius jika digunakan jangka panjang. Risiko kesan sampingan dari penggunaan jangka panjang ubat asma oral termasuk kenaikan berat badan, tekanan darah tinggi, otot lemah, mudah lebam, kehilangan tulang, dan sebagainya.

Jika anda merasakan anda perlu mengambil ubat jangka pendek lebih daripada 2 hari seminggu, bercakap dengan doktor anda dengan segera mengenai penyelesaian lain untuk mengawal gejala asma. Anda mungkin perlu berbincang dengan doktor anda untuk mengubah pelan tindakan asma yang disesuaikan dengan keadaan semasa anda.

Alat bantu pernafasan yang berguna untuk mengawal asma

Ubat asma yang terkena memerlukan bantuan alat khas untuk menukar ubat cecair ke stim supaya ia dapat memasuki paru-paru. Penggunaan ubat asma dengan penyedutan dianggap lebih berkesan kerana ia boleh menghantar dadah terus ke saluran pernafasan anda.

Alat pernafasan yang paling biasa digunakan untuk orang yang asma adalah inhaler dan nebulizers. Inhaler dan nebulizers bertindak untuk mengawal gejala dan melegakan serangan asma berulang.

Berikut adalah langkah-langkah bagaimana untuk menggunakan inhaler asma dan nebulizer.

1. Inhaler

Terdapat banyak jenis inhaler asma yang mempunyai kekuatan dan fungsi dos yang berbeza. Tetapi pada dasarnya, cara menggunakan alat pernafasan dengan betul dan lebih berkesan adalah seperti berikut:

 • Duduk atau tahan apabila menggunakan alat sedut.
 • Goncang inhaler dengan baik sebelum menyedutnya.
 • Segera tarik nafas secara perlahan semasa anda menekan alat sedut.
 • Pegang nafas anda selama sekurang-kurangnya 10 saat selepas penyedutan.
 • Sekiranya anda perlu menggunakan lebih daripada satu menghidu setiap dos, tunggu beberapa minit antara satu sama lain. Sekiranya anda menggunakan bronchodilator bertindak pantas, berikan rehat 3-5 minit. Untuk jenis lain, berikan 1 minit jeda.
 • Menghembus nafas dan nafas perlahan-lahan di antara setiap tunas.

Inhaler mulut (mulut di mana anda meletakkan mulut anda) perlu dibersihkan setiap kali anda menggunakannya. Keringkan secara semulajadi. Jangan gunakan kain untuk membersihkannya.

Selagi anda menggunakan alat ini seperti yang diarahkan oleh doktor anda, inhaler sangat berkesan untuk mengawal asma dan kesan sampingan yang minima.

2. Nebulizer

Sekiranya alat pernafasan adalah bantuan pernafasan dalam bentuk semburan kecil, nebulizer berbentuk mesin dihidupkan dengan bateri atau elektrik. Inhaler mempunyai corong kecil bagi anda untuk meletakkan mulut anda dan menghirup ubat itu, manakala nebulizer biasanya dilengkapi dengan hos yang mempunyai topeng pada akhir untuk digunakan apabila anda menyedut ubat tersebut.

Nebulizer lebih kerap digunakan sebagai rawatan untuk asma kronik atau kes-kes asma yang serius, baik pada kanak-kanak dan orang tua. Ini adalah kerana berbanding dengan inhaler, stim yang dihasilkan oleh nebulizer sangat kecil sehingga narkoba dapat menyerap lebih cepat ke dalam paru-paru yang disasarkan.

Terdapat banyak jenis Nebulizer, tetapi secara umumnya cara menggunakan nebulizer adalah seperti berikut:

 1. Basuh tangan dengan sabun di bawah air yang mengalir untuk mengelakkan kuman daripada memasuki paru-paru melalui tangan yang menyentuh nebulizer itu.
 2. Sediakan ubat untuk digunakan. Jika ubat itu telah dicampur, tuangkannya terus ke dalam bekas ubat nebulizer. Jika tidak, masukkan satu demi satu menggunakan pipet atau jarum suntikan.
 3. Tambah cecair garam jika diperlukan dan diresepkan oleh doktor.
 4. Sambungkan bekas ubat ke mesin dan juga topeng ke bahagian atas bekas.
 5. Letakkan topeng pada muka untuk menutup hidung dan mulut. Pastikan tepi topeng dimeteraikan dengan baik dengan muka, supaya tiada wap perubatan terlepas dari sisi topeng.
 6. Hidupkan enjin kemudian tarik nafas dengan hidung dan perlahan-lahan menghembus nafas mulut.
 7. Anda boleh mengakhirinya apabila tiada lagi stim keluar. Ini adalah tanda bahawa ubat telah habis.

$config[ads_text7] not found

Cara menggunakan nebulizer biasanya mengambil masa kira-kira 15-20 minit.

Rawatan asma dengan bahan-bahan semula jadi di dapur

Selain rawatan asma daripada doktor yang disebutkan di atas, beberapa ramuan herba juga boleh menjadi ubat semulajadi untuk melegakan gejala asma. Berikut adalah pilihan rawatan asma rumah yang mungkin berguna untuk anda:

1. Halia

Penyelidikan baru-baru ini telah mendapati bahawa halia boleh membantu melegakan keradangan dan melegakan otot-otot saluran pernafasan yang berkeras sebagai hasilnya. Kajian-kajian lain melaporkan bahawa kesan kelonggaran otot halia adalah hampir sama berkesan dengan beberapa jenis ubat asma dari doktor.

Halia boleh digunakan untuk melegakan asma dalam pelbagai cara, seperti:

 • Campurkan halia menjadi jus. Campurkan jumlah jus halia, jus delima dan madu yang sama. Minum 1 sudu campuran ini selama 2 hingga 3 kali sehari.
 • Campurkan 1 sudu teh jus halia dengan satu setengah cawan air. Minum 1 sudu campuran ini setiap malam.
 • Potong halia menjadi kepingan kecil saiz 3 cm dan rebus 5 minit dalam kuali air mendidih. Tunggu untuk sejuk dan minum.
 • Masukkan daging halia mentah dalam garam.

2. Bawang putih

$config[ads_text8] not found

Bawang putih mempunyai ciri-ciri anti-radang yang dipercayai berguna untuk mengurangkan radang pada saluran pernafasan akibat asma. Walau bagaimanapun, penggunaan bawang putih sebagai ubat alternatif untuk asma terus dikaji. Setakat ini tiada kajian yang boleh membuktikan bawang putih yang berkesan untuk rawatan asma jangka panjang.

Jika anda mahu mencubanya, tidak ada masalah. Rebus 2-3 ulas bawang putih dengan 1 ½ cawan susu. Benarkan sejuk, kemudian minum.

3. Kafein

$config[ads_text9] not found

Dalam satu kajian dikatakan bahawa kafein dapat membantu mengawal serangan asma kerana ia boleh bertindak sebagai bronkodilator. Kafein boleh didapati dalam kopi, teh atau coklat. Adalah penting untuk mengetahui bahawa tidak menggunakan kafein sebagai rawatan asma rutin.

4. Madu

Satu kajian yang diterbitkan dalam jurnal Canadian Family Physician melaporkan bahawa minum 2 sudu teh madu sebelum tidur boleh membantu melegakan batuk pada waktu malam pada anak-anak dengan asma.

$config[ads_text10] not found

Kemanisan madu mencetuskan kelenjar air liur untuk menghasilkan lebih banyak air liur, supaya melicinkan saluran udara kering sambil menipis lendir paru-paru menyebabkan sesak nafas. Madu juga boleh mengurangkan keradangan dalam saluran pernafasan bronkial yang mencetuskan kambuhan asma.

Untuk mengatasi asma, anda boleh menggunakan madu dengan cara berikut:

 • Cairkan 1 sudu teh madu ke dalam segelas air hangat suam. Minum kira-kira 3 kali sehari.
 • Sebelum tidur, minum campuran 1 sudu madu dan 1 sudu teh serbuk kayu manis. Herba ini boleh membantu anda menahan kahak dalam tekak anda dan membuat anda tidur lebih nyenyak.
 • Campurkan jus lemon ke dalam segelas air suam dan tambah 1 sudu teh madu. Lemon mempunyai antioksidan yang dapat menguatkan sistem imun dan membantu lendir tipis.
$config[ads_text11] not found

Ingat! Adalah lebih baik untuk berunding dengan doktor anda sebelum anda membuat keputusan untuk mencuba ubat semula jadi sebagai alternatif kepada rawatan asma.

Adalah penting untuk diingat bahawa "semula jadi" tidak semestinya lebih selamat. Tidak ada data saintifik yang mencukupi untuk membuktikan bahawa ramuan herba benar-benar berfungsi untuk merawat gejala asma. Mungkin ada risiko kesan sampingan jangka panjang yang belum diketahui sepenuhnya. Jadi, masih bijak untuk mempertimbangkan rawatan asma yang akan anda pilih.

Cara semulajadi untuk mengawal gejala asma tanpa ubat

Selain menggunakan dadah, sama ada ubat-ubatan atau ubat-ubatan herba dari bahan semula jadi, ada beberapa perubahan gaya hidup yang boleh anda lakukan setiap hari untuk mengawal gejala asma. Antaranya:

1. Elakkan pencetus asma dan alahan

$config[ads_text12] not found

Terdapat banyak perkara yang boleh mencetuskan asma. Oleh itu, penting bagi anda untuk mengetahui perkara-perkara tertentu yang boleh mencetuskan kambuhan asma anda untuk mengelakkannya.

Pelbagai pencetus asma mungkin termasuk:

 • Aktiviti sukan atau fizikal yang terlalu berat.
 • Alergen penyedut, seperti hama habuk; parfum dan wangian yang pedas; pencemaran udara dari asap ekzos kenderaan / asap kimia sisa kilang / asap rokok; bulu binatang; debunga bunga; habuk papan pokok; dan sebagainya.
 • Angin sejuk dan kering, cuaca panas disokong oleh kualiti udara yang lemah (penuh pencemaran), dan perubahan suhu drastik.
 • Infeksi saluran pernafasan atas (seperti selsema, selesema, atau radang paru-paru).
 • Alahan makanan.
 • Kesan sampingan ubat-ubatan tertentu, seperti ubat penghilang rasa sakit NSAID (aspirin dan ibuprofen) dan beta-blocker untuk penyakit jantung.
 • Mempunyai sejarah penyakit refluks asid (GERD).
 • Makanan atau minuman yang mengandungi pengawet (seperti MSG).
 • Tekanan dan kecemasan yang berlebihan.
 • Menyanyi, ketawa, atau menangis terlalu banyak

2. Menggunakan penapis udara

$config[ads_text13] not found

Penapis udara berfungsi untuk menapis zarah-zarah yang terkandung dalam aliran udara, termasuk pencetus serangan asma seperti jamur, debunga, tungau, dan alergen lain.

Sistem terbaik akan menggunakan penapis udara zarah kecekapan tinggi (HEPA). Menurut asas asma dan alergi di Amerika, AAFA, penapis 99.9% berkesan membersihkan udara pencemar.

Penapis udara disyorkan untuk mengusir pencetus asma, tetapi asma tidak seharusnya bergantung pada penapis udara sahaja untuk mengawal gejala mereka.

3. Immunotherapy

Imunoterapi berfungsi untuk meningkatkan atau menyekat sistem imun untuk mengurangkan sensitiviti badan kepada alergen. Untuk beberapa bulan pertama, suntikan akan diberikan biasanya sekali seminggu. Kadang-kadang, ia hanya boleh diberikan sebulan sekali. Ini boleh bertahan selama beberapa tahun sehingga sistem imun menjadi kebal terhadap alergen.

$config[ads_text14] not found

Jika anda tidak dapat mengelak daripada mencetuskan asma, berjumpa doktor anda tentang kemungkinan mengambil imunoterapi sebagai cara untuk mengawal gejala asma anda.

4. Gunakan ubat pencegahan

Selain dari bertujuan untuk mengawal gejala, terdapat beberapa pilihan rawatan asma yang bertujuan khusus untuk menghalang serangan asma daripada berlaku apabila gejala awalnya mula muncul. Ubat pencegahan asma yang paling biasa adalah inhaler, ubat oral, dan suntikan. Berunding dengan doktor anda mengenai ubat-ubatan pencegahan yang sesuai dengan keperluan anda.

5. Secara rutin memeriksa fungsi paru-paru

Juga Baca:

 • Sekiranya saya Pergi ke Bilik Kecemasan Apabila Gejala Asma Berulang?
 • 5 Perubahan di Rumah untuk Mencegah Serangan Asma
 • Rutin Berjemur Dapat Menghindari Kembalilah Asma, Bagaimana Ia Boleh?

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 20 Jun, 2019 | Terakhir Edited: 20 Jun, 2019

$config[ads_text15] not found

Sumber

Rawatan Asma - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/asthma/diagnosis-treatment/drc-20369660 diakses pada 24 Julai 2018

Rawatan Asma - https://www.webmd.com/asthma/guide/asthma-treatments#1 yang diakses pada 24 Julai 2018

Rawatan Asma - https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/asthma yang diakses pada 24 Julai 2018

Pilihan Remedi Semulajadi untuk Rawatan Asma - https://www.everydayhealth.com/asthma/natural-remedies-for-asthma.aspx diakses pada 24 Julai 2018